Θα αξιοποιήσω την κυβερνητική και διεθνή εμπειρία μου προς όφελος της Αχαΐας

ΚΩΣΤΑ ΜΑΓΝΗΣ (ΚΜ): Κύριε Πρόεδρε, φυσιολογικά εκλέγεστε βουλευτής στις 7 Ιουλίου. Αλλά δεν παύετε να είστε πολιτικός της κεντρικής σκηνής, με εθνική αναφορά. Εγγυάστε στους Αχαιούς ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στο καθήκον της εκπροσώπησής τους;

 

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (ΓΠ): Η Αχαΐα είναι μια περιφέρεια με ιδιαίτερο εθνικό συμβολισμό. Δεν είναι τυχαίο που επελέγη σε αυτές τις εκλογές, από τους επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μη ξεχνάμε τον κομβικό ρόλο που είχε η περιοχή στην Ελληνική Επανάσταση. Μη ξεχνάμε ότι, η Πάτρα στα τέλη του 19ου αιώνα  ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο μετά την Αθήνα, ότι με το λιμάνι της, ήταν και είναι η πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

 

Οι Αχαιοί πολιτικοί άλλωστε – και εδώ δεν μπορώ, για τους λόγους που είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε, να μην αναφέρω μεταξύ άλλων τον Γεώργιο και τον Ανδρέα Παπανδρεου-, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στους αγώνες για τη δημοκρατία αλλά και στις δημοκρατικές, προοδευτικές αλλαγές που βοήθησαν την Ελλάδα να πάει μπροστά. Ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήθελαν τον Έλληνα συμμέτοχο και πρωταγωνιστή στη ζωή, στις εξελίξεις. Χωρίς τον άνθρωπο, τον πολίτη, χωρίς την κοινωνία, καμία μεγάλη ή και μικρή επιλογή ή απόφαση, δεν μπορεί τελικά να προχωρήσει. Καμία χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Γι’ αυτό και επιμένω, η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη από θεσμούς που λειτουργούν δημοκρατικά, με ισονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία χρόνια, που συνέπεσαν με την κρίση που βιώνουμε, πολλοί στοχαστές σε ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνουν ότι, οι χώρες που θα έχουν μέλλον είναι εκείνες που οι θεσμοί λειτουργούν και υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

 

Είμαι γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου, και υπερήφανος που καλούμαι να συμβάλω μέσα από την υποψηφιότητά μου στην προσπάθεια να ξεκινήσει από την Αχαΐα ο νέος μεγάλος κύκλος της ιστορικής δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Οι δημοκρατικοί αγώνες σε αυτόν τον τόπο, αποτελούν εγγύηση και για το μέλλον. Γι’ αυτό θέλω να σας πω πως, ό,τι βιώνουμε σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου, έχει σε μεγάλο βαθμό προσωρινό χαρακτήρα. Η κατάσταση μόνο στατική δεν είναι. Η νέα κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, θα αναζητά συνεχώς νέες εκφράσεις, έως ότου επανέλθει ο ορθολογισμός και επικρατήσει η αγωνία για τα πραγματικά προβλήματα, τις πραγματικές ανάγκες και τις πραγματικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

 

Όραμα μου, να αξιοποιήσω την κυβερνητική και διεθνή εμπειρία μου προς όφελος της Αχαΐας. Να βοηθήσω να προχωρήσουν τα σημαντικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή, να συμβάλω στην προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων, να στηρίξω τις πρωτοβουλίες για ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και της τεχνολογίας, να βρεθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και τη νέα γενιά που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης αλλά και της αποβιομηχανοποίησης, να είμαι πρωτοπόρος στους αγώνες για τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Η Αχαΐα, όπως και όλη η Ελλάδα, δεν έχουν ανάγκη από έναν πολιτικό παράγοντα, αλλά από ανθρώπους με όραμα και σχέδιο και με δυνατότητες να τα κάνουν πράξη.

 

(ΚΜ): Όπως προφανώς γνωρίζετε, κυλούν ποταμοί από εικασίες και απόψεις για τους μετεκλογικούς προσανατολισμούς του Κινήματος Αλλαγής. Υπάρχουν προθέσεις κρυφές; Και, πολύ περισσότερο, συνεννοήσεις με τρίτους χώρους;

 

(ΓΠ): Δεν καταλαβαίνω γιατί όλη αυτή η αγωνία για την επόμενη μέρα των εκλογών επικεντρώνεται στο ΚΙΝΑΛ. Γιατί κανείς δεν λέει στη Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας να απευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, που αφού συγκυβέρνησε τόσα χρόνια με τους ΑΝΕΛ, θα μπορούσε να είναι κι αυτός υποψήφιος εταίρος τους;

 

Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη προοδευτική ατζέντα.

