ΠΕΑΚ Πάτρας: Τέσσερα χρόνια δημιουργίας και ο απολογισμός

Η Επιτροπή Διοίκησης του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου της Πάτρας, με τη συμπλήρωση της τετραετίας προχώρησε σε δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της, όπως επίσης, των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και εκείνων που είναι προς υλοποίηση. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2019, σε αίθουσα του δημόσιου κλειστού κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός», παρουσία εκπροσώπων ομάδων, συλλόγων και αθλητικών φορέων της περιοχής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας Νίκος Κανελλάκης, ενώ παρέμβαση έγινε και από τον προκάτοχό του Κώστα Κόντη. Επίσης, τοποθετήθηκαν ο Έφορος της Ε.Δ. Αποστόλης Σταθόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Μαρία Τσοκανά – Πολύζου.

Ο κ. Κανελλάκης αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που επικρατούσε στις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις της Πάτρας το 2015, όπου τόνισε πως «κληρονομήσαμε εγκαταστάσεις υπό κατάρρευση, τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αταξία και αυθαιρεσία, την οποία είχαν επιβάλει η αθλητική ηγεσία και τοπικοί παράγοντες όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΕΑΚ Πάτρας Κώστας Κόντης, ο οποίος τόνισε πως το 2015 δεν έγινε καν παράδοση – παραλαβή της προηγούμενης διοίκησης με την επόμενη και πως ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια χαώδη κατάσταση, με άδεια γραφεία και ταμεία και με δυο μόλις υπαλλήλους, χωρίς διοικητική και λογιστική υποστήριξη.

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, εμείς δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά, δεν κρυφτήκαμε πίσω από τα πολλά προβλήματα, δεν μεταθέσαμε αλλού τις ευθύνες, έστω και εάν δεν ήταν δικές μας.

Αντιθέτως, αξιοποιήσαμε κάθε δυνατή ευκαιρία, ώστε να αντιστρέψουμε αυτή τη φαύλη κατάσταση με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι από την πρώτη ώρα που αναλάβαμε την ευθύνη λειτουργίας των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας, υλοποιώντας την κεντρική πολιτική γραμμή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για στήριξη και αναβάθμιση όλων των δημόσιων αθλητικών χώρων της χώρας», συμπλήρωσε ο Νίκος Κανελλάκης, για να προσθέσει πως: «Μια εγκατάλειψη που μόνο τυχαία δεν ήταν, αλλά μέρος της προσπάθειας να αφεθούν στην τύχη τους τα δημόσια γήπεδα της Πάτρας, ώστε σε δεύτερο χρόνο οι ιδιώτες να αναλάβουν ως «σωτήρες» τη λειτουργία τους.

Για αυτό και όλοι εμείς, που περάσαμε από το 2015 μέχρι σήμερα από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΕΑΚ Πάτρας, θεωρούμε ως μέγιστο επίτευγμά μας, το γεγονός ότι μπήκαμε ανάχωμα σε αυτή τη λογική και καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτά τα δημόσια γήπεδα της Πάτρας. Και όχι μόνο αυτό αλλά καταφέραμε να βάλουμε τάξη και κάνουμε νέο σχεδιασμό».

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας Νίκος Κανελλάκης, παρουσίασε ανά τομέα το έργο που έχει παραχθεί αυτά τα τέσσερα χρόνια, στο επίπεδο αναβάθμισης της λειτουργίας των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Οικονομική εξυγίανση

Το σύνολο των χρεών που κληρονομήσαμε το 2015 ανερχόταν στα 2.700.000 ευρώ. Σήμερα το ΠΕΑΚ Πάτρας χρωστά 250.000 ευρώ, τα οποία έχουν ρυθμιστεί.

Χαρακτηριστικού του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε, τότε, το ΠΕΑΚ ήταν το γεγονός ότι οι πληρωμές γίνονταν με μετρητά και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς παραστατικά. Όπως γνωρίζετε, εμείς ως διοίκηση έχουμε στείλει στη Δικαιοσύνη αυτή την υπόθεση, την οποία διερευνά ο Εισαγγελέας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, οι διοικήσεις Γ. Κοπανά και Κ. Κόντη, προχώρησαν, είτε σε ρύθμιση χρεών που είχαν συσσωρευτεί από τις προηγούμενες διοικήσεις προς τη ΔΕΗ, τη ΔΕΥΑΠ και τους ιδιώτες, ενώ για τη διασφάλιση της διαφάνειας καταργήθηκαν όλες οι πληρωμές με μετρητά.

