Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Αναδιοργάνωση αστυνομίας, ενίσχυση της ασφάλειας

Σαφές το στίγμα του έκανε χθες, αμέσως μετά την επιστροφή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε σύσκεψη που συγκάλεσε για την αναδιοργάνωση υπηρεσιών της αστυνομίας, δεν κάλεσε τον αρχηγό και τον υπαρχηγό του Σώματος. Ηταν ένα σαφές μήνυμα της πρόθεσής του οι αλλαγές να ξεκινήσουν από την ηγεσία.

Από τις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε τον βασικό άξονα στον οποίο θα εστιάσει: την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στις πόλεις. «Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη δημοκρατία, το δικαίωμά μας να κυκλοφορούμε ελεύθεροι», είπε κατά την παραλαβή του υπουργείου από την προκάτοχό του, Ολγα Γεροβασίλη. «Χωρίς την ασφάλεια η δημοκρατία σαπίζει. Κυριαρχεί ο φόβος που είναι η χαρά του ακροδεξιού, του ρατσιστή, η χαρά καθενός που μισεί την κοινωνία και τους ανθρώπους».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρείται ένα από τα πιο κομβικά για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ζήτημα της παραβατικότητας στον αστικό ιστό και ειδικά σε γειτονιές όπως τα Εξάρχεια είναι ένα από αυτά που αναμένεται να τεθεί ψηλά στην ατζέντα της νέας ηγεσίας. Ενδεικτικό της νέας προσέγγισης είναι ότι σε αυτό μεταφέρθηκε με ΦΕΚ η αρμοδιότητα των φυλακών. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής θα υπάγεται πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία του κ. Χρυσοχοΐδη στο ίδιο υπουργείο. «Στο τέλος ξανά θα νικήσουμε το έγκλημα και θα νικήσουμε τους φόβους των ανθρώπων», τόνισε στη χθεσινή τελετή παράδοσης. Αναφέρθηκε και στην περυσινή, φονική φωτιά της Ανατολικής Αττικής, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες θα επαγρυπνούν για να μη συμβεί ξανά παρόμοια καταστροφή.

Η απερχόμενη υπουργός κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει μια «παρακαταθήκη με δουλειά σε βάθος» στα ζητήματα ασφαλείας, ενώ στάθηκε στο θέμα της συγχώνευσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το Προστασίας του Πολίτη, την οποία ερμήνευσε ως διαχείριση του μεταναστευτικού ως ζητήματος τάξης και παραβατικότητας. Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι τα ζητήματα μετανάστευσης υπάγονται σε παρόμοια υπουργεία και σε άλλα κράτη της Μεσογείου.