Αποτελέσματα εθνικών εκλογών 2019: Τα τρία σενάρια για τις έδρες της ΝΔ και την αυτοδυναμία

Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα επιτελεία των κομμάτων ήδη ετοιμάζουν τα… κομπιουτεράκια τους για να «ζυγίσουν» τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019.

Από τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες προκύπτει ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών 2019 θα ανακοινωθεί γύρω στις 21:00 το βράδυ.

Η πρόγευση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ωστόσο, θα έρθει δυο ώρες νωρίτερα -στις 19:00- με την ανακοίνωση του exit poll 2019, που αυτή τη φορά θα είναι κοινό για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τα τρία σενάρια για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αναλυτές και επιτελεία κομμάτων έχουν καταλήξει σε τρία πιθανά σενάρια για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019.

Το πρώτο εξ αυτών φέρνει τη ΝΔ να κερδίζει με οριακή αυτοδυναμία, δομώντας μια κοινοβουλευτική ομάδα ισχύος 152 – 153 βουλευτών. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πιθανότερο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «χτίσει» ένα υπουργικό συμβούλιο με έντονα κομματικό χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εσωκομματικών ρήξεων.

Το δεύτερο -επίσης συγκρατημένο- σενάριο που επεξεργάζονται οι ειδικοί για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019 είναι αυτό της ενισχυμένης αυτοδυναμίας της ΝΔ, με μια κοινοβουλευτική ομάδα της τάξης των 155 με 156 βουλευτών. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα «έλυνε» σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θα μπορούσε να εντάξει στο υπουργικό συμβούλιο ακόμη και εξωκοινοβουλευτικούς της επιλογής του ή, ακόμα, και στελέχη της κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το τρίτο σενάριο για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών 2019, αφορά μια ευρεία αυτοδυναμία, που θα εξασφάλιζε στη ΝΔ πάνω από 160 βουλευτές. Μια τόσο άνετη νίκη θεωρείται πως θα έδινε στον πρόεδρο της ΝΔ την ευκαιρία να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο ακριβώς όπως το έχει στο μυαλό του, δίχως να δεσμεύεται από την τήρηση γαλάζιων -ή και άλλων- ισορροπιών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών για τη χρήση των σταυρών στα ψηφοδέλτια, καθώς στις βουλευτικές εκλογές 2019 ισχύουν διαφορετικά όρια ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια.
Πηγή: iefimerida.gr