Χαρακτηριστικά αναφέρω, τις συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΥΑΠ.

Μάλιστα, η τελευταία μεγάλη πληρωμή, ύψους 679.949,58 ευρώ, έγινε τον Οκτώβριο του 2018.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το ΠΕΑΚ έχει αποπληρώσει 2.450.000 ευρώ και συνεχίζει να πληρώνει τα χρέη των προηγούμενων.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για το ΠΕΑΚ Πάτρας.

Συγκεκριμένα:

Το 2015 το ΠΕΑΚ έλαβε 735.000 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση και 35.350 ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση.

Το 2016 η τακτική επιχορήγηση ήταν 745.000 ευρώ και 30.000 ευρώ η έκτακτη επιχορήγηση.

Το 2017, 750.000 ευρώ και 80.439 ευρώ έκτακτη επιχορήγησης.

Το 2018, 780.000 ευρώ τακτική επιχορήγηση και 160.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση

Το 2019, 780.000 ευρώ τακτική και 500.000 έκτακτη επιχορήγηση για τις ανάγκες της διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού παρακολουθούμε μέχρι το τελευταίο ευρώ, τα χρήματα που μπαίνουν και βγαίνουν από το ταμείο, καθώς πλέον διαθέτουμε πλήρως μηχανογραφημένο λογιστήριο.

Προσωπικό

Το 2015 βρήκαμε μόλις δύο υπαλλήλους, οι οποίοι με ηρωικές προσπάθειες προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοικτά τα γήπεδα.

Πέρα από τις άλλες παρενέργειες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού δεν μπορούσαμε να στελεχώσουμε τις Επιτροπές διενέργειας διαγωνισμών – καλής εκτέλεσης υπηρεσιών και παραλαβής υλικών.

Πριν από ένα χρόνο, προχωρήσαμε στην πρόληψη 17 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι συμβάσεις αυτές, ανανεώθηκαν πρόσφατα για έναν ακόμη χρόνο.

Σήμερα, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο ΠΕΑΚ Πάτρας ανέρχεται στα 24 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των ναυαγοσωστών, οι οποίοι εργάζονται με σύμβαση στο κολυμβητήριο.

Έργα αναβάθμισης των γηπέδων

Κατ’ αρχήν νομιμοποιήσαμε τις αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων στην Πολεοδομία. Το γεγονός αυτό, ήταν για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε πως οι δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις της Πάτρας λειτουργούσαν για δεκαετίες αυθαίρετα.

Για «Δ. Τόφαλος»

Το πρόβλημα με τη στέγη του γηπέδου, αντιμετωπίστηκε και αποκαταστάθηκε κατά προτεραιότητα. Παράλληλα, τοποθετήθηκε νέος φωτισμός και έγιναν εργασίες αναβάθμισης συντήρησης στα αποδυτήρια, τις αίθουσες αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

Με ευθύνη του ΠΕΑΚ έγιναν εργασίες ανακατασκευής, επιδιόρθωσης και συντήρησης του παρκέ. Παράλληλα, η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚ, ανέλαβε τη λειτουργική αναβάθμιση των φωτεινών ταμπλό του γηπέδου, ώστε να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές της FIBA για το Champions League.

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προμηθευτούμε και να τοποθετήσουμε στις κερκίδες κλιματιστικά τύπου ντουλάπας, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να καλύψουν εξ ολοκλήρου τον χώρο, όμως βελτιώνουν τις υπάρχουσες συνθήκες και αποτελούν το πρώτο βήμα για την πλήρη κάλυψη.

Σήμερα, στις εγκαταστάσεις του γηπέδου φιλοξενούνται πάνω από 15 ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, διαδεδομένων αλλά και αναπτυσσόμενων αθλητών, όπως είναι η καλαθοσφαίριση, το βόλεϊ, η ρυθμική γυμναστική, η πυγμαχία, οι πολεμικές τέχνες, η ξιφασκία, η τοξοβολία και το μπάμπιγκτον.

