Κάτω από το 2% το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει τις τελευταίες ώρες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δεκαετές «έσπασε» το όριο του 2% και κυμαίνεται, πλέον, στο 1,986% με περαιτέρω περιθώρια αποκλιμάκωσης».

Η κίνηση του ομολόγου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πορεία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομολόγων σε όλες τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η επίδραση της Λαγκάρντ στις αποδόσεις της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα αισθητή για άλλη μια μέρα.

Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ διαμορφώνονται οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων και σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Γερμανία και Αυστρία. Στη Γαλλία, το κόστος δανεισμού στη δεκαετία υποχωρεί σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος, ενώ στην Ιταλία η απόδοση του δεκαετούς τίτλου άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Ο παράγοντας Λαγκάρντ συμπιέζει τα ομόλογα

Η πιθανότητα να διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έριξε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών και συνεπώς των ελληνικών ομολόγων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυρία Λαγκάρντ θα ακολουθήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική και θα κινηθεί στα χνάρια του Μάριο Ντράγκι. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ΕΕ έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα αγγίζοντας το – 0,397%.

Παράλληλα οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στο μείον 0,09%. Το ελληνικό πενταετές ομόλογό καταγράφει επίσης ιστορικό χαμηλό ρεκόρ καθώς τόσο η εκλογή της Κριστίν Λαγκάρντ όσο και η αναμενόμενη εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, έριξαν τις αποδόσεις στο 1,099%.