 

Τώρα, για όσους αναφέρονται στο καλό της χώρας, θα σας υπογραμμίσω το εξής: όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που απαιτούν εθνική συνεννόηση για να πάει η χώρα μπροστά. Αυτό όμως, δεν έχει σχέση με κυβερνήσεις και με υπουργεία. Είδαμε πόσο ζημιογόνο ήταν το γεγονός ότι, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δεν έβαλαν πλάτη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν ξέσπασε η κρίση. Αν το είχαν κάνει, το πιθανότερο ήταν να μην υπήρχε ούτε δεύτερο, ούτε τρίτο μνημόνιο. Να μην είχαν υποφέρει τόσο πολύ οι Έλληνες πολίτες. Το βασικό ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Να έχουμε κόμματα που τόσο ως κυβέρνηση όσο ως αντιπολίτευση να δουλεύουν με υπευθυνότητα για το συμφέρον της χώρας.

Θεωρώ ότι, πρέπει να μείνουμε υπεύθυνη, δυναμική, προοδευτική αντιπολίτευση στην επόμενη Βουλή.

Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τη δημοκρατία.

 

(ΚΜ): Ουσιαστικά, μήπως πρόκειται για μια παγίδα που σας στήνει η ανάγκη να υπερασπίζεστε τη διακριτότητά σας; Καταλήγετε να μειώνετε την κοινωνική σας αναφορά εν τέλει: Σε τι πειράζει να έχετε ανοιχτή πόρτα στη μερίδα των ψηφοφόρων που θεωρούν εύλογη μια συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με την κεντροδεξιά;

 

(ΓΠ): Κοιτάξτε, λαμβάνοντας υπόψη και τις ρίζες της Παράταξής μας, θα σας θυμίσω μια σημαντική φράση που είπε ο Γεώργιος Παπανδρέου στην ιστορική ομιλία του μετά την απελευθέρωση:

«Ὀφείλομεν νὰ ἀποβλέψωμεν διὰ τὸ μέλλον εἰς τὴν σοβαρὰν αὔξησιν τοῦ ἐθνικοῦ μας εἰσοδήματος καὶ ταυτοχρόνως εἰς τὴν δικαίαν διανομήν του. Τὸ ἰδεῶδες μας εἶναι νὰ πραγματoπoιήσωμεν συγχρόνως καὶ τὴν οἰκονομικὴν εὐημερίαν καὶ τὴν κοινωνικὴν δικαιοσύνην». Αυτές οι αρχές είναι ιστορικά η πυξίδα μας και με αυτές θα πορευτούμε.

 

Εξάλλου κύριε Μάγνη, η κατάργηση των διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων, θα σήμαινε ταυτόχρονα και την κατάργηση της δημοκρατίας και την επικράτηση μιας ελίτ που θα νέμονταν την εξουσία και βεβαίως, όχι προς όφελος των πολλών. Η λογοδοσία και ο έλεγχος, είναι επίσης συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας.

 

(ΚΜ): Αν η αυθεντική κεντροαριστερά είστε εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ εν τέλει τι είναι;

 

(ΓΠ): Κάθε κόμμα, πέρα από τις ταμπέλες έχει τη δική του ιστορία, τη δική του προσωπικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα της κομμουνιστικής αριστεράς που μεγάλωσε πολύ γρήγορα όταν ξέσπασε η κρίση και οι πολίτες αναζητούσαν έναν από μηχανής θεό που θα βοηθούσε να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να πληρώσουμε σκληρό τίμημα. Μάλιστα, αυτή η αντίληψη εμπεδώθηκε την περίοδο της κρίσης, ως αποτέλεσμα της νοοτροπίας που επικράτησε στην πολιτική ζωή του τόπου, όπου η Νέα Δημοκρατία αρχικά και αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτασαν να τάζουν ανεύθυνα, εύκολες, αλλά ανεδαφικές και αδιέξοδες λύσεις, όπως απέδειξε η ίδια η ζωή.

Δεν υπάρχουν σωτήρες, υπάρχουμε εμείς, οι πολίτες, ο λαός, εμείς συλλογικά πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα.

 

Από τότε που όλα τα έλεγαν εύκολα, λοιπόν, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιμνημονιακό κόμμα προσγειώθηκε στη σκληρή πραγματικότητα και επέλεξε να κυβερνήσει με ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όλα αυτά, θόλωσαν το ιδεολογικό του στίγμα και δυσκολεύουν ιδιαίτερα την προσπάθειά του να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον ιδεολογικά, η κυρίαρχη δύναμη που εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Όπως πάντα και παντού, έτσι και εδώ, στην πολιτική, σημασία δεν έχει τι θες να λες και να υποστηρίζεις, αλλά το τι κάνεις.

