ΑΧΑΪΑ: Λήγει η προθεσμία για το Εθνικό Κτηματολόγιο – Δικαιολογητικά μέχρι τις 22 Ιουλίου

Έχει απομείνει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι την ημερομηνία λήξης της εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για την τρέχουσα Κτηματογράφηση που αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι της Αχαΐας. To Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας, με ανακοίνωσή του ενημερώνει σχετικά με τις ισχύουσες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για την Περιφέρεια Αχαΐας οι οποίες έχουν ως εξής:

«Βάσει του Ν.2308/1995, η τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας είναι η 22/7/2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και η 21/10/2019 για τους κατοίκους εξωτερικού.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε (ΦΕΚ 78Α’/24-5-2019) δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκδώσει παράταση για τις τρέχουσες κτηματογραφήσεις , η οποία δε είναι γενική, δηλαδή δε θα ισχύει για κάθε κτηματογράφηση. Για την Περιφέρεια Αχαΐας δεν έχει μέχρι στιγμής χορηγηθεί άλλη παράταση πέραν των παραπάνω.

Ως εκ τούτου, ενημερώνουμε το κοινό ότι θεωρούνται εμπρόθεσμες όσες δηλώσεις κατατεθούν μέχρι τις 22/7/2019, ώρα 16:00 στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας και στο

αντίστοιχο παράρτημα του Γαλατσίου, και όλη την ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του site KTIMATOLOGIO.GR . Όσοι δικαιούχοι προσέλθουν εγκαίρως, με συμπληρωμένες δηλώσεις, μέχρι τότε θα εξυπηρετηθούν εμπρόθεσμα.

Η λειτουργία του Γραφείου Κτηματογράφησης θα συνεχιστεί, και θα γίνεται κανονικά η παραλαβή των δηλώσεων και μετά το πέρας της προθεσμίας, με το χαρακτηρισμό της δήλωσης ως “εκπρόθεσμη”. Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, βάσει του Νόμου, προβλέπεται διαδικασία βεβαίωσης και υποβολής του προστίμου.

Για πληροφορίες και τι δικαιολογητικά χρειάζονται κατ’ελάχιστον, απευθυνθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αχαΐας, Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 83, Πάτρα (έναντι Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου, πλησίον καταστήματος “ΚΟΥΛΗ”).»

ΠΟΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ

-Όσα ακίνητα φαίνονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, που σημαίνει πως ακίνητα ιδιοκτητών που-για διάφορους λόγους (κάτοικοι εξωτερικού, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μόνοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας κ.λ.π.), δεν έχουν κάνει τις σχετικές εγγραφές-θα περιέλθουν στα Δημόσιο, εν αγνοία τους.

-Όσα ακίνητα φαίνονται τώρα ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του δήθεν Δασικού χαρακτήρα της έκτασης και αρκετοί συμπολίτες έχουν υποβάλει ένσταση, ακόμα και αν η ένστασή τους μελλοντικά γίνει δεκτή, θα χάσουν το ακίνητό τους, αφού αυτό με την οριστικοποίηση των εγγραφών θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο θα συμβεί ακόμα και αν στο δασικό χάρτη το ακίνητο δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και φέρεται στα κτηματολογικά φύλλα ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της αρχικής δήλωσης ως δασικού.

-Όσα ακίνητα δεν έχουν καταχωριστεί ακόμα στα κτηματολογικά φύλλα και κάποιος θέλει να ασκήσει αγωγή, στην περίπτωση που για την νομιμοποίησή του είναι απαραίτητη η καταχώριση του τίτλου του (π.χ. αποδοχή κληρονομίας) είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα έχει προλάβει να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας.

-Για όσα ακίνητα εκκρεμεί ο έλεγχος νομιμότητας καταχωρητέας πράξεως και για κάποιο λόγο απορριφθεί η αίτηση καταχώρισης, ο ιδιοκτήτης του δεν θα μπορεί να διορθώσει το τυχόν σφάλμα για το οποίο αυτή απορρίφθηκε (και το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε υπαιτιότητα του Κτηματολογίου), ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά.