ΑΧΑΪΑ: Το μεγάλο ντιλ που «ταράζει και τα νερά» του Πατραϊκού κόλπου – Πρώτη γεώτρηση το 2020

Η εξαγορά του κλάδου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της ιταλικής Edison έναντι 750 εκατομμυρίων δολαρίων, από την Energean Oil & Gas, είναι αναμφισβήτητα, η οικονομική είδηση της χρονιάς.
Η ελληνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και δραστηριοποιείται στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα και στην παραγωγή στο εξωτερικό (Ισραήλ), με την απόκτηση της Edison, μετατρέπεται σε μια υπολογήσιμη πολυεθνική στον αναπτυσσόμενο κόμβο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με έντονη παρουσία στην offshore λεκάνη της Αιγύπτου.
Η Edison παρήγαγε πέρυσι 50.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει αποθέματα 209,1 εκατ. βαρελιών σε 97 διαφορετικές παραχωρήσεις, άδειες και κοιτάσματα.
Η εξαγορά αυτή, πέρα από την οικονομική της διάσταση με διεθνή εμβέλεια, έχει και τοπικά χαρακτηριστικά, αρκετά ενδιαφέροντα. Στη χώρα μας, ο κλάδος υδρογονανθράκων της Edison έχει συμμετοχή σε κοινοπραξίες με την Total και τα ελληνικά πετρέλαια στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας αλλά και με τα ελληνικά πετρέλαια στο θαλάσσιο οικόπεδο Πατραϊκός Κόλπος.
Οπως είναι κατανοητό, με την απόκτηση του κλάδου υδρογονανθράκων της Edison, η Energean μπαίνει και στα νερά του Πατραϊκού κόλπου και πλέον, το ερώτημα που εγείρεται, αφορά τη συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και πόσο αυτή θα επηρεαστεί, καθώς οι δύο εταιρείες έχουν ένα έντονο ανταγωνιστικό παρελθόν μεταξύ τους.
Να σημειωθεί ότι, στο μπλοκ του Πατραϊκού κόλπου, τα ΕΛΠΕ και η Edison θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την πρώτη γεώτρηση πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, διότι αυτό προβλέπουν οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και η έγκριση που έλαβαν από τη Βουλή.