ΚΙΝΑΛ: Αποφάσεις αφού πρώτα «μιλήσει» η κάλπη-«Δεν θα αφήσει τη χώρα να πάει στα βράχια»,

Τη βούλησή της να συνδιαµορφώσει κλίµα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, χωρίς ωστόσο να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της για το σενάριο που θα επιλέξει από την εποµένη των εκλογών, επιχειρεί να περιγράψει η Φώφη Γεννηµατά. Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής προεξοφλεί  ότι «δεν θα αφήσει τη χώρα να πάει στα βράχια», αλλά ταυτόχρονα επισηµαίνει σε κάθε ευκαιρία µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις της ότι δεν πρόκειται να συµµετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήµα µε το πρώτο κόµµα.

Στο δε ερώτηµα που προκύπτει από τα λεγόµενά της και δη για το ενδεχόµενο µη αυτοδυναµίας της δηµοσκοπικά ισχυρής ΝΔ, η ίδια αφήνει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τις αναγκαίες µεταρρυθµίσεις στη Βουλή προτάσσοντας το επικαιροποιηµένο Σχέδιο Ελλάδα που παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα. Θα δώσει το ΚΙΝΑΛ ψήφο ανοχής; Στελέχη που συνοµιλούν µε την κυρία Γεννηµατά απαντούν προς το παρόν ότι το ΚΙΝΑΛ «θα είναι η ζυγαριά του πολιτικού συστήµατος, αλλά την ακρίβειά της θα προσδιορίσει ο ελληνικός λαός µε την ψήφο του στις προσεχείς εκλογές».

Τα ίδια στελέχη συνεχίζουν στον ίδιο υπαινικτικό τόνο προσπαθώντας να εξηγήσουν ότι ουδεµία απόφαση µπορεί να ληφθεί αν δεν µιλήσει πρώτα η κάλπη, ώστε ο καθένας να γνωρίζει το µερίδιο της ευθύνης του.

Αναµένουν «εγγυήσεις»
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η ρητορική που υιοθετούν τις τελευταίες ηµέρες ηγεσία και στελέχη κινείται στη λογική προσέγγισης ψηφοφόρων που αντιδρούν στα σενάρια ακυβερνησίας και στα γκάλοπ αµφιταλαντεύονται µεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα οι πληροφορίες επιµένουν ότι τα σχετικά ευρήµατα στις δηµοσκοπήσεις αποκαλύπτουν πως κεντρογενείς ψηφοφόροι αναµένουν «εγγυήσεις» από το ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη της πολιτικής σταθερότητας.

«Εχω πει κατ’ επανάληψη ότι είµαστε δύναµη σταθερότητας. Δεν θα αφήσουµε τη χώρα να πάει στα βράχια. Θα είµαστε εκεί για να ολοκληρωθεί η συνταγµατική αναθεώρηση, για να διεκδικήσουµε την αλλαγή των όρων της συµφωνίας Τσίπρα και να φύγει η θηλιά από τον λαιµό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα υπερπλεονάσµατα και το υπερταµείο» τόνισε χθες χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηµατά, η οποία µιλώντας στο Open TV έσπευσε να υπενθυµίσει ότι «η Ν∆ δεν λέει κουβέντα για την αλλαγή του ρόλου του υπερταµείου, αν άµεσα θα διεκδικήσει την αλλαγή του στόχου για τα υπερπλεονάσµατα, που από το 3,5% πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 2%». Χρειάζεται -πρόσθεσενα υπάρξει επαρκής πλειοψηφία στη Βουλή για να αλλάξει ο εκλογικός νόµος, αλλά για να αλλάξει µια κι έξω απαιτούνται 200 ψήφοι.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη συµπληρώνει ότι διεκδικεί λοιπόν ρυθµιστικό ρόλο και όχι συµπληρωµατικό για να βγουν οι αριθµοί, και όσον αφορά την προαναγγελθείσα στήριξη της επόµενης κυβέρνησης για τα βασικά θέµατα θυµίζει επίσης ότι: «Εχουµε ψηφίσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά νοµοσχέδια υπέρ των συµφερόντων του ελληνικού λαού».

Χθες εν τω µεταξύ η κυρία Γεννηµατά αναφέρθηκε λεπτοµερώς στο πρόγραµµα για την οικονοµία και την κοινωνική πολιτική, που φέρει την «υπογραφή» του Νίκου Χριστοδουλάκη και τίτλο «Ανάπτυξη µε κοινωνική δικαιοσύνη».

Μίλησε για την ανάγκη σταθερού φορολογικού συστήµατος και ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής, ενώ αναφέρθηκε στους µικροοµολογιούχους των οποίων τα οµόλογα κουρεύτηκαν από το PSI, εξαγγέλλοντας την κατάθεση πρότασης νόµου που θα αναγνωρίζει έµπρακτα τη ζηµιά που έπληξε το διαθέσιµο εισόδηµά τους και θα την αποκαθιστά µε αναδροµική διάταξη που θα συνδυάζει φορολογικές ρυθµίσεις και επιστροφές της εισφοράς αλληλεγγύης.