(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Μνήμη στον Γιώργο Λεφεντάριο – Εκδήλωση στον πεζόδρομο της Ακράτας

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μη γεννήθηκαν σε έναν τόπο αλλά αγαπώντας τον βαθιά και απόλυτα, τον κάνουν δικό τους και ταυτόχρονα γίνονται δικοί του για πάντα, όχι από τύχη αλλά από επιλογή.

Ο Γιώργος Λεφεντάριος, ένας άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο στις δημόσιες σχέσεις των δισκογραφικών εταιρειών στην Ελλάδα (όταν η έννοια του promotion ήταν σχετικά άγνωστη στη χώρα μας) και ο οποίος σημάδεψε την προβολή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, υπήρξε φίλος της Ακράτας και τα τελευταία χρόνια της ζωής του τόσο λάτρεψε την κωμόπολη της Ανατολικής Αιγιάλειας, που επέλεξε να ταφεί εκεί, υλοποιώντας έτσι το “για πάντα” με τρόπο απόλυτο. Είχε προλάβει να δωρίσει μεγάλο μέρος της προσωπικής του συλλογής σε δίσκους και αντικείμενα, στο Ίδρυμα “Μ.Χατζηδάκις-Ν.Γκάτσος” που εδρεύει στην Ακράτα και αποτελεί δική του ιδέα και όραμά του. Ένα όραμα που αναζητά την αναγέννησή του και την επανεκκίνησή του σύμφωνα με τους σκοπούς της ίδρυσής του και με την επιβεβλημένη συμβολή της τοπικής κοινωνίας.

Η Ακράτα, 20 χρόνια μετά το θάνατό του, τίμησε τον διακεκριμένο φίλο της το περασμένο Σάββατο με μια τρυφερή εκδήλωση από την οποία δεν έλειψαν το χαμόγελο, η νοσταλγία, η αγάπη και η καλή μουσική, την οποία υπηρέτησε με ζήλο ο Γιώργος Λεφεντάριος. Η εκδήλωση υπό τον τίτλο “Φύσα αεράκι… Μνήμες Γιώργου Λεφεντάριου” φιλοξενήθηκε στον πεζόδρομο Κανελλοπούλου, που αποδείχθηκε το καλύτερο σκηνικό για όσα παρουσιάστηκαν στους πάνω από 500 θεατές. Φίλοι του από τον ευρύτερο χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων ήταν εκεί, για να μοιραστούν μνήμες και άγνωστα επεισόδια από τη ζωή του, επαγγελματική αλλά και προσωπική. Ειδικότερα, το παρών έδωσαν οι συγγραφείς Αγαθή Δημητρούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο μουσικός παραγωγός Αχιλλέας Θεοφίλου, ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, οι οποίοι μίλησαν από καρδιάς για τον Λεφεντάριο, ο οποίος εκτός από τη μακρόχρονη πορεία του στην προώθηση, μέσω ραδιοφώνου, των νέων κυκλοφοριών ελληνικών δίσκων και τραγουδιών τις χρυσές εποχές της Columbia και της Minos, είχε κάνει και σύντομο πέρασμα από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Δυνατές υπήρξαν και οι στιγμές με βιντεοσκοπημένες δηλώσεις που έδωσαν για την εκδήλωση η κορυφαία ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη, ο ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Γιώργος Παπαστεφάνου και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της δισκογραφικής εταιρείας “MINOS-EMI” Μάκης Μάτσας.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου, ενώ τη μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης υπέγραψε υποδειγματικά η Φιλαρμονική Ακράτας, η νεανική μπάντα της κωμόπολης που κοσμεί τη μουσική παιδεία της Αιγιάλειας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χρήστου Ασημακόπουλου. Η ορχήστρα παρουσίασε ρεπερτόριο σε μουσική του Μάνου Χατζηδάκι και ενοργάνωση, μεταξύ άλλων, από τους αρχιμουσικούς Γιώργο Μπαμπαράκο και Δημήτρη Μίχαλο, ενώ πέντε τραγούδια ερμήνευσε η Μαρία Γερολύμου.

Η εκδήλωση ήταν ένα πραγματικά ένα γλυκό φιλί και χάδι στη μνήμη του Γιώργου Λεφεντάριου, ο οποίος σίγουρα έλαβε το “μήνυμα” χαμογελώντας από το Επέκεινα.

Σημειώνεται πως για τη διοργάνωση συνεργάστηκαν η Κοινότητα Ακράτας με την Αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιάλειας, το ΝΠΔΔ του Δήμου, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και η Παναγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών.

filodimos.gr

ΦΩΤΟ