Παράλληλα, φιλοξενούνται δράσεις του τοπικού συλλόγου Προαστείου Πατρών, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Κολυμβητήριο «Α. Πεπανός»

Κατά τη διάρκεια της θητείας, άδειασαν και ξαναγέμισαν με νερό οι πισίνες, κάτι που είχε να γίνει 3 χρόνια και πρόκειται να αλλάξουν και φέτος.

Έγιναν εργασίες συντήρησης στις πισίνες, όπως η αλλαγή των φίλτρων νερού, η αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες λεντ, ενώ μετά από19 ολόκληρα χρόνια τέθηκε σε λειτουργία το κλιματιστικό σύστημα του κολυμβητηρίου, μετά από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Εξασφαλίστηκε η ποιότητα των υδάτων με συνεχείς ελέγχους από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αντιμετωπίστηκε το ζήτημα με τη θερμοκρασία του νερού στις πισίνες, που είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων από τους κανονισμούς.

Άμεσα θα αντικατασταθεί

Τα Ναυταθλητικά Σωματεία υπέγραψαν συμβάσεις χρήσης των εγκαταστάσεων, ενώ από το ΠΕΑΚ έχουν κινηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για χρέη των ομάδων παρελθόντων ετών, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Κλειστό στο Κουκούλι

Τοποθετήθηκε νέος τάπητας (τάραφλεξ), αντικαταστάθηκαν οι κερκίδες με νέες σύγχρονες και τοποθετήθηκαν νέες λάμπες τύπου led. Επίσης, έγιναν μετά από πολλά – πολλά χρόνια, εργασίες ανάπλασης στα αποδυτήρια και στους εξωτερικούς χώρους του γηπέδου. Τοποθετήθηκε ράμπα για ΆμΕΑ.

Δημιουργήθηκε και λειτουργεί Μουσείο Χάντμπολ σε συνεργασία του ΠΕΑΚ με τη ΑΕΠ Ακαδημία των Σπορ και υπό την αιγίδα της ΟΧΕ.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, με ομόφωνη πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΕΑΚ προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το γήπεδο στο Κουκούλι θα ονομαστεί «Κλειστό Κώστα Πετρόπουλου».

Γήπεδο άμμου «Σπύρος Αβράμης»

Τον Μάιο του 2019 παραδώσαμε στην τοπική κοινωνία το δημόσιο γήπεδο αθλημάτων άμμου «Σπύρος Αβράμης» στο Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής, το οποίο διαμορφώνουμε, πίσω από το κολυμβητήριο «Α. Πεπανός».

Το γήπεδο χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από πόρους του ΠΕΑΚ Πάτρας και πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας, ώστε να φιλοξενεί όλα τα αθλήματα άμμου (beach soccer, beach volley, handball, τένις, κτλ).

Το υπαίθριο γήπεδο διαθέτει υψηλής ποιότητας ψιλή άμμο, κερκίδα θεατών, περίφραξη και ηλεκτροφωτισμό. Με απόφαση της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚ Πάτρας, το γήπεδο φέρει το όνομα του αείμνηστου Σπύρου Αβράμη, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη ενός ανθρώπου που έτρεξε και μόχθησε για το ποδόσφαιρο άμμου.

Το γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει η Πάτρα τον Αύγουστο του 2019.

Μεγάλες διοργανώσεις

Ενδεικτικά αναφέρονται τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας που έδωσε στο «Τόφαλος» η εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών με τις εθνικές ομάδες της Μεγάλης Βρετανίας, της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, τον Αύγουστο του 2017.

Τον επίσημο αγώνα που έδωσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την εθνική Γερμανίας στο μπάσκετ, επίσης στο «Τόφαλος».

Τον αγώνα πόλο της Εθνικής μας ομάδας γυναικών με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ρωσίας, για τα προκριματικά του Γουόρλντ Λιγκ Γυναικών, στο κολυμβητήριο «Α. Πεπανός» τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο τελικός του κυπέλλου ανδρών χάντμπολ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στο κλειστό γυμναστήριο Πάτρας «Κουκούλι», τον Μάρτιο του 2019.

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας ανδρών – γυναικών, Εlite Α’ κατηγορίας, στο κλειστό στο «Κουκούλι» τον Δεκέμβριο του 2017.

