ΠΑΤΡΑ: Ομόφωνα στο πλευρό των εργαζομένων της Frigoglass το Δημοτικό Συμβούλιο

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία του Σωματείου και εργαζομένων της Frigoglass, ήταν η λήψη απόφασης για την στήριξη του αιτήματος των εργαζομένων της εταιρείας, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε τα εξής:

«Η πολυεθνική εταιρία FRIGOGLASS αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα στις 7/6/2019. Η συγκεκριμένη εταιρία απολύει με την απόφαση της 91 εργαζόμενους. Έτσι, αν και ελληνική πολυεθνική απασχολεί 5.000 εργαζόμενους στο εξωτερικό και σχεδόν κανένα εργαζόμενο στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FRIGOGLASS προχώρησε το 2017 σε γενναία αναδιάρθρωση δανεισμού. Η αναδιάρθρωση περιλάμβανε γενναίο κούρεμα του συνολικού δανεισμού (384 εκατ. ευρώ) με γενναίο κούρεμα δανείων και ομολογιούχων και νέα δανειοδότηση και διευκολύνσεις από τις τράπεζες (τις οποίες σημειωτέον ενίσχυσε ο ελληνικός λαός με 3 ανακεφαλαιοποιήσεις). Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ήταν η μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 50%.

Αν και ως ελληνική εταιρία έτυχε της παραπάνω διευκόλυνσης, οι επόμενες κινήσεις της δεν ήταν η ανάπτυξη της σε παραγωγικές δραστηριότητες εντός Ελλάδος. Αντίθετα, την επόμενη χρονιά, το 2018, προχώρησε σε επενδύσεις 25-30 εκατ. ευρώ στη Νιγηρία ενώ στην Ελλάδα το 2019 προχώρησε στην ανακοίνωση των 91 απολύσεων στο εργοστάσιο της Κάτω Αχαΐας.

Αυτή η αντεργατική, ανάλγητη και ανήθικη συμπεριφορά καταγγέλθηκε από τους εργαζόμενους στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση παρέμβασή του ώστε να ελεγχθεί η παραπάνω επιχειρηματική δραστηριότητα και μέσω αυτού του ελέγχου να ασκηθούν οι πολιτικές πιέσεις ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου.

Δυστυχώς, η θεωρητικά υπεύθυνη πολιτική ηγεσία αποδείχτηκε ανήμπορη να παρέμβει σε ένα τόσο σημαντικό πολιτικό , οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα.

Οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα διεκδικούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας την ώρα που η εταιρία οπλισμένη με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο εμμένει στην παύση λειτουργίας του εργοστασίου και έχει ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για να προχωρήσει στις απολύσεις.

Καταγγέλλουμε τη στάση της εταιρίας και την λογική της συγκεκριμένης επιχειρηματικής συμπεριφοράς όπως αυτή εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της.

Επισημαίνουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να κάνει μέχρι σήμερα ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση στο συγκεκριμένο ζήτημα και την καλούμε άμεσα να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν τον δανεισμό της εταιρίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, παίρνοντας υπόψη τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις αποφασίζει την στήριξη του αιτήματος των εργαζομένων να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης θα αναδείξουμε με οποιοδήποτε τρόπο προς όλους τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία, περιφέρειες, όμορους δήμους κ.λπ.) τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της απόφασης της συγκεκριμένης εταιρίας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, σε συνεργασία με το Σωματείο των Εργαζομένων».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Σωματείου της Frigoglass, Θανάσης Παπαστεφανόπουλος και ο Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για στήριξη των εργαζομένων στο αίτημά τους να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, ήταν ομόφωνη.