Δίκη Παπαγεωργίου: Ελαφρυντικά με το νέο Ποινικό Κώδικα ζήτησε ο κατηγορούμενος για να «σπάσει» τα ισόβια

Χρήση των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα που θα επιτρέψουν στο δικαστήριο τη χορήγηση ελαφρυντικού σε περίπτωση που κριθεί ένοχος θέλει να κάνει ο βασικός κατηγορούμενος στη δίκη για την υπόθεση τουΜάριου Παπαγεωργίου, ευελπιστώντας να «σπάσει» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως και να σε λίγο καιρό να βρεθεί εκτός φυλακής.

Σήμερα, η υπεράσπιση του 73χρονου υπέβαλε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας αίτημα στο δικαστήριο ότι επιθυμεί να αιτηθεί ελαφρυντικά με το νέο Ποινικό Κώδικά σε περίπτωση καταδίκης. Τα μέλη του δικαστηρίου έκαναν δεκτό το αίτημα και ανέβαλλαν την έκδοση της απόφασής τους – η οποία αναμένονταν σήμερα – για τις 3 Ιουλίου.

Σε πρώτο βαθμό ο 73χρονος κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη.

Ωστόσο, με το αίτημα που υπέβαλλε σήμερα η υπεράσπισή του στο δικαστήριο ο 73χρονος επιχειρεί με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, να του χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Κάτι, που δεν αποκλείεται να πετύχει καθώς οι νέες διατάξεις προβλέπουν πως η αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, θα βασίζεται στο αντικειμενικό κριτήριο της «σύννομης ζωής». Αυτό σημαίνει πως όποιος κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο θα μπορεί να ζητεί την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου «σύννομου βίου» και αυτό να του αναγνωρίζεται.

Μέχρι σήμερα, με τον ισχύοντα δηλαδή Ποινικό Κώδικα (έως και την 1η Ιουλίου) προβλέπονταν ότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου βασίζεται σε υποκειμενικά κριτήρια.