Σύνοδος G20: Η Μέι αντάλλαξε ιδιαίτερα ψυχρή χειραψία με τον Πούτιν

Ψυχρή, ελαφρώς δύσκαμπτη και εντελώς απρόθυμη για οποιαδήποτε οικειότητα ήταν η Τερέζα Μέι στη συνάντησή της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στη σύνοδο των G20 στην Οζάκα.

Τα όχι και τόσο θετικά συναισθήματα της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας αποτυπώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εθιμοτυπικής φωτογραφίας, πριν τη διμερή της συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, που περιορίστηκε σε ένα μειδίαμα, την ώρα που η Μέι δεν έκρυβε τα… ευγενή της αισθήματα προς το πρόσωπό του.

Αιτία του ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στους δύο αρχηγούς κρατών ήταν η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλι, στο Σάλσμπερι της Μεγάλης Βρετανίας, που προκάλεσε το πάγωμα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Μέι είχε επιμείνει πριν τη συνάντηση ότι οι σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ οι ύποπτοι για την επίθεση κατά του Σκριπάλ παραμένουν ασύλληπτοι κι ενώ η Μόσχα συνεχίζει να παραπληροφορεί και να προκαλεί κυβερνοεπιθέσεις.

«Εμείς στη Βρετανία έχουμε δει τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα, ενός χημικού όπλου, στους δρόμους του Σαλίσμπουρι. Αλλά βλέπουμε και άλλη Ρωσική δραστηριότητα στην κόσμο – βλέπουμε τη χρήση παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και χρειάζεται να δούμε τη Ρωσία να απέχει από αυτή τη δραστηριότητα», είπε η Μέι σε συνέντευξή της στο ITV, πριν τη συνάντησή της.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτός του ότι επιτίθεται στον φιλελευθερισμό, απορρίπτει κάθε εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση Σκριπάλ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι είχε πει στον Ρώσο πρόεδρο ότι δεν μπορεί να επέλθει κανονικότητα των διμερών σχέσεων μέχρι η Μόσχα να σταματήσει την ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα που απειλεί το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων εχθρικών παρεμβάσεων σε άλλες χώρες.

21313298

Δείτε επίσης