ΑΧΑΪΑ: Η κρίσιμη μάχη της κάλπης – Το στοίχημα της αυτοδυναμίας – Η διαδικασία και οι σταυροί προτίμησης

Στις κάλπες προσέρχονται  σήμερα, Κυριακή, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα οι ψηφοφόροι για τις Εθνικές Εκλογές του 2019.

Μετά και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, αλλά και τις τελευταίες εννιά δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα πριν της εκλογές της Κυριακής συνέκλιναν σε ένα δεδομένο: Νίκη ΝΔ με ευρύ προβάδισμα και «κλειδωμένη» αυτοδυναμία. Το ερώτημα που θα απαντηθεί στην κάλπη είναι η ισχύς της αυτοδυναμίας αυτής.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις – που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, επιβεβαιώνονταν με πανηγυρικό τρόπο το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότερες δε έδειχναν διαφορά μεγαλύτερη από εκείνη των ευρωεκλογών (9,4%) και «κλειδωμένη» την αυτοδυναμία για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι εκτιμήσεις για το πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή ποικίλουν καθώς Χρυσή Αυγή, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 κινούνται από το όριο κάτω του 3% μέχρι και την άνετη είσοδό τους στη Βουλή.

Η αυτοδυναμία της ΝΔ δείχνει δεδομένη με τις εκτιμήσεις των εταιρειών να ποικίλουν από «αναιμική» αυτοδυναμία-θρίλερ 151 εδρών μέχρι και ισχυρή με 175 βουλευτές!

Bουλευτικές εκλογές 2019: Πού ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε
Αλλαγές θα υπάρξουν στα εκλογικά κέντρα στις βουλευτικές εκλογές 2019, γι’ αυτό το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους ψηφοφόρους να επιβεβαιώσουν πού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Όπως αναφέρεται στον αναλυτικό οδηγό που έχει δημοσιεύσει το ΥΠΕΣ, στις βουλευτικές εκλογές 2019 τα εκλογικά κέντρα θα είναι λιγότερα απ’ όσα ήταν στις τετραπλές κάλπες (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) του Μαΐου. Οι εκλογείς μπορούν αναζητούν το εκλογικό τμήμα στο οποίο μπορούν να ψηφίσουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας «Μάθε που ψηφίζεις», που έχει θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Εσωτερικών για τις βουλευτικές εκλογές 2019. Τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσει κανείς στην πλατφόρμα είναι το ονοματεπώνυμο, τα ονόματα πατρός ή και μητρός ή και το ΑΦΜ.

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις των ψηφοφόρων είναι μέχρι πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στο ψηφοδέλτιο, για να είναι έγκυρο. Για τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας ισχύουν διαφορετικά όρια για τους σταυρούς προτίμησης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΣ η βασική αρχή για τους σταυρούς προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές 2019 είναι η εξής:

1. στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

2. στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

3. στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

4. στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Βουλευτικές εκλογές 2019: Ο αριθμός των σταυρών ανά εκλογική περιφέρεια
Στην Α’ Αθηνών και τη Β1 Εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών, απαντάται ο μεγαλύτερος αριθμός επιτρεπόμενων σταυρών, όπου οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι και 4 σταυρούς. Να σημειωθεί ότι στα ψηφοδέλτια επιτρέπεται η χρήση μόνο μπλε (γαλάζιου) και μαύρου στυλό και πως το σύμβολο επιλογής πρέπει να είναι αποκλειστικά σταυρός -και όχι «τικ», ή οτιδήποτε άλλο.

Όπως αναφέρουν, λοιπόν, οι οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για τις βουλευτικές εκλογές 2019 «ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο».

Δείτε τις περιφέρειες και τους σταυρούς προτιμήσεις όπως αναφέρει το ΥΠΕΣ στο site του:

Α΄ΑΘΗΝΩΝ μέχρι 4
Β1′ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ μέχρι 4
Β2′ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ μέχρι 3
Β3′ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ μέχρι 4
Α΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ μέχρι 2
Β΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ μέχρι 3
Α’ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μέχρι 3
Β’ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μέχρι 2
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ μέχρι 2
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 1
ΑΡΤΗΣ 1
ΑΧΑΪΑΣ μέχρι 3
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ μέχρι 2
ΕΒΡΟΥ μέχρι 2
ΕΥΒΟΙΑΣ μέχρι 2
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 1
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ μέχρι 2
ΗΜΑΘΙΑΣ μέχρι 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ μέχρι 3
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μέχρι 4
Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μέχρι 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ μέχρι 2
ΚΑΒΑΛΑΣ μέχρι 2
ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ μέχρι 2
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 1
ΚΟΖΑΝΗΣ μέχρι 2
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ μέχρι 2
ΚΥΚΛΑΔΩΝ μέχρι 2
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΗΣ μέχρι 3
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΣΒΟΥ 1
ΛΕΥΚΑΔΟΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ μέχρι 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ μέχρι 2
ΞΑΝΘΗΣ 1
ΠΕΛΛΗΣ μέχρι 2
ΠΙΕΡΙΑΣ μέχρι 2
ΠΡΕΒΕΖΗΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΗΣ 1
ΡΟΔΟΠΗΣ 1
ΣΑΜΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ μέχρι 2
ΤΡΙΚΑΛΩΝ μέχρι 2
ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ μέχρι 2
ΦΛΩΡΙΝΗΣ 1
ΦΩΚΙΔΟΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1
ΧΑΝΙΩΝ μέχρι 2
ΧΙΟΥ 1