ΠΑΤΡΑ: Ψηφιακές εφαρμογές μέσω της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές αποκτούν οι Δήμοι Πατρέων και Αγρινίου μέσω της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) που έχει εντάξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020». Με αντίστοιχες αποφάσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενέταξε έργα συνολικού ύψους 600.000 ευρώ, τα οποία αναβαθμίζουν ψηφιακά και τις δύο πόλεις.
«Εφαρμογές που αναδεικνύουν τον θεματικό τουρισμό και έξυπνοι αισθητήρες για την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος στην Πάτρα, όπως επίσης τεχνολογίες που σχετίζονται με την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις στο Αγρίνιο εισάγουν τους δύο Δήμους στην ψηφιακή εποχή και τους εντάσσουν στον κύκλο των ευρωπαϊκών πόλεων που επενδύουν συστηματικά στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω σύγχρονων εργαλείων όπως η χρήση του Internet of Things (IoT)» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, τονίζοντας ότι γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προοπτική που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της.
Τα νέα έργα που εντάσσονται
«Έξυπνες εφαρμογές Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την προώθηση του θεματικού τουρισμού ΒΑΑ Δήμου Πατρέων» που θα προσφέρουν αποτελεσματική πλοήγηση των επισκεπτών και των πολιτών με παροχή πληροφοριών τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται χωρικά δεδομένα. Παράλληλα, θα παρέχεται η δυνατότηταπαρουσίασης πληροφοριών για σημεία ενδιαφέροντος της Πάτρας με χρήση της τεχνολογίας QR ετικετών. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ που αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του τουρισμού, του πολιτισμού, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
«Ανάπτυξη δικτύου έξυπνων αισθητήρων για την βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος ΒΑΑ Δήμου Πατρέων». Οι πολίτες θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ανάλυση των συλλεγόμενων δεδομένων σχετικά με την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος (π.χ. ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επίπεδα θορύβου, μόλυνση της ατμόσφαιρας, κλπ.). Η δράση αυτή είναι προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και αφορά στη δημιουργία κατανεμημένου δικτύου έξυπνων αισθητήρων που μπορεί να μετρήσει πολλές παραμέτρους για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Μέσω εφαρμογών παρουσίασης δεδομένων έξυπνων υποδομών, θα παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα προβολής χρήσιμων πληροφοριών συλλεγόμενων μέσω του δικτύου έξυπνων αισθητήρων που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία και το οποίο βασίζεται σε τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT).
«Σύστημα διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης και πληροφόρησης – ΒΑΑ Αγρινίου», που αφορά στην παρόδια στάθμευση των οχημάτων, καταναλώνοντας τον ελάχιστο χρόνο για την εύρεση μιας θέσης από τους χρήστες, και εξασφαλίζοντας -στο μέτρο του δυνατού- ελεύθερη θέση στάθμευσης αλλά και στην αποτροπή στάθμευσης σε θέσεις που δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα. Το σύστημα, προϋπολογισμού 170.000 ευρώ, θα χρησιμοποιεί διάφορα συστήματα όπως ηλεκτρονικές πινακίδες που θα πληροφορούν τους οδηγούς για το φόρτο κίνησης των οχημάτων στους δρόμους και για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα υλοποιηθεί με αισθητήρες που θα πληροφορούν αν οι θέσεις είναι κατειλημμένες ή όχι, διευκολύνοντας και το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.
«Σύστημα διαχείρισης στόλου οχημάτων ΒΑΑ Δήμου Αγρινίου», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η εφαρμογή ενός συστήματος για τη μείωση δαπανών που σχετίζονται με πόρους του Δήμου, όπως τα καύσιμα, τις υπερωρίες, τον ανεφοδιασμό, τις συντηρήσεις των οχημάτων, τα δρομολόγια των οχημάτων του δήμου και την βέλτιστη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Το σύστημα θα παρέχει δυνατότητες καταγραφής και βελτιστοποίησης των καθημερινών μετακινήσεων και εργασιών των οχημάτων περισυλλογής απορριμμάτων, αλλά και διάφορων άλλων εργασιών των δημοτικών οχημάτων. Θα παρατηρεί παραμέτρους όπως: online καταγραφή διαδρομών σε πραγματικό χρόνο, υπέρβαση ταχύτητας, είσοδος – έξοδος από επιλεγμένες περιοχές κ.λπ. Παράλληλα, θα γίνεται έλεγχος του εφοδιασμού κατανάλωσης καυσίμων και παρακολούθηση της διαδικασίας προμήθειας καυσίμων από πρατήρια.
«Επέκταση και αναβάθμιση συστήματος GIS BAA Δήμου Αγρινίου». Με τη δράση αυτή, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ το υφιστάμενο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών του Δήμου Αγρινίου, θα υποστηρίζεται από λογισμικά ελεύθερα (δωρεάν) ανοιχτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Έτσι επιτυγχάνεται η επικαιροποίηση των παλαιών δεδομένων, η επέκταση του συστήματος στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου με την εισαγωγή νέων γεωχωρικών δεδομένων και η δημιουργία διαδικτυακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και σε τρίτα συστήματα πληροφοριών.