Παράκτιοι αγώνες

Ως Διοικούσα Επιτροπή του ΠΕΑΚ Πάτρας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτυχία των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, διότι η υπόθεση αυτή, δεν έχει να κάνει μονάχα με την άρτια και πετυχημένη διοργάνωση των αγώνων, κάτι που θα συμβεί, άλλα κυρίως με το στοίχημα η Πάτρα με αφορμή τους Αγώνες, να γίνει αθλητικός τουριστικός κόμβος, με επίκεντρο τα παράκτια αθλήματα και τα αθλήματα άμμου, τα οποία είναι κατεξοχήν τουριστικά αθλήματα και μπορούν να συνδυαστούν με την γενικότερη τουριστική κίνηση.

Σύνδεση με την κοινωνία

Στο πλαίσιο σύνδεσης του ΠΕΑΚ με την κοινωνία έγινε θεσμός ο λαϊκός αγώνας δρόμου στη μνήμη του Γιώργου Αντύπα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών και τη Λέσχη Φαέθων και την υποστήριξη της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ο Αντύπας Δρόμος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, τόσο από οργανωτική σκοπιά, όσο και από αυτή της συμμετοχής του κόσμου, ο οποίος κάθε χρόνο είναι και περισσότερος.

Μάλιστα, πέρσι εντάξαμε για πρώτη φορά και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αγώνα «Αντύπα Δρόμος».

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήσαμε στο κολυμβητήριο «Πεπανός», τα προγράμματα κολύμβησης ενηλίκων, με συμβολικό αντίτιμο συμμετοχής και δωρεάν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα οποία βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση κάθε χρόνο.

Επίσης, καθιερώσαμε ειδικά προγράμματα κολύμβησης για τα Άτομα με Αναπηρίες.

Η πισίνα του «Πεπανός» άνοιξε και για τους χιλιάδες μαθητές που συμμετέχουν το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης, που υλοποιεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Καθιερώσαμε, στην αρχή κάθε χρόνου, ανοικτή εκδήλωση με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στην οποία συμμετέχουν πολιτιστικοί φορείς της Πάτρας και κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύουμε τις αθλήτριες και τους αθλητές των ομάδων που προπονούνται στις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και έχουν διακριθεί.

Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι, ο Αθλητισμός πρέπει να συνδέεται με την κοινωνία και ιδιαίτερα με το κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ανάγκη, ως Διοικούσα Επιτροπή προχωρήσαμε σε οικονομικές δωρεές, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, σε κοινωφελή ιδρύματα και συλλόγους της περιοχής, όπως είναι το «Κωσταντοπούλειο» Γηροκομείο, «Η Μέριμνα», το Άσυλο Ανιάτων Πατρών, η «Κιβωτός Αγάπης» και ο ΣΟΨΥ Πάτρας.

Τα χρήματα αυτά προήλθαν από αδιάθετα κονδύλια του προϋπολογισμού του ΠΕΑΚ τα οποία προορίζονταν για δημόσιες σχέσεις.

Παράλληλα, παραχωρούμε δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις σε φορείς και συλλόγους για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, όπως και γραφεία σε τοπικούς εκπολιτιστικούς συλλόγους.

Τέλος, επειδή ακριβώς πιστεύουμε ως διοίκηση, ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να ενημερώνεται για τις δράσεις του ΠΕΑΚ, αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο, δημιουργήσαμε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουμε συνεργασία με επαγγελματία δημοσιογράφο.

Εθελοντισμός

Δημιουργήσαμε μια καταρτισμένη ομάδα εθελοντών, που προσφέρουν στις δράσεις του ΠΕΑΚ συμμετέχοντας στις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε. Με την ευκαιρία, ως Διοικούσα Επιτροπή θέλουμε και πάλι να τους ευχαριστήσουμε για την ανιδιοτελή προσφορά τους και για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων μας.

 

Προγραμματισμός δράσεης

 

Για τα επόμενα δύο χρόνια, που διαρκεί η θητεία μας, προγραμματίζουμε τις εξής παρεμβάσεις:

Για το βοηθητικό γήπεδο του Τοφάλου

Που είναι μια παλιά ιστορία την οποία και αυτή κληρονομήσαμε. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1997, χωρίς άδεια από την Πολεοδομία, δηλαδή ήταν αυθαίρετο μέχρι το 2014. Το γήπεδο αυτό, όπως γνωρίζετε, σφραγίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015, μετά από έκθεση επικινδύνου την οποία συνέταξε, το αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Πατρέων, καθώς διαπιστώθηκαν από την εν λόγω Υπηρεσία, προβλήματα στατικότητας του κτιρίου.

