Νίκος Φίλης: Νέες εκλογές, αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση- Η ΝΔ υιοθετεί χρυσαυγίτικες και ρατσιστικές αντιλήψεις

Ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Παιδείας δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική και να εξηγήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, «πήραμε το μήνυμά τους και κάναμε τις αναγκαίες διορθώσεις τακτικής, τόσο στην ουσία όσο και στο ύφος της πολιτικής μας. Γνωρίζουμε ότι αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε μνημόνιο, έστω, λιγότερο επαχθές από εκείνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που ήταν φυσικό να προκαλέσει ακόμη κι απογοήτευση σε πολλούς προοδευτικούς ψηφοφόρους» και συμπληρώνει, «η διαφορά, αναπάντεχη για τους περισσότερους, που προέκυψε στις Ευρωεκλογές είναι, μιλώντας ρεαλιστικά, δύσκολο αλλά όχι αδύνατον να ανατραπεί».

Συνέντευξη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο

«Στις βουλευτικές εκλογές δεν στέλνουμε απλώς ένα μήνυμα. Αποφασίζουμε για τη ζωή μας!» δηλώνει ο Νίκος Φίλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newpost.gr.

Ο Νίκος Φίλης, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Παιδείας, τονίζει ότι, «Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η μόνη δημοκρατική λύση είναι η προσφυγή σε νέες εκλογές με εφαρμογή, όπως προβλέπεται στον ψηφισμένο από την παρούσα Βουλή νόμο, της απλής αναλογικής». Παράλληλα αφήνει και αιχμές, «…είναι περίεργη η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να προσφέρει «ψήφο ανοχής» σε ενδεχόμενη μη αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Επιτίθεται στη ΝΔ, «η ΝΔ υιοθετεί χρυσαυγίτικες και ρατσιστικές αντιλήψεις και αμφισβητεί την καθολικότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων» και αναφέρεται στο ταξικό πρόσημο του προγράμματος της κάθε παράταξης, «Εμείς, αρνούμαστε να δεχθούμε ότι η βίλα των εκατομμυρίων θα πρέπει να έχει το ίδιο ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ με το σπίτι στον Κολωνό ή στην Κυψέλη».

Ενώ για την επόμενη μέρα των εκλογών και σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, «Σε ένα δημοκρατικό, προοδευτικό και ανοιχτό κόμμα όπως ο Σύριζα, κάθε εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ευκαιρία για αναστοχασμό, κριτική αποτίμηση, διόρθωση πλεύσης και επανακαθορισμό στόχων». Και στην ερώτηση για το αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, «Στην πορεία αυτή με κεκτημένο το κυβερνητικό έργο μας, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που η συμβολή του υπήρξε καθοριστική όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αγώνες του μέλλοντος».

Μετά τις Τουρκικές προκλήσεις και τις απειλές υπάρχουν περιθώρια εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων; Χρειάζεται ένας συμβιβασμός, όπως υποστηρίζει ο κ. Σημίτης;

Aπέναντι στην τουρκική επιθετικότητα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει τις διεθνείς της συμμαχίες και, βέβαια, την αποφασιστικότητα του λαού μας και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε. προειδοποίησε με πολύ αυστηρό τρόπο την Τουρκία για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Εμείς, πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων δεν αποσκοπεί στον αποκλεισμό της Τουρκίας από τις εξελίξεις στην περιοχή. Στις διεθνείς και τις διμερείς σχέσεις, πάντα υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση, φτάνει να υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

Συμβιβασμοί που να εκχωρούν εθνική κυριαρχία η οποία απορρέει από διακρατικές συνθήκες και συμφωνίες ήδη κυρωμένες από τη Διεθνή Κοινότητα, προφανώς και δεν έχουν θέση στην πολιτική της όποιας ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Σημίτης, ως πρώην πρωθυπουργός που χειρίστηκε μια σοβαρή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει προφανώς το δικαίωμα γνώμης – όμως, το κρίσιμο είναι η κατεύθυνση και το περιεχόμενο του παρόντος και του μέλλοντος των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γυρίζει το «παιχνίδι»; Είναι αναστρέψιμη η διαφορά των ευρωεκλογών; Η διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι μεγάλη.

Η διαφορά, αναπάντεχη για τους περισσότερους, που προέκυψε στις Ευρωεκλογές είναι, μιλώντας ρεαλιστικά, δύσκολο αλλά όχι αδύνατον να ανατραπεί. Η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι πράγματι άδεια και θα αρχίσει να γεμίζει το πρωί των εκλογών, οπότε κάθε σενάριο είναι ανοιχτό.

