ΑΧΑΪΑ: Βρέθηκε λύση για τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών της Αιγιάλειας – Φεύγουν για τον ΧΥΤΑ Κοζάνης

Αλλαγή δεδομένων, προς μια μάλλον θετική κατεύθυνση, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στο φλέγον θέμα των σκουπιδιών που καταπνίγουν την Αιγιάλεια, με τον απερχόμενο δήμαρχο Θαν.Παναγόπουλο να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια εξεύρεσης προσωρινής λύσης, παρά τα εμπόδια που έχει συναντήσει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά και την σκληρή κριτική που δέχεται, για την κατάσταση που επικρατεί απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον δήμο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το σενάριο χρήσης του ΧΥΤΑ Κοζάνης  είναι πράγματι το «κλειδί» της υπόθεσης, αφού από εκεί ο δήμος Αιγιάλειας πήρε τα καλά μαντάτα και θα  δει να φεύγουν από την περιοχή οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων.
Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ επισημοποιήθηκε και ο δήμαρχος θα την προσκομίσει εγγράφως στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πατρών Νίκο Παπαθεοδώρου, ο οποίος με τη σειρά του θα συνυπογράψει απόφαση με τον συνάδελφό του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη. Αυτή, άμεσα θα εγκριθεί (κατ’ εξαίρεση) από το υπουργείο Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνο.
Οι παραπάνω γραφειοκρατικές, πλην όμως, καθοριστικές διαδικασίες θα επισπευστούν, αφού και το σκεπτικό μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Δυτικής Ελλάδας «πατά» πάνω στην απειλή κυρίως της δημόσιας υγείας.

Οι ποσότητες που δύναται να δεχθεί από την Αιγιάλεια, ο ΧΥΤΑ Κοζάνης, ανέρχεται (κατα πληροφορίες) στους 15.000 τόνους, ωστόσο ο δήμος θα «τρέξει» τώρα περί τους 5.000 τ., σε συμφέρουσα τιμή και διαθέσιμα χρήματα, μη δεσμεύοντας σε αυτή τη λύση – συμφωνία την επόμενη δημοτική αρχή.
Υπολογίζεται ότι στους δρόμους βρίσκονται περί τους 2.500 τ. και μαζεμένοι στον ΣΜΑ Τεμένης – που όμως πρέπει να φύγουν – άλλοι τόσοι, συνυπολογίζοντας κανείς και την καθημερινή παραγωγή σκουπιδιών (από περισσότερο πληθυσμό λόγω της επσκεψιμότητας του καλοκαιριού), κάτι που απαιτεί 1-2 εβδομάδες χρόνο για ν’ ανασάνει ο τόπος.