Εικονολάτρες μιας επίπλαστης πραγματικότητας

Είναι αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή η σκέψη και το πνευματικό μας φορτίο ήταν μονοσήμαντα απασχολημένα στην διάθεση του καλοκαιρινού μας χρόνου. Η θερινή ραστώνη σταδιακά κατακτούσε κάθε δραστηριότητα και ο προσανατολισμός μας ήταν οι εικόνες διακοπών και παραλίας
Φέτος όμως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια προέκυψαν πολιτικές εξελίξεις, από την πλήρη κατάρρευση της επίπλαστης εικόνας, την ανατροπή του ψέματος, την διάλυση ενός ετερόκλητου και αντιφατικού κυβερνητικού σχήματος που ταλαιπώρησε με την πρακτική του τους πολίτες.
Κατορθώσαμε να έχουμε μια πολιτεία μη κανονική, ένα κράτος οπερέτα, μια Βουλή που οι εικόνες της πολλές φορές θύμιζαν επιθεώρηση στο Δελφινάριο του Πειραιά. Είναι η ευκαιρία της άμεσης απαλλαγής από τον λαϊκισμό και τις ψεύτικες υποσχέσεις που έφεραν την χώρα μας στα ειρωνικά πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών εφημερίδων
Παραμερίζουμε την συνήθη τακτική του καλοκαιριού που περιλαμβάνει την ξαπλώστρα και οπλιζόμαστε με πολιτικά επιχειρήματα για να κάνουμε το επόμενο βήμα και να τελειώσουμε από την περιπέτεια των τελευταίων ετών που μας έφερε στον πάτο των χωρών της Ευρώπης.
Αυτό σημαίνει την συμμετοχή μας και την φυσική μας παρουσία πίσω από το παραβάν. Με αποφασιστικότητα να στείλουμε σε αυτή την ταλαίπωρη Βουλή τούς καλύτερους, τους πλέον αξιόμαχους. Ο αγώνας που μόλις άρχισε δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους από φαινόμενα που στις τελευταίες αναμετρήσεις ταλαιπωρούν και την αισθητική μας και την σκέψη μας.
Οι πολίτες αναζητούν έντιμους, συνεπείς αγωνιστές, αυθεντικούς εκπροσώπους της κοινωνίας και όχι επίπλαστες κατασκευές, μαγικές εικόνες που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτικό ρεαλισμό.
Κυρίως όμως αναζητούν εκπροσώπους που δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στην οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, εκπροσώπους που σαν αξίες τους έχουν την σεμνότητα και όχι την επίδειξη διαφημιστικού πλούτου.
Αντιλαμβάνομαι ότι όταν πρώτη φορά δοκιμάζεσαι στην επιλογή των πολλών, θα πρέπει να φανείς, να δείξεις την εικόνα σου. Αυτό όμως σημαίνει να πληροφορήσει ότι «θέλω να σας εκπροσωπήσω», «είμαι εδώ για τα δημόσια πράγματα», «έχω αυτή την αγωνιστική παρουσία την συγκεκριμένη κοινωνική επαγγελματική διαδρομή που γνωρίσατε».
Αν δεν έχεις να παρουσιάσεις αυτά τα συγκεκριμένα εχέγγυα, δεν σε σώζουν εικόνες βγαλμένες από περιοδικά μόδας ούτε η προκλητική σπατάλη χρήματος.
Απλά προσπαθείς να προκαλέσεις σύγχυση στην σκέψη, μπας και παρασύρεις πρόθυμους εικονολάτρες μιας επίπλαστης πραγματικότητας.
Όμως οι καιροί δεν επιτρέπουν λάθος επιλογές. Ο σταυρός, η δύναμη του πολίτη, πρέπει να πάει μπροστά από τις πραγματικές αξίες που τις γνωρίσαμε στην τοπική μας κοινωνία και δεν έχουν ανάγκη πολύχρωμα φτιασιδώματα για να παρουσιαστούν.
Λάθη για εκτιμήσεις προσώπων δεν επιτρέπονται. Ολοι έχουν δώσει δείγμα γραφής και αυτή η Βουλή πρέπει να διακρίνεται από πραγματικό περιεχόμενο και όχι από ανούσια πασαρέλα. Εκλογές κάνουμε, όχι next top model.

* Ο Χαράλαμπος Μπονάνος είναι πρώην διοικητής του ΠΠΝΠ και περιφερειακός σύμβουλος του νέου Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Ν. Φαρμάκη.