Βουλή: Με 61 γυναίκες η νέα της σύνθεση – Τα νέα πρόσωπα που θα συζητηθούν

Απόλυτη ισορροπία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην γυναικεία κοινοβουλευτική εκπροσώπηση καθώς οι δύο ομάδες διαθέτουν από 23 γυναίκες βουλευτές.

Συνολικά, από τους 300 βουλευτές οι 61 θα είναι γυναίκες. Σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή αύξησαν την «επιρροή» τους κατά 7 παρουσίες ωστόσο η μεταβολή κρίνεται μάλλον μικρή αν συνυπολογιστεί ότι αυτή την φορά είχε επιβληθεί ποσόστωση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ώστε το 40% των υποψηφίων να είναι γυναίκες.

Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες βουλευτές που είχαν εντυπωσιάσει κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές θητείες και κατάφεραν να ανανεώσουν την θητεία τους θα πλαισιωθούν από νέες παρουσίες που σίγουρα δεν θα περάσουν απαρατήρητες.

Ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία εκτός από την Ελενα Ράπτη, την Ολγα Κεφαλογιάννη και την Αννα Καραμανλή που αποτελούν πλέον παραδοσιακές δυνάμεις, ενισχύεται από την Αννα Ευθυμίου που εξελέγη στην Α’ Θεσσαλονίκης, την Κατερίνα Μονογυιού που έρχεται από τις Κυκλάδες, την Στέλλα Μπίζιου από την περιφέρεια Λάρισας και το γνωστό πρώην μοντέλο Νόνη Δούνια.

Συνολικά, με τη ΝΔ εκλέγονται οι: Μαριέτα Γιαννάκου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νίκη Κεραμέως, Ζωή Ράπτη, Άννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Νόνη Δούνια, Μίκα Ιατρίδη, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ελένη Ράπτη, Άννα Ευθυμίου, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Ασημίνα Σκόνδρα, Παρασκευή Βριζίδου, Μαριλένα Σουκουλή, Κατερίνα Μονογυιού, Στέλλα Μπίζιου, Ζέττα Μακρή, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, Ντόρα Μπακογιάννη.

stella-mpiziou
Στέλλα Μπίζιου (Νέα Δημοκρατία)
noni-dounia
Νόνη Δούνια (Νέα Δημοκρατία)
elenar-rapti
Η Έλενα Ράπτη

 

Anna-Euthimiou
Άννα Ευθυμίου (Νέα Δημοκρατία)

 

Euthimiou
Αννα Ευθυμίου (Νέα Δημοκρατία)

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγονται οι Εφη Αχτσιόγλου και Νίνα Κασιμάτη, επιστρέφει η Ειρήνη Αγαθοπούλου και εκλέγεται για πρώτη φορά η γνωστή τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου.

Ραλλία Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ)
Ραλλία Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ)
axtsiog-2
notop3

Συγκεκριμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι: Έφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χαρά Καφαντάρη, Θεανώ Φωτίου, Ραλλία Χρηστίδου, Νίνα Κασιμάτη, Όλγα Γεροβασίλη, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώτα Πούλου, Νατάσσα Γκαρά, Φρόσω Καρασαρλίδου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Μερόπη Τζούφη, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Κατερίνα Παπανάτσιου, Θεοδώρα Τζάκρη, Μπέτυ Σκούφα, Πέτη Πέρκα, Κυριακή Μαλάμα. (23)

Με το ΚΙΝΑΛ εκλέγονται οι: Νάντια Γιαννακοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Χαρά Κεφαλίδου, Ευαγγελία Λιακούλη.

Με το ΚΚΕ εκλέγονται οι: Αλέκα Παπαρήγα, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Μαρία Κομνηνάκα (σ.σ. είχε εκλεγεί και η Ελένη Γερασιμίδου που παραιτηθήκε από την έδρα της την οποία καταλαμβάνει ο Γιάννης Γκιόκας)

Με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκλέγονται οι: Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, Μαρία Αθανασίου, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου.

Με το ΜέΡΑ25 εκλέγονται οι: Αγγελική Αδαμοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Μαρία Απατζίδη, Κωνσταντίνα Αδάμου.

apatzidi
Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25)

Αναλογικά οι γυναίκες αποτελούν το 19,3% της σύνθεσης της νέας Βουλής, το 14,5% της Κο της ΝΔ, το 27% της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, 18% της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, το 33% όσων εκλέγονται με το ΚΚΕ, το 30% όσων εκλέγονται με την Ελληνική Λύση και το 44,5% της ΚΟ του ΜέΡΑ25.