Aπαγορευτικό Μητσοτάκη σε προσλήψεις συζύγων – παιδιά υπουργών και στελεχών

Απαγόρευση πρόσληψης σε συζύγους και παιδιά υπουργών και κυβερνητικών στελεχών για δουλειές με το Δημόσιο, και άμεσους στόχους προς επίτευξη, με ορόσημο το Δεκέμβριο, θεσπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κάθε υπουργός θα παραλάβει στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του.

Στο φάκελο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους υπουργούς και τους υφυπουργούς θα τεθούν και συγκεκριμένα ασυμβίβαστα. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα – υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παράλληλα, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κάθε μέρα «πρωινό καφέ» με το στενό επιτελείο του στις 8 το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελεί χώρο για την υποδοχή υψηλών προσκεκλημένων.