Die Zeit για Τσίπρα: «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες»

Στη σημερινή έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο του Michael Thumann με τίτλο «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες» και υπότιτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του στην έξοδο από την κρίση. Αλλά οι ψηφοφόροι δεν του συγχωρούν τη μέθοδο που χρησιμοποίησε».

Στο συγκεκριμένο άρθρο, γίνεται μία ανασκόπηση της κυβέρνησης Τσίπρα, όπου επισημαίνεται το κόστος που είχε η Συμφωνία των Πρεσπών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman. Ειδικά αφού υποχρεώθηκε να υποστεί την εσωτερική αντίδραση».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος ασκεί έντονη κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αναλυτικά στο άρθρο της Die Zeit αναφέρεται:

«Εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας χάσει τις εκλογές την Κυριακή, όπως φαίνεται την παρούσα στιγμή, θα αποτελέσει μια ιστορική τομή, όπως ακριβώς η εκλογή του το 2015. Με την εκλογική νίκη του στην Ελλάδα, ο Τσίπρας εκτινάχθηκε στην ηγεσία μιας πανευρωπαϊκής επανάστασης κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, υποστηρίζοντας τίποτα λιγότερο από την προσπάθεια ριζικής αλλαγής της ευρωπαϊκής ηπείρου από τα αριστερά. Την ίδια εποχή, στην Ισπανία ‘προθερμαινόταν’ το Podemos, στη Γαλλία το La France insoumise και στην Ιταλία, συνασπισμός κομμάτων που πήρε το όνομά του από τον ίδιο, L’ altra Europa con Tsipras.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η μεγάλη ελπίδα πολλών Ελλήνων και ο φόβος της ΕΕ. Οι υποστηρικτές του επευφημούσαν, όταν ο νικητής των εκλογών του 2015 ανακοίνωσε μπροστά στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών «την επιστροφή της αξιοπρέπειας» και το τέλος της λιτότητας. Λίγο αργότερα στο Βερολίνο, ο γερμανός Υπουργός Οικονομίας Sigmar Gabriel δήλωνε οργισμένος: «Οι θεωρητικοί των παιγνίων της ελληνικής κυβέρνησης επιδίδονται σε τζογάρισμα του μέλλοντος της χώρας τους- και της Ευρώπης επίσης».

Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο αριστερός λαϊκισμός έχει χάσει τη μαχητικότητά του και ο μύθος του Τσίπρα χάθηκε. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα λιτότητας και είναι κατά κύριο λόγο απαλλαγμένη από τις απαιτήσεις των δανειστών. Πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί επαινούν τον Αλέξη Τσίπρα, μάλιστα του απονέμουν ακόμα και βραβεία. Αλλά, οι Έλληνες αναμένεται να καταψηφίσουν τον 44χρονο πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, ο Σύριζα, υπολείπονται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις του συντηρητικού-φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Τσίπρας δηλώνει, μιλώντας στη Zeit, κατά τη διάρκεια εμφάνισης του στην προεκλογική εκστρατεία: «Μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι». Αλλά, ουσιαστικά φαίνεται να χάνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ένα μη χαρισματικό πρώην τραπεζίτη και γόνο πολιτικής δυναστείας.

Πώς γίνεται από τον Αλέξη Τσίπρα που επιδοκίμαζαν πολλοί Έλληνες και φοβούνταν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναδειχθεί ο πολιτικός Τσίπρας, τον οποίο εκτιμούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θέλουν να καταψηφίσουν πολλοί Έλληνες; Η απάντηση σχετίζεται με δύο αποφάσεις-κλειδιά κατά τη διάρκεια της θητείας του, τη σύναψη ειρήνης και μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε.