Απτόητη η Τουρκία συνεχίζει την παραλαβή των S-400 παρά τις κυρώσεις που ζητούν οι ΗΠΑ


Ακάθεκτη συνεχίζει η Τουρκία την παραλαβή των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, παρά τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις αλλά και τις διακομματικές αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στο Κογκρέσο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στο twitter ότι «η παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 συνεχίστηκε σήμερα. Το τέταρτο ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τμήματα των S-400 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιου Μούρτεντ, έξω από την Άγκυρα». Την ανακοίνωση συνόδευε φωτογραφία του ρωσικού αεροσκάφους.

Χθες, η Τουρκία είχε λάβει τρία φορτία με εξοπλισμό. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πότε οι S-400 θα εγκατασταθούν και πότε το σύστημα θα είναι επιχειρησιακό.

Την ίδια ώρα, κι ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται ότι θα βγάλει ανακοίνωση, οι επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν ότι «σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την λανθασμένη απόκτηση των S-400 από τον πρόεδρο Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλής για το πρόγραμμα των F-35».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι γερουσιαστές προτρέπουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις» που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Επιπλέον, οι γερουσιαστές καλούν το Πεντάγωνο να προχωρήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.