Αρχίζει η σύγκρουση των δύο ΣΥΡΙΖΑ: Κεντροαριστερά ή κινηματικό; -Συνέδριο μέσα στο 2019

Την διεξαγωγή συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2019 επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Η δήλωση έρχεται να συμπληρώσει τις δηλώσεις Τσίπρα, αμέσως μετά την αποδοχή της ήττας στις εκλογές στο Ζάππειο, ότι θα συνεχιστεί ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ «σε μια μεγάλη παράταξη, με ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικό κίνημα».

«Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα από τα περί μετάλλαξης ή εγκατάλειψης του χώρου της ιστορικής ή σύγχρονης Αριστεράς», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, θέλοντας να κρατήσει ισορροπίες. Αλλά είναι προφανές πού θέλει να το πάει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συνεχίσει την μετατόπιση προς το κέντρο του κόμματός του, να απομακρυνθεί από τις υπερβολές της κινηματικής αριστεράς και να πλησιάσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ώστε να αποτελέσει τον μοναδικό πρωταγωνιστή στον χώρο της κεντροαριστεράς και την εναλλακτική δύναμη εξουσίας.

Το ισχυρό ποσοστό που απέσπασε στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τις φτωχές επιδόσεις του ΚΙΝΑλ, δίνει νέο αέρα στο σχέδιο Τσίπρα, ενώ κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την μετατόπιση, θα παίξουν στελέχη από το παλαιό ΠΑΣΟΚ που συνέπλευσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, είτε κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές (Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Μωραΐτης) είτε όχι, είτε δεν ήταν καν υποψήφιοι (Μπίστης).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια συνέντευξη, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον βασικό εκφραστή των δυνάμεων που κατά καιρούς εκφράζονταν από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και σημείωσε ότι η αναθέρμανση των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με τους κοινωνικούς χώρους είναι κάτι -όχι μόνο απαραίτητο- αλλά που θα έπρεπε να το είχαν προσέξει και στα χρόνια της διακυβέρνησης.

Νίκος Παππάς: Να φτιάξουμε ένα ενιαίο, μεγάλο και λαϊκό κόμμα
Για “ένα ενιαίο, μεγάλο και λαϊκό κόμμα” έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η ανάγκη του προοδευτικού χώρου. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε μέτωπο εντός Βουλής, με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, με συμμαχίες και σε πολιτικό επίπεδο. Ανέφερε δε ως ενδεικτικά παραδείγματα τη συνυπογραφή από τα κόμματα της Αριστεράς κοινών προτάσεων νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού ή την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι «θα κάνει δυναμική, προγραμματική, δομική αντιπολίτευση» και ότι επιδιώκει να αποτελέσει την κεντρική δύναμη στην αντιπολίτευση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα διαψεύδει όσους παρακαλούσαν να παραλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιντιακά συγκροτήματα και πολιτικό προσωπικό και απέκλεισε ενδεχόμενο αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος τόνισε.

Την ανάγκη οργάνωσης του προοδευτικού ρεύματος επισήμανε με ανάρτησή του και ο Γιάννης Δραγασάκης.