«Ημέρες Κατρίνα» φοβούνται στη Νέα Ορλεάνη λόγω της τροπικής καταιγίδας Barry

Με τον φόβο αναβίωσης των ημερών του 2005, όταν η περιοχή «χτυπήθηκε» από τον τυφώνα Κατρίνα, ζουν στη Νέα Ορλεάνη τις τελευταίες ώρες με αφορμή την εμφάνιση της τροπικής καταιγίδας «Tropical Storm Barry».

Η καταιγίδα ενισχύθηκε σημαντικά την Παρασκευή και σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC), μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά τυφώνα μέσα στην ημέρα ή νωρίς το Σάββατο, όταν πλησιάσει στην ακτή της Λουιζιάνα.

Η δήμαρχος της πόλης LaToya Cantrell, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ Mardi Gras, προειδοποίησε τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή και να ενημερώνονται διαρκώς για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Με τον Barry να βρίσκεται νωρίς το πρωί της Παρασκευής 145 χιλιόμετρα από τις όχθες του ποταμού Μισισιπή, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, John Bel Edwards κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δύο ενορίες κάλεσαν για υποχρεωτικές εκκενώσεις σε ορισμένες περιοχές.

Την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται, εξέφρασε κι ο Πρόεδρος Donald Trump, προτρέποντάς τους κατοίκους να προετοιμάσουν τα σπίτια τους για την καταιγίδα και να λάβουν υπόψη τις οδηγίες των ομοσπονδιακών, κρατικών και τοπικών αξιωματούχων.

 

Θυμίζεται πως το 2005, η Κατρίνα – ο πιο θανατηφόρος τυφώνας στην ιστορία των ΗΠΑ – βύθισε περίπου το 80% της Νέας Ορλεάνης, προκαλώντας περισσότερους από 1.800 θανάτους σε Λουιζιάνα, Μισισιπή και Αλαμπάμα.