Μητσοτάκης στο Γαλλικό Πρακτορείο: Υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα η ανάκαμψη της οικονομίας

«Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι για την Ελλάδα, όπως και για την Ευρώπη, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα», υπογραμμίζει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι, ως κληρονόμος μιας πολιτικής δυναστείας, έχει συχνά κατηγορηθεί ότι είναι προνομιούχος, ο ηγέτης της ΝΔ αναφέρεται στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Χρειάσθηκε να αντιμετωπίσω πολυάριθμες επικρίσεις, όμως αν ήμουν ελιτιστής, δεν θα είχα κερδίσει με διαφορά σχεδόν 10 μονάδων τις ευρωεκλογές. Εξάλλου, όπου πηγαίνω, όλοι με φωνάζουν Κυριάκο, με το μικρό μου όνομα, αυτό δείχνει πως με αναγνωρίζουν γι’ αυτό που είμαι και όχι επειδή είμαι ο γόνος μιας πολιτικής δυναστείας», επισημαίνει χαμογελαστός.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για την κληρονομιά μου, όμως ταυτόχρονα έκανε αλλαγές στη ΝΔ, δεν είναι το ίδιο κόμμα που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει σε μια φιλόδοξη ανάπτυξη χάρη στις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την καινοτομία». Για το σκοπό αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει «να μειωθούν οι φόροι των επιχειρήσεων, να ξεμπλοκαριστούν εμβληματικές επενδύσεις που σταμάτησαν εξαιτίας της γραφειοκρατίας, να αποκατασταθεί η ρευστότητα με τη μείωση των επιτοκίων και να υπάρξουν ξένες επενδύσεις».

Αν εκλεγεί, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης αισθάνεται έτοιμος να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους εταίρους του στο προσεχές Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 8 Ιουλίου, την επομένη των εκλογών.

«Πιστεύω πως, αν παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους ένα συγκροτημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, θα είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα και τα οποία, σύμφωνα με τη γνώμη όλων, είναι υπερβολικά υψηλά», υποστηρίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο και προσθέτει: «Αν η ελληνική οικονομία συνεχίσει με μια ανάπτυξη 1% έως 2%, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, αλλά αν η ελληνική ανάπτυξη κυμανθεί ανάμεσα σε 3% και 5%, τότε μια ημέρα το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο. Οι αγορές αντέδρασαν πολύ θετικά στην προοπτική μιας νίκης της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και αυτό πρέπει να κάνει τους Ευρωπαίους εταίρους μας να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην ιδέα πως είναι απαραίτητη μια ήπια χαλάρωση της μέγγενης της δημοσιονομικής σταθερότητας».