(Βίντεο): Αεροπλάνο προσγειώνεται πραγματικά αυτόνομα για πρώτη φορά

Γερμανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα αυτόματο σύστημα προσγείωσης το οποίο επιτρέπει σε ένα μικρό αεροσκάφος να προσγειωθεί εντελώς αυτόνομα χωρίς καμία παρέμβαση από τον πιλότο και χωρίς καμία βοήθεια από το έδαφος. Τα σύγχρονα αεροπλάνα μπορεί να έχουν αυτόματο πιλότο αλλά δε διαθέτουν πλήρως αυτόνομα συστήματα, μιας και η προσγείωση ελέγχεται από το ILS (Instrument Landing System) που βρίσκουμε συνήθως σε μεγάλα αεροδρόμια. Τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται “λένε” στο αεροπλάνο πού βρίσκεται ο διάδρομος ακόμα και όταν δεν υπάρχει ορατότητα, η επαφή όμως με το έδαφος είναι ακόμα στα χέρια των πιλότων.

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί κάμερες ορατού φωτός και υπέρυθρες, οι οποίες σε συνδυασμό με επεξεργασία computer vision επιτρέπουν σε μικρά αεροσκάφη να προσγειωθούν μόνα τους, χωρίς κανένα επίγειο σύστημα.

Ο υπολογιστής αναγνωρίζει και ορίζει το διάδρομο προσγείωσης και έπειτα οδηγεί το αεροσκάφος σε αυτό και το προσγειώνει μόνο του. Το νέο σύστημα αλλάζει τα δεδομένα στη χρήση μικρών αεροσκαφών τα οποία προσγειώνονται συνήθως σε αεροδρόμια τα οποία δε διαθέτουν ILS και θα μπορεί να τα προσγειώνει ακόμα και με κακές καιρικές συνθήκες. Μπορεί να αποτελέσει ακόμα και τη βάση για πλήρως αυτόνομα αεροπορικά ταξίδια στο μέλλον.

unboxholics.com