Γεραπετρίτης: Φρένο στους μετακλητούς και θέσπιση ασυμβίβαστου

Για το κυβερνητικό πλάνο σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του δημοσίου μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον ρ/σ Νews 24/7 ο υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου προανήγγειλε τη θέσπιση ενιαίας κλίμακας μετακλητών υπαλλήλων για όλα τα υπουργεία, τόνισε πως για πρώτη φορά σε νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα οριστεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα υπάρχουν σε κάθε δομή και παράλληλα επεσήμανε οτι θα ισχύσει και ασυμβίβαστο. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν μετακλητοί που θα έχουν συγγενική σχέση με υπουργούς και υφυπουργούς.

Αναφορικά με την μεταφορά του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη είπε οτι αυτό γίνεται και σε άλλες χώρες κι οτι δεν υπάρχει καμία αλλαγή φιλοσοφίας σε ότι αφορά την αντιμετώπισή του.

Υπογράμμισε δε, οτι οι αρμοδιότητές του αναπληρωτή υπουργού θα αφορούν στο επιχειρησιακό κομμάτι ενώ οι υπηρεσίες ασύλου παραμένουν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για την υπαγωγή της ΕΥΠ απευθείας στον πρωθυπουργό, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως είναι εύλογο η ΕΥΠ να υπάγεται στην κεντρική δομή, ενώ για την ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι η διάθεση της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει έναν αντικειμενικό και αμερόληπτο χαρακτήρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, είπε πως η δημόσια τηλεόραση απαιτεί αναδιάρθρωση και πως θα γίνουν αντικαταστάσεις προσώπων, με αξιοκρατικά κριτήρια. «Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο που θα λειτουργεί η ΕΡΤ και δεν υπάρχει κανένα είδος ρεβανσισμού», ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σχετικά με τις αρμοδιότητές του είπε οτι έχει αναλάβει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και προανήγγειλε ότι θα υπάρχει μια δομή που θα παρακολουθεί του στόχους που θα έχουν τεθεί για κάθε υπουργείο.

Ποιος είναι ο υπουργός Επικρατείας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies).

Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών.

Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.