Βασιλειάδης: «Θα υπάρχει VAR από την 1η αγωνιστική»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην κλήρωση του νέου πρωταθλήματος, αλλά και στην έλευση του VAR, τονίζοντας ότι η λογική λέει πως θα υπάρχει από την πρώτη αγωνιστική.

Ο υφυπουργός αθλητισμού μιλώντας στον ΣΠΟΡ ΦΜ 94,6 εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ στάθηκε και στα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων.

Επίσης, ο Βασιλειάδης μίλησε μεταξύ άλλων για την ΕΟΚ και το ελληνικό μπάσκετ ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν αδύνατον να έχει επαφές με την Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία ήταν απούσα από τα τεκταινόμενα και τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για το αν είναι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Αν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου είναι σοβαροί και πέσουν με τα μούτρα για να διασφαλίσουν την ηρεμία και την αξιοπιστία, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Θα είναι ένα πρωτοποριακό πρωτάθλημα, που σκοπό θα έχει να γυρίσει σελίδα. Το όραμα και το στοίχημα που υπήρχε ήταν το restart. Στη Λίγκα έχουμε έναν εξαιρετικό πρόεδρο, τον κ. Λυσάνδρου. Το θέμα είναι να υπάρχει σοβαρότητα και οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων να το αφήσουν να εξελιχθεί. Βάσει αυτού δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά τουλάχιστον να γίνει μία προσπάθεια».

Για το αν οι ομάδες θα μπορούσαν να είναι ακόμα λιγότερες: «Βάσει της έκθεσης της Delloite το ιδεατό είναι οι 12 ομάδες. Θα δούμε πώς θα πάει η φετινή χρονιά. Σίγουρα θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον, αρκεί οι ομάδες να το αφήσουν να εξελιχθούν ομαλά. Θα έχουμε και το VAR φέτος. Θα είναι ένα πρωτόγνωρο πρωτάθλημα και στα play-off και στα play-out, σε ένα νέο περιβάλλον. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα ισχυρό και ένα οικονομικό προϊόν. Εμείς δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και με επενδύσεις, τώρα είναι το χέρι των ομάδων».

Για το VAR: «Αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο μέσα στο καλοκαίρι και δεν στραβώσει κάτι, αναμένεται να έχουμε από την αρχή του πρωταθλήματος το VAR. Από την εικόνα που έχω και μου μεταφέρουν, αν δεν στραβώσει κάτι, που έχει να κάνει με τις συνεργασίες με τις οπτικές ίνες, θεωρώ δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Για τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων με την ΕΡΤ: «Υπάρχουν προσύμφωνα και διαδικασίες, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο. Δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές, ανεξάρτητα αν θα αλλάξει ή όχι η κυβέρνηση, που για μένα δεν θα αλλάξει. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό το μεγάλο project, που στόχο έχει να αλλάξει σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανείς δεν έπαιρνε ποτέ καμία πρωτοβουλία. Όλοι ξέραμε τα προβλήματα και τις λύσεις. Εμείς αγγίξαμε όλα τα προβλήματα, άλλοτε με μεγαλύτερη επιτυχία, άλλοτε με μικρότερη, είναι θέμα προς συζήτηση. Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στα χάλια που ήταν, ο κύκλος των φορολογικών του εσόδων προς εμάς, είναι 60 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μέσα ένα απαξιωμένο πρωτάθλημα. Το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο εμπορικό προϊόν. Ας μην το τορπιλίζουμε, ας το βοηθήσουμε να εξελιχθεί, μην βάζουμε την πολιτική στη μέση και να ασχοληθούμε λίγο με την μπάλα».

Για την πιθανότητα να συμφωνήσει ο ΠΑΟΚ με την ΕΡΤ και να πάει ο Παναθηναϊκός στη NOVA:«Προφανώς υπάρχουν αλλαγές στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών, αλλά σε αυτό δεν μπορώ να σας κάνω σοφότερους σε αυτό. Μιλάω με ειλικρίνεια».

Για την πολιτική που θέλει η ΝΔ στην ΕΡΤ: «Αν πολιτικά έρθει μια κυβέρνηση και πει ότι αδιαφορεί για τον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, ειδικά το ποδόσφαιρο που δίνει την πρόσβαση σε όλο τον κόσμο ανά την επικράτεια, αλλά και τον κόσμο, δωρεάν, που είναι σημαντικό όπως φάνηκε από την εμπορική επιτυχία θα κριθεί η ίδια η κυβέρνηση. Αν στερείς από τον κόσμο την επαφή του με το ποδόσφαιρο, τότε ας το κάνεις και θα απολογηθείς για αυτό».

