Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τα Εξάρχεια και την ασφάλεια των πολιτών

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από το θέμα της ασφάλειας. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε βάλει καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο σε πρώτο πλάνο ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του πολίτη, με το «άβατο» των Εξαρχείων, με τις «παρεμβάσεις» και επιθέσεις των κάθε λογής μπαχαλάκηδων καθώς και την ανεξέλεγκτη δράση ομάδων που κινούνται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  έναν πολιτικό που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα συγκεκριμένα ζητήματα. Ο ίδιος φέρει ως παρακαταθήκη – μεταξύ άλλων – την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, του Επαναστατικού Αγώνα και του ΕΛΑ. Είναι η τέταρτη θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πλέον οι προτεραιότητες του αφορούν την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ ένας από τους στόχους του θα είναι να «φρενάρει» την ανομία και την ανεξέλεγκτη δράση συγκεκριμένων ομάδων στα Εξάρχεια.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσος καιρός θα χρειαστεί για να φέρει ο νέος υπουργός Προστασίας το έργο του εις πέρας και τι αντιδράσεις θα συναντήσει. Απλοί αστυνομικοί αλλά και συνδικαλιστές έχουν τονίσει κατά καιρούς ότι για την «εκκαθάριση» των Εξαρχείων το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Βέβαια και ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης  γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ότι χρειάζεται μεθοδικότητα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού που ενδεχομένως θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Το μεσημέρι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να αναφερθεί στους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει και να ξεδιπλώσει το σχέδιο του για όλο το πλέγμα που αφορά στην ασφάλεια των πολιτών.

Το βέβαιο είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ενισχύσει σε πρώτη φάση τις αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά των Εξαρχείων και θα ρίξει το βάρος σε στοχευμένες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορεί να αφορούν εφόδους σε σπίτια όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι χρησιμοποιούνται για διακίνηση ναρκωτικών (είχαν γίνει αντίστοιχες επιχειρήσεις και τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα) ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι  επιχειρήσεις θα γίνουν και σε χώρους όπου βρίσκουν κατά διαστήματα καταφύγιο κουκουλοφόροι.

Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί θα είναι η δράση του Ρουβίκωνα, οι καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, όπως για παράδειγμα κοντά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Η νέα κυβέρνηση, έχει συνδέσει το όλο θέμα και με το πανεπιστημιακό άσυλο, τονίζοντας ότι στους πρώτους νόμους της κυβέρνησης θα υπάρχει διάταξη με το οποίο θα καταργείται, προκειμένου όπως λένε να σταματήσουν οι χώροι των ΑΕΙ να λειτουργούν και για τη δράση «μπαχαλάκηδων».

Ακόμη θα ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα εγκληματικότητας, με τη δράση συμμοριών που κάνουν ληστείες και κλοπές, με το λαθρεμπόριο σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, και όχι μόνο.

 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσος καιρός θα χρειαστεί προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει το σχέδιο του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Τι έλεγε για Εξάρχεια και «μπαχαλάκηδες»

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει κατά καιρούς δηλώσεις για θέματα ασφάλειας, για κάποιους αυτονόητες και κάποιους άλλους υπερβολικές. Το 2009 σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει είχε αναφερθεί στο θέμα των Εξαρχείων και στα ζητήματα ανομίας που προέκυπταν στην περιοχή.

«Η αστυνοµία θα είναι παντού, γιατί αυτό επιβάλλει το Σύνταγµα και αυτό ζητάνε όλοι οι πολίτες. Οι πολίτες λοιπόν, ζητούν ασφάλεια. Η αστυνοµία θα είναι στα Εξάρχεια µέχρις ότου και ο τελευταίος χουλιγκάνος θα φύγει από εκεί, γιατί εκεί είναι το ορµητήριό του να καταστρέφει περιουσίες, καταστήµατα, τις µητέρες που κυκλοφορούν µε τα παιδιά τους στους δρόµους, τους
εργαζόµενους, τους φτωχούς εργαζόµενους που χάνουν τη δουλειά τους».

Έλεγε επίσης, πως όποιος τολµήσει να πειράξει ξένη περιουσία, το µόχθο του ανθρώπου, όποιος χούλιγκαν ή βάνδαλος τολµήσει να πειράξει θέση εργασίας, όποιος διαταράσσει την κοινωνική
ειρήνη, αυτός θα συλλαµβάνεται.

«Δεν θα ανεχτώ αστυνομική βία»

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε αναφερθεί στο παρελθόν και σε ζητήματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Δεν θα ανεχτώ, έλεγε, αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Την ίδια στιγμή όμως είχε καυτηριάσει και θέματα αδράνειας της ΕΛ.ΑΣ όταν παραλάμβανε στο παρελθόν τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τον τόνο πάντως για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα θέματα ασφάλειας είχε δώσει προεκλογικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων έχει δεσμευτεί για επιχειρησιακή ενίσχυση και στήριξη των αστυνομικών σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν  προσλήψεις στην ομάδα ΔΙΑΣ και επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Μιλώντας για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας ανέφερε ότι η αστυνομία πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να κάνει αυτό το οποίο ξέρει να κάνει καλά. «Ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει και αυτή η πρωτοφανής παρακμή την οποία βιώνει η χώρα μας, τους τελευταίους μήνες , θα ανήκει σύντομα οριστικά στο παρελθόν» είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.