ΠΑΤΡΑ: Αναβάλλονται οι δίκες ενόψει της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου – Νομικοί μιλούν για διαφορετική αντιμετώπιση

Στον… «πάγο» έχει μείνει η εκδίκαση πολλών υποθέσεων στο Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών ενόψει του νέου Κώδικα Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας που τίθεται σε ισχύ σε λίγες ημέρες, από την 1η Ιουλίου 2019.

Οι νέοι Κώδικες – Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας –, που έφτασαν στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα των εργασιών της, αποκτούν «σάρκα και οστά», και αρχίζουν να παράγουν έννομα αποτελέσματα διαμορφώνοντας ένα εντελώς νέο σκηνικό σε όλα τα στάδια της απονομής του ποινικού δικαίου.

Με αυτό το δεδομένο, από την περασμένη εβδομάδα πολλοί δικηγόροι ζητούν από τις έδρες να μην δικάσουν υποθέσεις που σε μια εβδομάδα, τα αδικήματα θα έχουν διαφορετική ποινική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Πατρών Βασίλη Μπαλή σε αρκετές υποθέσεις κυρίως στα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων έχουμε αναβολή εκδίκασης καθώς πολλοί συνήγοροι υπεράσπισης επικαλούνται τις αλλαγές του Κώδικα.

«Σε πολλές υποθέσεις που εισάγονται στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων οι κρατούμενοι υπέβαλαν αίτημα αναβολής ενόψει του γεγονότος ότι έχει ψηφιστεί ο νέος Νόμος που προβλέπει διαφοροποίηση της ποινικής δικονομίας για αδικήματα που σήμερα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος όπως κλοπές κατ’ εξακολούθηση, ενώ από την 1η Ιουλίου θα είναι πλημμελήματα. Ετσι, το Δικαστήριο πρόσφατα ανέβαλε την εκδίκαση και επέβαλε στους κρατούμενους περιοριστικούς όρους και αποφυλακίστηκαν καθώς θα ήταν άδικο να δικαστούν για κακούργημα ενόψει της εφαρμογής του Νέου Νόμου», δήλωσε ο κ. Μπαλής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ύστερα από πολλά χρόνια αλλάζουν τα ισχύοντα νομοθετήματα, που κατά γενική ομολογία του νομικού και δικαστικού κόσμου είχαν συμπληρώσει εδώ και χρόνια τον κύκλο της ζωής τους και η αλλαγή, η τροποποίηση ή και η κατάργηση ενός πλέγματος διατάξεων ήταν επιβεβλημένες από τις ανάγκες καταπολέμησης σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας.

Στόχος των νέων Κωδίκων, που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Καλογήρου, είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης και ταυτόχρονα ανθρωπιστικής και δικαιοκρατικής νομοθεσίας.

Πάντως, υπάρχει και ένας διάχυτος προβληματισμός καθώς με τα νέα δεδομένα θα τιμωρούνται με ευνοϊκότερες ποινές όσοι τελούν αδικήματα όπως κλοπές, απάτες, κ.ά.