WSJ: Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα περάσει από το λαϊκισμό στη μετριοπάθεια

Η Ελλάδα αναμένεται να εκλέξει έναν συντηρητικό ηγέτη στις εκλογές του Ιουλίου και να γίνει έτσι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα περάσει από τον λαϊκισμό στη μετριοπάθεια, επισημαίνει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal σε εκτενές άρθρο της για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γόνος πολιτικής δυναστείας της Ελλάδας και ηγείται της Νέας Δημοκρατίας, που όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν θα είναι νικήτρια των εκλογών με τουλάχιστον οκτώ μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η WSJ, παραθέτοντας τις βασικές θέσεις του προγράμματος της ΝΔ για μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική προς τους επενδυτές. «Θα έρθουμε σαν οδοστρωτήρας και θα γκρεμίσουμε όλα τα εμπόδια που κρατούν αιχμάλωτη την επιχειρηματικότητα», είχε δηλώσει προ ημερών στην Κω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και την δήλωση αυτή φιλοξενεί το ρεπορτάζ.

greece-wsj-kyriakos

 

Η αμερικανική εφημερίδα πάντως επισημαίνει πως στο έργο του θα συναντήσει σημαντικές προκλήσεις. Πρώτα από όλα, την αντίδραση της Γερμανίας και των άλλων δανειστών της Ελλάδας στην πρότασή του πως οι μειώσεις στην φορολογία θα φέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά και το ίδιο του το κόμμα πως σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι απαραίτητες.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε την εξουσία το 2015, αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας πως μετά την στροφή του Τσίπρα στον πραγματισμό και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου με την υπέρογκη φορολογία, οι ψηφοφόροι τον εγκατέλειψαν και η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τον Ιανουάριο του 2016, που εκλέχθηκε στην αρχηγία της ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρει διάφορα βιογραφικά στοιχεία του αρχηγού της ΝΔ, επισημαίνοντας πως όσο ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το 2013 έως το 2015, χαρακτηριζόταν από την διάθεσή του να επιβάλει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αντίθετα με άλλος υπουργούς που αντιστέκονταν σε κάθε μεταβολή. «Ο κύριος Μητσοτάκης δεν καταγράφει μόνο επιτυχίες. Οι επικριτές του, μεταξύ αυτών και μέλη της παλιάς φρουράς της ΝΔ αναφέρουν πως του λείπει το χάρισμα και πως είναι πολύ νεοφιλελεύθερος ή προσανατολισμένος στην ελεύθερη αγορά», γράφει η WSJ, κάνοντας αναφορά στην προσπάθεια του αρχηγού της ΝΔ να ανανεώσει το κόμμα του, προτείνοντας νέους ανθρώπους στους ψηφοφόρους.

Αυτοί δεν ανταποκρίνονται πάντα ένθερμα, καθώς την ώρα της ψήφου, προτιμούν δοκιμασμένα πρόσωπα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, λέει ο άρθρο, που επισημαίνει πως οι εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση.

Όσον αφορά στις σχέσεις του με την διεθνή κοινότητα, η WSJ επισημαίνει πως πολλοί κατέκριναν την στάση του στην «Συμφωνία των Πρεσπών», μια συνθήκη που στήριξαν τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ και που η ΝΔ καταψήφισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφει το ρεπορτάζ, υποσχέθηκε μείωση των φόρων σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής του, αν και η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη απορρίψει στο παρελθόν.