Τσίπρας στον Ερντογάν: Όποιος παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου θα έχει συνέπειες

advertisement

Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου έφθασε νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε και όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες, ενώ σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα είναι σοβαρό, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Θα στηρίξουμε την Κύπρο» διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής πλευράς με «άγονες γεωτρήσεις  στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα» εξηγώντας ότι οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας. Μάλιστα, ο πρωθυουργός προειδοποίησε ότι αν η Άγκυρα επιμείνει στην ίδια συμπεριφορά θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Το μήνυμα της παρουσίας μου εδώ είναι ότι στηρίζουμε την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

Απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα δήλωσε πως μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να μιλά μόνος, αλλά εγώ θα συνεχίσω το χαβά μου, και θέλω απαντώντας να του πω πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος, μιλάει την γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης “δεν μιλά μόνος του” -όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν- αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ε.Ε. και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας. Αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».

tsip-eldik03

Τσίπρας σε στελέχη ΕΛΔΥΚ: Να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη

Απευθυνόμενος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν καλά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, πάντοτε λειτουργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Όλοι εσείς, τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των ΕΔ, δίνετε -το γνωρίζω καλά αυτό- τον καλύτερο εαυτό σας κρατώντας ψηλά την σημαία της αποτροπής, κρατώντας ψηλά την σημαία της ισχύος και της υπερηφάνειας ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια αλλά και την ειρήνη. Γνωρίζετε ότι υπηρετείτε σε μία ιστορική φρουρά, σε μία ιστορική δύναμη. Και είμαι βέβαιος ότι ο καθένας και η καθεμία από σας γνωρίζετε καλά τι σημαίνει αυτό. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου και η παρουσία σας εδώ είναι πολύ ουσιαστική. Πάνω απ’ όλα όμως θέλω να σας πω ότι πέρα από το να εκπροσωπείτε την πατρίδα μας και να την υπερασπίζεστε, εκπροσωπείτε και υπηρετείτε πολύ σημαντικές αξίες, αυτές τις αξίες που πρεσβεύει η Ελλάδα. Αξίες όπως αυτή του αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη».

tsip02

Τσίπρας: Αδιαπραγμάτευτη η υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Και συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου είναι ταγμένη να υπερασπίζεται εδώ στην Κύπρο τις αξίες αυτές επί τη βάση του διεθνούς δικαίου. Και ασφαλώς κύριο έργο των ενόπλων δυνάμεων είναι η εμπέδωση της ασφάλειας στους πολίτες, της ασφάλειας από εξωτερικές απειλές. Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναμφίβολα εσείς όλοι εσείς, άδρες και γυνάκες των ενόπλων δυνάμεων αποτελείτε την κινητήριο δύναμη και έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος που βαδίζει στον δρόμο της ευθύνης με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι πάντα ψηλά».

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τον επαγγελματισμό σας, για την αποτελεσματικότητά σας, για την αυταπάρνηση και για τη διάθεσή σας για προσφορά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Για όλα αυτά θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο σας, να σας συγχαρώ για την εν γένει παρουσία σας γιατί κάθε φορά διαπιστώνω το υψηλό φρόνημα και την αποφασιστικότητα και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα είναι δίπλα σας, να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για σας».

tsip03

«Να θυμάστε λοιπόν πάντα ποια είναι η σημαία την οποία υπερασπίζεστε εδώ, να θυμάστε πάντα ποιες είναι οι μεγάλες αξίες τις οποίες εκπροσωπείτε και υπερασπίζεστε» ήταν η αναφορά με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του προς τα στελέχη του ΕΛΔΥΚ.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή το 1974.

Στο στρατόπεδο τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ ταγματάρχης Εμμανουήλ Χατζής και αμέσως μετά την καταθεση στεφάνου, ξεναγήθηκε στο στρατιωτικό μουσείο της Δύναμης.

Τσίπρας στον Ερντογάν: Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες

Ερντογάν: Ο,τι και να λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

Ό,τι και να λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις, είχε δηλώσει το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος, που εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο Ερντογάν και συνέχισε:

«Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”».

erdogan-vouli-komma

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα να μην σκεφτεί να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο.

Ούτε βήμα πίσω για τους S-400

Η Τουρκία «δεν θα κάνει βήμα πίσω» στο θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Το θέμα των S-400 συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η παράδοση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα ξεκινήσει «τον επόμενο μήνα».