 

(ΚΜ): Επιστρέφουμε στην Αχαΐα. Υπάρχει μια μεγάλη υπόθεση της Αχαΐας που θα θέλατε να πάρετε πάνω σας σαν προσωπικό στοίχημα;

 

(ΓΠ): Μεγάλο στοίχημα για μένα είναι να αλλάξουν ριζικά στην Αχαΐα, όλα αυτά που σήμερα μας πονάνε. Να γίνει, όπως της αξίζει, μια πρότυπη περιφέρεια στην Ευρώπη. Και αυτό, είναι κάτι εφικτό, γιατί έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι μόνον η Αχαΐα αλλά ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα. Έχει γίνει σημαντικό έργο, αλλά τα δέκα χρόνια κρίσης σε συνδυασμό με τους μεγάλους κραδασμούς που σημειώθηκαν σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην οικονομία και την απασχόληση, επηρέασαν πολλά πράγματα.

 

Πονάει, μια περιφέρεια με τέτοια ιστορία και παράδοση, με το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, πανεπιστημιακές σχολές υψηλού επιπέδου, απίστευτο φυσικό κάλλος και ένα ξεχωριστό ανθρώπινο δυναμικό, να μαστίζεται από τόσο υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας. Αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πιο σταθερή φάση, η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί πάλι στα πόδια της, άρα είναι ώρα να προσπαθήσουμε ώστε να ανοίξει μια νέα σελίδα για την Αχαΐα. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια με όλους τους τοπικούς φορείς, συνέργεια με τις κοινωνικές δυνάμεις για να πετύχουμε, αλλά από την πλευρά μου θα παλέψω με πείσμα για αυτόν το στόχο.

 

(ΚΜ): Επειδή στην πολιτική παίζει ρόλο το προσωπικό στοιχείο: Έχουμε διαβάσει ότι θεωρείτε τον εαυτό σας αδικημένο επειδή δεν εκτιμήθηκε επαρκώς ο εθνικός σας ρόλος στη φάση 2010-11. Εάν αυτό είναι ακριβές, συνιστά κίνητρο για να επιδιώκετε αποκατάσταση;

 

(ΓΠ): Αρκετά κύριε Μάγνη, με τις λέξεις αδικία και αποκατάσταση. Μήπως όλη αυτή η ιστορία της κρίσης που αφορά τη χώρα και τους Έλληνες μπορεί να είναι απλώς μια υπόθεση προσωπικής δικαίωσης; Αν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν παραδεχτεί και κατανοήσει τις ευθύνες τους στο γιατί φτάσαμε στην κρίση και στο πώς κινδυνεύσαμε να φύγουμε από την Ευρωζώνη, σας διαβεβαιώνω ότι θα μου αρκούσε για να αισθανθώ πολύ πιο ασφαλής για το μέλλον της χώρας. Και να είστε βέβαιος ότι, δεν θα χρειαζόταν να υπενθυμίζουμε τι συνέβη το 2009-11, γιατί θα ήταν βέβαιο ότι έχουν γίνει αντιληπτές και οι πραγματικές αιτίες της κρίσης. Ότι δηλαδή, θα υπήρχε η προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αιτίες, γιατί χωρίς αναγνώριση του προβλήματος, δεν υπάρχει και λύση, όπως γνωρίζει κάθε λογικός άνθρωπος.

 

Η περίοδος αυτή έχει πολλά διδάγματα για όλους τους χώρους, μακάρι να φανούν χρήσιμα. Σε ό,τι με αφορά, το μόνο που με απασχολεί είναι, να μπορέσει επιτέλους η χώρα να μην ξαναβρεθεί ποτέ στη θέση που βρέθηκε τότε και να βελτιωθεί η ζωή των Ελλήνων. Να κατανοήσουμε το παρελθόν για να κτίσουμε το μέλλον. Και το μέλλον μας σήμερα εξαρτάται και από την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που βιώνει η χώρα και οι Έλληνες, αλλά εξαρτάται πολύ και από τη σωστή διαχείριση των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη ρύθμιση των συνεπειών της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης, την επιρροή της ρομποτικής στην απασχόληση κι ένα σωρό αλλά θέματα που δυστυχώς, ενώ ενδιαφέρουν πολύ τους πολίτες, δεν τα συζητούμε όσο θα έπρεπε.

 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, καμία δικαίωση δεν είναι πραγματική και ευχάριστη, αν δεν υπάρξει κατανόηση, αναγνώριση και βούληση για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των προβλημάτων που αφορούν και το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων.

 

(ΚΜ): Πολλή συζήτηση εάν η Αχαΐα θα γίνει μπλε ή κόκκινη. Πράσινη, θα την ξαναδούμε;

 

(ΓΠ): Ό,τι και να γίνει το αίμα νερό δεν γίνεται. Η Αχαΐα έχει στο DNA της τις αξίες της παράταξης που αγωνίστηκε για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση του τοξικού πελατειακού συστήματος και τη δημιουργία ενός προοδευτικού μοντέλου ανάπτυξης. Σας το είπα και νωρίτερα, όλα είναι θέμα χρόνου. Περιμένετε και θα δείτε!

 

http://papandreou.gr/synenteyxi_peloponnisos_20190624/