Τα δικαστήρια θα κρίνουν τις αυξήσεις στην Αττική Οδό

Mε ένα ελιγμό, η τύχη του οποίου θα κριθεί όπως όλα δείχνουν από την ελληνική δικαιοσύνη ρίχνει την αυλαία στις αυξήσεις διοδίων της Αττικής Οδού, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία υπογράφτηκε χθες, η κυβέρνηση (αν δεν μεσολαβήσει κάποια άλλη δικαστική εξέλιξη) τινάζει στον αέρα τουλάχιστον έως το επόμενο τρίμηνο την ανατίμηση των διοδίων που προέβλεπε δύο διαδοχικές αυξήσεις. Από την 1 Ιουλίου στα 3 ευρώ από 2,80 σήμερα και από 1 Ιανουαρίου του 2020 στα 3.30 ευρώ, μεταφέροντας το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι για τις αλλαγές στα διόδια με αυξήσεις από 1 Ιανουαρίου και αντίστοιχα από 1 Αυγούστου του 2019 είχε ενημερώσει η κοινοπραξία το υπουργείο από τις 28 Δεκεμβρίου του 2018.

Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές ανεστάλησαν με τις προτροπές του υπουργείου και την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2024 με διάφορα ανταλλάγματα.

Η προκήρυξη ωστόσο των εκλογών έβαλλε οριστικό τέλος σε κάθε σχεδιασμό και επανέφερε το αίτημα για αυξήσεις στα διόδια. Πρόκειται για μία απόφαση που εκλαμβάνεται και ως προσπάθεια των μεγαλομετόχων της Αττικής Οδού να μην αιφνιδιάσουν την επόμενη κυβέρνηση, θεωρώντας ότι οι αυξήσεις αν δεν γίνονταν πριν τις εκλογές δεν θα γίνονταν ποτέ.

Ωστόσο το φρένο Σπίρτζη προλειαίνει το έδαφος και για την στάση που θα κρατήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επίσης έχει ταχθεί κατά της απόφασης της κοινοπραξίας χαρακτηρίζοντας την μονομερής κίνηση.

Εάν η δικαιοσύνη στην οποία ετοιμάζεται να προσφύγει η εταιρεία δεν ανατρέψει τα δεδομένα, κρίνοντας ότι η παρεμπόδιση των αυξήσεων συνιστά αντισυμβατική συμπεριφορά από την στιγμή που αποτελούν όρο της σύμβασης τότε οι αλλαγές στα τιμολόγια της Αττικής Οδού θα δοκιμαστούν.