Φορολογία : Φιλί ζωής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τους «μπλε φακέλους» με τις ριζικές αλλαγές στη φορολογία προκειμένου να πάρουν ανάσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι έτοιμο να υλοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να ψηφιστεί έως τις 10 του επόμενου μήνα ενσωματώνει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκλειδώνουν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων :

Φόρο εισοδήματος 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Διατήρηση του αφορολογήτου και ειδικό «έξτρα» αφορολόγητο για κάθε παιδί.
Ακόμα μεγαλύτερο όφελος θα δουν το 2020 και όσα νοικοκυριά προβούν σε ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση του σπιτιού τους, καθώς το 40%-50% θα επιστρέφει στον φορολογούμενο σαν μείωση στον φόρο που πληρώνει (και όχι σαν μείωση από το φορολογητέο εισόδημα).
Για όλους τους ιδιοκτήτες θα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε δύο στάδια, έως 30% σε μια διετία.
Με άλλες διατάξεις:

Αναστέλλεται για ακόμα 3 χρόνια η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και φόρου υπεραξίας στο υπερτίμημα από αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) με προοπτική να επανασχεδιαστεί από μηδενικής βάσης.
Μειώνεται σταδιακά και καταργείται τελικά η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
Αλλάζει η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισάγεται ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
tovima.gr