Ένας σημαντικός λόγος για αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα είναι η μεγάλη αποχή που κυρίως οφείλεται σε δυσαρεστημένους, για διάφορους λόγους, πολίτες που πρόσκεινται στον δικό μας χώρο και είχαν ψηφίσει το ’15 Σύριζα. Η μαζική συμμετοχή αυτών των πολιτών στις εκλογές, πιστεύω ότι θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πήραμε το μήνυμά τους και κάναμε τις αναγκαίες διορθώσεις τακτικής, τόσο στην ουσία όσο και στο ύφος της πολιτικής μας. Γνωρίζουμε ότι αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε μνημόνιο, έστω, λιγότερο επαχθές από εκείνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που ήταν φυσικό να προκαλέσει ακόμη κι απογοήτευση σε πολλούς προοδευτικούς ψηφοφόρους. Επιδιώξαμε, βεβαίως, να δημιουργήσουμε ρωγμές στο μνημονιακό καθεστώς και κατορθώσαμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι φανήκαμε άτολμοι στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, αλλά και στην προώθηση αναγκαίων θεσμικών τομών, χωρίς να ευθύνεται γι` αυτό το μνημόνιο. Η λειτουργία του κράτους παρά τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του έχει προβλήματα που παράγουν δυσκολίες στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως π.χ. οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Σημειώνω, επίσης, τη διστακτικότητα ατολμία στο θέμα των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας.

Τώρα που βγαίνουμε από τους σκληρούς μνημονιακούς καταναγκασμούς, χάρη στις θυσίες των πολιτών, αλλά με την κοινωνία όρθια, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια πορεία ανάπτυξης, που στο επίκεντρό της έχει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ισχυρό κοινωνικό κράτος και περιβαλλοντική ισορροπία, δηλαδή, ένα πλαίσιο που μπορεί να αξιοποιήσει τις επενδύσεις υπέρ της συνολικής ευημερίας της κοινωνίας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μπορεί να δώσει μια κατεύθυνση για την ποιότητα της ανάπτυξης, αλλά και οι ιδιωτικές επενδύσεις που στα δικά μας χρόνια αυξήθηκαν και προβλέπεται να ενισχυθούν τα επόμενα χρόνια λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, μπορούν και αυτές να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης.

Στις βουλευτικές εκλογές δεν στέλνουμε απλώς ένα μήνυμα. Αποφασίζουμε για τη ζωή μας!

Επικοινωνώντας καλύτερα το πρόγραμμά μας και επισημαίνοντας το ρίσκο της οπισθοδρόμησης της κοινωνίας και της χώρας σε ενδεχόμενη επικράτηση, κι ακόμη χειρότερα σε περίπτωση αυτοδυναμίας, της ΝΔ, θέλω να ελπίζω ότι το δυσμενές αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί, και πρέπει να ανατραπεί.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα βλέπατε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με το τρίτο κόμμα;

Τέτοιες προϋποθέσεις δεν υφίστανται, ούτε και διαφαίνεται παρόμοια προοπτική για το ορατό μέλλον.

Τόσο το προγραμματικό πλαίσιο των δύο αντίπαλων πόλων που κινείται σε εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις, όσο και το πολιτικό προσωπικό της συντηρητικής παράταξης, αποκλείουν σήμερα κάθε σκέψη κυβερνητικής σύγκλισης με τη Νεοδεξιά του κ. Μητσοτάκη.

Σε περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η μόνη δημοκρατική λύση είναι η προσφυγή σε νέες εκλογές με εφαρμογή, όπως προβλέπεται στον ψηφισμένο από την παρούσα Βουλή νόμο, της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση οι προγραμματικές συγκλίσεις υπακούουν, μετά την έξοδο από τα μνημόνια στο δίπολο πρόοδος-συντήρηση, γι` αυτό είναι περίεργη η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να προσφέρει «ψήφο ανοχής» σε ενδεχόμενη μη αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εκχωρήσατε τη μεσαία τάξη, τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες στη ΝΔ ασκώντας μια ταξική πολιτική όπως σας κατηγορούν στελέχη της;

Δεν είναι αλήθεια, όπως και τόσα άλλα ψεύδη που μας καταμαρτυρούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους, όχι και τόσο παλιές, αμαρτίες.

Γιατί όλοι γνωρίζουν ποιος ρήμαξε τη μεσαία τάξη, πότε άρχισαν να κλείνουν κατά χιλιάδες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στενάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το 83% των επιβαρύνσεων ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής των δύο πρώτων μνημονίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του παλιού δικομματισμού που χρεοκόπησε τη χώρα.

Οπωσδήποτε στις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας ήταν η οικονομική ανακούφιση, κατά το δυνατόν, των πιο αδύναμων τάξεων και η ανακοπή της φτωχοποίησης όλο και μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας.

