Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της αστικής τάξης

Μετά τους πανηγυρισμούς και τις ουρανομήκεις ζητωκραυγές, για μια νίκη που δίνει ελπίδα στην πολιτική μας ζωή, έρχεται η ώρα της ευθύνης των πράξεων και του πραγματικού πολιτικού προσανατολισμού.

Χτες είπαμε αντίο στην απενοχοποίηση της ανοησίας,της ξεδιάντροπης ψευτιάς που καμία σχέση δεν είχαν με την αθώα λέξη του παραμυθά των παιδικών μας χρόνων, αφήσαμε πίσω τον εφιάλτη μιας χώρας τού ότι να ‘ναι και σήμερα είναι η πρόκληση της δημιουργίας μιας κανονικής χώρας με αξίες και κανόνες.
Είναι η μεγάλη πρόκληση άμεσα να υπάρξει δείγμα γραφής ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι βαθιά προσανατολισμένη στην ευθύνη, στην σοβαρότητα, στην επαναφορά της τάξης και του νόμου. Οχι σαν ένα βρόγχο στην καλώς νοούμενη ελευθερία των πολιτών αλλά σαν ένα οριστικό τέλος στην κάθε μορφής ασυδοσία που στερούσε την κοινωνική ισότητα, αφαιρούσε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και οδηγούσε σε μια άναρχη πολιτεία χωρίς όριο στον κατήφορο.

Αμεσα πρέπει να δείξουμε ότι η ελπίδα έχει προοπτική, ότι εξασφαλίζεται η ισονομία, η ισοπολιτεία, η αξιοκρατία για όλους, έννοιες που την τελευταία πενταετία είχαν κακοποιηθεί ή είχαν μείνει στα αζήτητα της πολιτικής εφαρμογής.
Είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία της αστικής τάξης να αποδείξει ότι στην έκφραση υπάρχει χώρος για όλους, ότι η ενότητα των πολιτών πρυτανεύει του στείρου κομματικού φανατισμού και ότι η δημιουργία και η φαντασία στην πολιτική παραμένουν ζωντανές έννοιες που οδηγούν στην ανάπτυξη
Το πρώτο απτό δείγμα θα δοθεί από την ανθρωπογεωγραφία της στελέχωσης των θέσεων ευθύνης. Εκεί είναι ο μίτος της Αριάδνης που θα οδηγήσει στην στήριξη της εμπιστοσύνης των δύσπιστων, σε εκπροσώπους που έχουν ευαισθησίες, που έχουν τη θέληση να εργαστούν για καλύτερες μέρες, για έντιμες αποφάσεις που θα διαψεύσουν την χιλιοειπωμένη έκφραση όλοι το ίδιο είναι.

Δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας, η διαφορά στην εφαρμοσμένη πολιτική πρέπει να είναι μεγάλη και το συγκριτικό πλεονέκτημα για εκείνους που εμπιστεύτηκαν τον δρόμο για την επανάσταση της κοινής λογικής στην καθημερινότητα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