Για την αντιμετώπιση που είχε η κυβέρνηση στο μπάσκετ σε σχέση με το ποδόσφαιρο: «Θα έχει ενδιαφέρον να το απαντήσω, γιατί άκουσα τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια και με εξόργισαν στο κομμάτι περί ανικανότητας. Στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, προσπαθήσαμε να βάλουμε 5-10 κανόνες, σε πράγματα που δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση. Όταν ανέλαβα, το πρώτο πράγμα που είχα πει είναι ότι πρέπει να σπάσουμε τις γκρίζες ζώνες και την εξάρτηση της διαιτησίας από τους παράγοντες. Δεν νομοθέτησα εγώ για τους ξένους διαιτητές και την ξένη ΚΕΔ. Δεν τη νομοθέτησα εγώ, αλλά έπεισα τους παράγοντες για αυτό. Στο μπάσκετ συνέβη ακριβώς το ίδιο. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή με την Ομοσπονδία, αλλά ήταν αδύνατο. Συναντήθηκα και με τη FIBA, γιατί τα όρια ξεπερνούσαν τη δική μου δικαιοδοσία. Για παράδειγμα αν θα παίζουν Έλληνες ή ξένοι διαιτητές, δεν μπορεί να το καθορίσει η κυβέρνηση. Η ΕΟΚ ήταν όντως απούσα. Αυτό δεν έχει σχέση με τη δική μου στάση. Προσπάθησα να βρω μία λύση και τους έφερα στο ίδιο τραπέζι, όπως και στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει όμως η κομβική διαφορά με την επιτροπεία του ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί η ΕΟΚ να λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρωτάθλημα με τη μία ή την άλλη ομάδα, όταν δεν κάνει τίποτα. Πρέπει οι ίδιοι οι παράγοντες να συμφωνήσουν σε ένα τρόπο λειτουργίας. Εγώ πήρα κάθε πρωτοβουλία και κατηγορήθηκα. Έλεγαν ότι αφήσαμε πίσω όλα τα άλλα αθλήματα, ενώ έχουμε καταφέρει πολλά….»

Για το κλειστό γήπεδο της ΑΕΚ στο μπάσκετ: «Για το κλειστό της ΑΕΚ, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής, αφού το κλειστό των Λιοσίων θα πάει στο ΣΕΦ. Θα γίνει η μίσθωση για την ΑΕΚ και θα πρέπει να αναλάβει να γίνουν οι αλλαγές στο γήπεδο. Έχουμε προχωρήσει σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η λογική λέει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι πολύ σημαντικό ότι φεύγει από το Δημόσιο ένα σημαντικό έξοδο και έρχεται ένα σημαντικό έσοδο. Πρόκειται για μία συμφωνία που είναι για το καλό του Δημοσίου».

Για τον ερασιτεχνικό Αθλητισμό: «Καταφέραμε να αυξήσουμε τα κονδύλια για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ελπίζω με το τέλος της χρονιάς οι δαπάνες μας να φτάσουν στα 22-23 εκατ. Ευρώ. Τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντικατάστασης ταρτάν από το 2004. Κάνουμε παρεμβάσεις όπου μπορούμε. Ξεχρεώσαμε τους αθλητές μας που είχαν να πληρωθούν 7 χρόνια. Αυτό αναγνωρίζεται και από τους αθλητές, που προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματά τους, βγάλαμε 75 υποτροφίες. Ήμασταν πάντα δίπλα τους».

Για το ποιο είναι το λάθος που έκανε στην παρουσία του στο υφυπουργείο: «Ένα μεγάλο ερωτηματικό θα έχω για το αν ήταν σωστό ή λάθος να βρούμε λύσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό. Σε μια λογική ότι από τη στιγμή που εκείνοι δεν ενδιαφέρονται για το προϊόν τους και εμείς θα ασχοληθούμε με την ασφάλεια. Δεν ασχολήθηκε ποτέ κανένας. Εγώ πάντως δεν θα άλλαζα κάτι, παρά τις όποιες παραλείψεις μπορεί να σημειώθηκαν. Δεν μετανιώνουμε για κάτι που κάναμε. Δεν έγινα ούτε του Ολυμπιακού, ούτε της ΑΕΚ, ούτε του ΠΑΟΚ. Το πρόσημο είναι θετικό, βλέποντας κανείς την τετραετία».