Αν αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν και, λιγότερο ή περισσότερο δικαιολογημένες ολιγωρίες και παραλείψεις σχετικά με τη μεσαία τάξη, εγώ προσωπικά δεν θα το αρνηθώ, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να κατηγορούμαστε για εχθρική ταξική πολιτική απέναντι στη μεσαία τάξη και στους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει κυριολεκτικά χάος κατευθυνόμενης προπαγάνδας και εσκεμμένης ιδεολογικής προκατάληψης. Τώρα, επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται μικρή έστω ενίσχυση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, ενώ για πρώτη φορά οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων υπερβαίνουν σε αριθμό αυτές που κλείνουν.

Βασικό στοιχείο του αφηγήματος της Ν.Δ. είναι η μείωση των φόρων. Τι διαφορετικό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η διαφορά έγκειται στη στόχευση και στο ταξικό πρόσημο που θέτει η κάθε παράταξη.

Η ΝΔ, όπως πάντα η Δεξιά, επαγγέλλεται οριζόντιες γενικευμένες μειώσεις που εντέλει αδικούν τους πιο αδύναμους και ευνοούν κατάφωρα τους οικονομικά ισχυρότερους. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αναλογική μείωση φόρων υπέρ των πιο αδύναμων οικονομικά, τόσο για το εισόδημα και τις επιχειρήσεις όσο και για τον ΕΝΦΙΑ. Εμείς, αρνούμαστε να δεχθούμε ότι η βίλα των εκατομμυρίων θα πρέπει να έχει το ίδιο ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ με το σπίτι στον Κολωνό ή στην Κυψέλη.

Αλλά επίσης και για σταδιακή φορολογική ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, ανάλογα και σε αντιστοιχία με την πορεία των συνολικών οικονομικών μεγεθών.

Με όλα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, δεν αρνούμαι ότι πράγματι υπήρξε κατά περίπτωση υπερφορολόγηση, και ότι αυτό είναι κάτι που οφείλαμε, και οφείλουμε, να το ξαναδούμε. Όμως οι πάντες γνωρίζουν τι παραλάβαμε το ’15, ποια δημοσιονομικά ελλείμματα, ποια χρεοκοπία του Δημοσίου – και τι παραδίδουμε σήμερα. Από 450 εκ. ταμειακό έλλειμμα στις αρχές του 2015, δημοσιονομικά αποθέματα ύψους 34 δις. Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Είμαστε, λοιπόν, υπέρ της δικαιότερης φορολογίας που θα εγγυάται τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και βεβαίως θα εξασφαλίζει την ολοένα και μεγαλύτερη ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους. Η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία, αλλά και η ενίσχυση των παιδιών καθώς και των νέων ζευγαριών δεν είναι παροχές μόνο προς τους φτωχούς, αλλά, αναγκαία κοινωνικά μέτρα για ολόκληρη την κοινωνία, δηλαδή, και για τις μεσαίες τάξεις.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής είναι το σχέδιο της ΝΔ που αρνείται τους αναγκαίους μόνιμους διορισμούς για υγεία και παιδεία και ουσιαστικά εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα την ικανοποίηση αυτών των κοινωνικών αναγκών. Και ακόμη χειρότερα, όπως αποκαλύφθηκε με τη δήλωση ενός από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ κ. Κυρανάκη, το επίδομα για τα νεογέννητα παιδιά θα δίνεται «μόνο στα Ελληνόπουλα» κι όχι στους… «γύφτους», η ΝΔ υιοθετεί χρυσαυγίτικες και ρατσιστικές αντιλήψεις και αμφισβητεί την καθολικότητα των κοινωνικών δικαιωμάτων, δηλαδή, βγάζει τη χώρα μας εκτός του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού τη χώρα μας, αρνούμενη τις νόμιμες παροχές σε ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και φορολογούνται στη χώρα μας, ανεξαρτήτως του τόπου καταγωγής τους.

Σε περίπτωση ήττας, ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα τεθεί και θέμα ηγεσίας;

Και οι ήττες, όπως και οι νίκες, είναι μέσα στο δημοκρατικό παιχνίδι της εναλλαγής στην εξουσία.

Σε ένα δημοκρατικό, προοδευτικό και ανοιχτό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ευκαιρία για αναστοχασμό, κριτική αποτίμηση, διόρθωση πλεύσης και επανακαθορισμό στόχων.

Ο δύσκολος όσο και ελπιδοφόρος δρόμος που άνοιξε το 2015 με την άνοδο της Αριστεράς για πρώτη φορά στην εξουσία είναι μακρύς και, με όλα τα ενδεχόμενα πισωγυρίσματα, έχει ακόμη πολλές στροφές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, που αποτέλεσε «λυδία λίθο» για νέες διεργασίες στην πολιτική ζωή της χώρας, προωθεί την προοδευτική συμμαχία, που είναι πρωτοβουλία μακράς πνοής και όχι στενή εκλογική επιδίωξη. Στην πορεία αυτή με κεκτημένο το κυβερνητικό έργο μας, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που η συμβολή του υπήρξε καθοριστική όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αγώνες του μέλλοντος.