Το κρυφό σχέδιο της Ν.Δ. για τις συντάξεις

Αποκαλύπτεται καθημερινά το ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ για το Ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις. Διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές των προτάσεων της ΝΔ διακρίνουμε ότι επιδιώκει να αλλάξει ριζικά το επιτυχημένο μοντέλο που εφάρμοσε η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας ευθέως την κύρια και την επικουρική σύνταξη των σημερινών και των αυριανών συνταξιούχων.

Για την κύρια σύνταξη, η ΝΔ προτείνει οριζόντια μείωση των εισφορών για όλους στο 15%. Αποκρύπτει συνειδητά ότι η πρότασή της θα δημιουργήσει άνοιγμα στα έσοδα του ΕΦΚΑ ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως. Δύο είναι οι επιλογές που έχει κανείς σε μια τέτοια περίπτωση: είτε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό  και με αυτό το ποσό, είτε να μειώσει τις κύριες συντάξεις.

Αλλαγή κρύβεται στην πρόταση της ΝΔ και εντός του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση σήμερα είναι προσαρμοσμένη στην αρχή της προστασίας και της αλληλεγγύης των γενεών και ο χαρακτήρας της είναι αναδιανεμητικός. Η ΝΔ θέλει να μετατρέψει το σύστημα σε αμιγώς ανταποδοτικό και κεφαλοποιητικο. . Οι συνέπειες από την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης θα είναι καταστροφικές σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι ή μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση χωρίς τη θέλησή τους, δεν θα μπορέσουν να λάβουν συντάξεις με τις οποίες να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς καλύπτοντας τις βασικές τους βιοποριστικές ανάγκες. Ενδεχόμενη εφαρμογή του συστήματος της κύριας σύνταξης σε πλήρως ανταποδοτικό θα καταστρέψει την προσπάθεια που έγινε από το 2015 μέχρι σήμερα για την ανόρθωσή του σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και θα απειλήσει ευθέως την κοινωνική συνοχή, καθώς θα λειτουργήσει τιμωρητικά για τους συμπολίτες μας που δεν είχαν σταθερό και συνεχόμενο εργασιακό βίο και εκτέθηκαν χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα σε μη αξιοπρεπείς αμοιβές.

Δεύτερες σκέψεις έχει το σχέδιο της ΝΔ και για την επικουρική σύνταξη. Αυτό που δεν λέει στους πολίτες είναι ότι με την καθιέρωση της ιδιωτικής ασφάλισης στην επικουρική το συνολικό κόστος αυτής της μετάβασης θα ανέλθει στα 55 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα λείψουν από το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις τόσο στους σημερινούς όσο και στους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Ισχυρίζονται τα στελέχη της ΝΔ ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο για τους νέους. Αυτό που δεν λένε είναι ότι ακόμα και αν συμβεί αυτό, θα προκύψει μια πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων η οποία θα είναι αδύνατον να καλυφθεί, καθώς απαγορεύεται ρητά η επιχορήγηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από το κράτος. Κατά συνέπεια οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων θα περικοπούν…

Αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι από την πρόταση της ΝΔ θα είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα εξασφαλίσουν πολύ μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων πελατών τους.

Επίσης, με την πρόταση της ΝΔ που αναφέρεται στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα είναι ξεκάθαρο ότι ο ασφαλισμένος που τοποθετεί τα χρήματά του εκτίθεται σε επενδυτικό κίνδυνο. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τέτοια μοντέλα οδηγούνται σε αποτυχία. Το ζήσαμε με την περίπτωση της μετοχής της AIG, που είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική των ΗΠΑ, όταν το Σεπτέμβριο του 2008 η μετοχή της κατρακύλησε από τα 70 δολάρια σε 5.5 δολάρια. Το κόστος των ασφαλιστικών συμβολαίων ανήλθε στα 85 δισ. Ευρώ και υποχρεώθηκε να αναλάβει το αμερικανικό κράτος την κάλυψή του. Έχουμε, όμως, και το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια στην Ελλάδα που οδηγήθηκε σε πτώχευση, καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της για εγγυημένη απόδοση ύψους 7,5% στα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά της προγράμματα, και κατάρρευσε.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 (ν. 4387/2016), θέτοντας για πρώτη φορά δίκαιους και διαφανείς κανόνες για όλους.