Έκτοτε, παραμένει κλειστό με αποτέλεσμα η αθλούμενη νεολαία της Πάτρας να στερείται μια σημαντική αθλητική υποδομή.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση βαρύνουν τόσο τις προηγούμενες διοικήσεις του ΠΕΑΚ πριν το 2015, όσο και τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αυτά τα τέσσερα χρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάναμε σωρεία ενεργειών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ερχόμενοι, δυστυχώς, αντιμέτωποι με αντιδραστικές νοοτροπίες κρυμμένες πίσω από την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία.

Εμείς έχουμε στα χέρια μας, μελέτη στατικής επάρκειας του γηπέδου όπως και κοστολογημένη πρόταση επισκευής του, η οποία ανατάθηκε με πρωτοβουλίας μας, σε εξειδικευμένο σε παρόμοια έργα πολιτικό μηχανικό.

Σε κάθε περίπτωση, βούλησή μας είναι να δώσουμε ένα τέλος στο ζήτημα αυτό, το οποίο εκκρεμεί για χρόνια και στερεί από τη νεολαία της Πάτρας έναν ζωτικό χώρο άθλησης.

Για τις εγκαταστάσεις στην Αγυιά:

Οι εγκαταστάσεις αυτές, που παραμένουν κλειστές από το 2003 και πλέον ανακατασκευάζονται, αποτελούν ένα σκάνδαλο διαρκείας για την πόλη. Όπως γνωρίζετε, για το θέμα αυτό, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 κατάθεσε στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Πατρών, φάκελο με στοιχεία ζητώντας να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για ζημιά του Δημοσίου ύψους 120 εκατ. δραχμών (δηλαδή πλέον των 350.000 ευρώ), αλλά και την κλοπή της κινητής περιουσίας του κολυμβητηρίου.

Η υποδομή του κολυμβητηρίου, που κόστισε όλα αυτά τα χρήματα, αφέθηκε στην τύχη της από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΠΕΑΚ να ρημάξει, ενώ «εξαφανίστηκε» και το πάνινο στέγαστρο του κολυμβητηρίου, που -σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα- δεν είχε άδεια λειτουργίας, καθώς είχαν διαπιστωθεί κατασκευαστικές ατέλειες, ενώ και η παραλαβή του είχε γίνει 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών!

Πλέον, η εγκατάσταση έχει  καταχωρηθεί και εγγραφεί στο Κτηματολόγιο και ο ιδιοκτήτης του χώρου, δηλαδή η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προχωρά στις παρεμβάσεις που έχει ήδη προγραμματίσει και έχει δεσμεύσει και τα αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό της για την κατασκευή γηπέδων άμμου.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας, η οποία θα αποφέρει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, μέσω της εξοικονόμησης σε καύσιμα και ηλεκτρικό. Εξοικονόμηση πόρων που θα κατευθυνθεί στις υποδομές μας και θα τις αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο.

Ήδη έχουμε κάνει όλες τις προκαταρκτικές διαδικασίες, για τον εκσυγχρονισμό των ενεργοβόρων αθλητικών εγκαταστάσεων και σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται.

Κυρίες και κύριοι,

Μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς, είμαστε πλέον σε θέση να κοιτάξουμε την τοπική κοινωνία και να πούμε πως, ναι κερδίσαμε το στοίχημα που είχαμε βάλει. Όχι μόνο κρατήσαμε ανοικτά τα γήπεδα, όχι μόνο νοικοκυρέψαμε τη λειτουργία του ΠΕΑΚ, αλλά και αναβαθμίσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο λαό, προς όφελος του.

Σήμερα, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας μας, αφού έχουν μπει ισχυρές και στέρεες βάσεις για την επόμενη ημέρα.»

Μετά τον απολογισμό δράσης και την παρουσίαση του προγραμματισμού της επόμενης διετίας, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ της Διοικούσας Επιτροπής και των εκπροσώπων των ομάδων, των φορέων και των συλλόγων.