Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ταϊβάν

Την πώληση αρμάτων μάχης Abrams M1A2T, φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Στίνγκερ και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2,2 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν ενέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Πενταγώνου και παρά τις επικρίσεις του Πεκίνου για τη συμφωνία. Την οργή του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου, καλώντας τις ΗΠΑ να αναστείλουν την πώληση. Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο επιδιώκουν να επιλύσουν τη μεταξύ τους εμπορική διένεξη.

Σε χθεσινή ανακοίνωση η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας του Πενταγώνου ανέφερε ότι η πώληση των αμυντικών συστημάτων που ζήτησε η Ταϊβάν περιλαμβάνει 108 άρματα μάχης Abrams της εταιρείας General Dynamics και 250 πυραύλους Στίνγκερ, επισημαίνοντας ότι αυτά τα οπλικά συστήματα δεν θα μεταβάλλουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Στην έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο, η υπηρεσία του Πενταγώνου αναφέρει ότι η συμφωνία μπορεί να περιλάβει και βαριά πολυβόλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα «Ηρακλής» για την ανάκτηση εξουδετερωμένων αρμάτων μάχης, πλατφόρμες μεταφοράς βαρέων οχημάτων και υλικό υποστήριξης.

Παρότι οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, η Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με τον νόμο, να προσφέρει στην Ταϊπέι τα μέσα για την άμυνά της. Οι ΗΠΑ είναι η κυριότερη πηγή αμυντικού εξοπλισμού της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί «παράνομα αποσχισθείσα επαρχία», την ανάκτηση της οποίας η Κίνα απειλεί ότι θα ολοκληρώσει διά της βίας.

Μιλώντας χθες στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ, είπε ότι η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας, που βλάπτει την κινεζική εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας και κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά του, αντιστεκόμενος στις ξένες επεμβάσεις».

Ευγνωμοσύνη από Ταϊπέι

Την «ειλικρινή ευγνωμοσύνη της» προς την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία αγοράς όπλων εξέφρασε χθες το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν. «Η Ταϊβάν θα επισπεύσει τις επενδύσεις στην άμυνα και θα συνεχίσει να εμβαθύνει τις αμυντικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και με κάθε χώρα που μοιράζεται τις ιδέες της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ταϊβάν, Τσανγκ Τουνχάν. Τον Μάρτιο, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκουέν, είχε αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον είχε εκδηλώσει την πρόθεση να εγκρίνει νέες πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, πολλά δυτικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γαλλία έχουν πραγματοποιήσει πλόες με πολεμικά πλοία τους μέσω των Στενών της Ταϊβάν, αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας. Ο διάπλους μέσω των Στενών της Ταϊβάν από δυτικά πολεμικά αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για το Πεκίνο, που αναγκάζεται να υφίσταται τον εξευτελισμό χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.