Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι το κόμμα του ιδιωτικού τομέα και της μεσαίας τάξης

“Ισχυρή Ανάπτυξη για δουλειές, δουλειές, δουλειές!” Με το σύνθημα αυτό έκλεισε την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνόψισε τους 16 πυλώνες της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευθούν στις 7 Ιουλίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε επίσης ότι σε λίγες ημέρες στην Ελευσίνα θα παρουσιάσει το κοινωνικό συμβόλαιο που η ΝΔ θα συνυπογράψει με όλους τους πολίτες πρωτίστως όμως με τον κόσμο της εργασίας.

Χαρακτήρισε συνεκτικό και κοστολογημένο το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο σήμερα παίρνει τη μορφή ενός πιο μικρού και εύχρηστου εντύπου και ζήτησε μέχρι τις εκλογές να φτάσει στο σπίτι κάθε πολίτη, καθώς όπως τόνισε θα είναι το διαβατήριο για να εμπιστευθούν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από το πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη
Παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από το πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη EUROKINISSI

Πρώτη προτεραιότητα είναι ισχυρή ανάπτυξη, τόνισε καταρχήν ο κ.Μητσοτάκης και επανέλαβε πώς η ισχυρή ανάπτυξη θα δημιουργήσει πολλές καλές θέσεις εργασίας.

“Η ΝΔ είναι το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, είναι το κόμμα της υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι το κόμμα που πιστεύει ότι η ανάπτυξη έρχεται από τη δημιουργικότητα του επιχειρηματία, μικρού, μεσαίου και μεγάλου, ο οποίος επενδύει και ο οποίος δημιουργεί στη χώρα μας” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και του φόρου στα μερίσματα, στην επιτάχυνση της αδειοδότησης, την καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων για τις επενδύσεις, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

“Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν σήμερα την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα. Θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του κράτους” είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης και έκανε λόγο για “ένα επιτελικό κράτος το οποίο ελέγχει και ρυθμίζει τη λειτουργία της αγοράς, το οποίο δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει το ίδιο ως ο επιχειρηματίας, γιατί όποτε το έκανε πληρώνουμε ακόμη το κόστος αυτής της επιλογής, ένα κράτος μακριά από συντεχνίες και ιδεοληψίες που πότε ανακαλύπτουν δάση σε αεροδρόμια και πότε βλέπουν το κράτος ως κομματικό λάφυρο”.

Δεύτερος πυλώνας του σχεδίου της ΝΔ είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας.

“Μπορούμε στο τέλος του 2023 το σχέδιό μας προβλέπει οι άνεργοι να μειωθούν σε λίγο παραπάνω από 500.000”” είπε και υποσχέθηκε ότι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που χάνονται.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στο πρόγραμμα υποδομών περιγράφονται 43.000 νέες θέσεις που μπορούν να δημιουργηθούν σε μεγάλα, μεσαία και μικρότερα έργα.

Παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από το πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη
Παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από το πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη EUROKINISSI

“Ο τρίτος πυλώνας της πολιτικής μας είναι αδιαπραγμάτευτος: Μειώνουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. Εκανε λόγο για φορολογική επιβάρυνση, που για πολλούς πολίτες αγγίζει τα όρια της εξόντωσης, εκτίμησε ότι η η δικαιότερη φορολογία βελτιώνει την παραγωγικότητα και δεσμεύτηκε για τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Τόνισε όμως ότι θα απαιτεί από όλους βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση, απευθυνόμενος ιδίως στις επιχειρήσεις. Εκτίμησε πάντως ότι η μείωση των φόρων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Αναφέρθηκε επίσης στη συγκράτηση των δαπανών χωρίς τη μείωση των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινωνικό κράτος. “Η ΝΔ την επόμενη μέρα θα ακυρώσει στην πράξη την καταστροφική πολιτική των υπέρ πλεονασμάτων που αυτή η κυβέρνηση συνειδητά εφάρμοσε. Κανείς δεν ζήτησε από αυτή την κυβέρνηση να βγάζει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που της ζητούσαν. Αυτά τα πλεονάσματα τσάκισαν τη μεσαία τάξη και χρησιμοποιήθηκαν με κυνικό τρόπο για να μοιράζονται επιδόματα της τελευταίας στιγμής προς εξαγορά ψήφων. Αυτή η πολιτική με την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ τελειώνει. Η ΝΔ είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης γιατί η μεσαία τάξη ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά που στήριξε την Ελληνική κοινωνία” είπε, υποσχόμενος ότι η ΝΔ θα στηρίξει και θα εκφράσει πολιτικά τη μεσαία τάξη.

Παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από το πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη
Παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας από το πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη EUROKINISSI

Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι θα δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να οικοδομήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργασίας και εργαζομένων, ο οποίος αποτελεί και τον τέταρτο πυλώνα. “Δεν είναι από τη μία οι καλοί επιχειρηματίες και οι κακοί εργαζόμενοι ή οι κακοί επιχειρηματίες και οι καλοί εργαζόμενοι” υποστήριξε και πρόσθεσε ότι καλή επιχείρηση είναι η επιχείρηση που πληρώνει καλούς μισθούς και είναι εντάξει στις φορολογικές της υποχρεώσεις και αυτή θα επιβραβεύεται, όπως επιβραβεύτηκε ήδη το 2014 με το λευκό μητρώο επιχειρήσεων. Χαρακτήρισε αυτονόητο ότι οι εργοδότες θα τηρούν την εργατική νομοθεσία αλλά είπε ότι θα δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα δίνουν περαιτέρω παροχές στους εργαζομένους τους.

Ο πέμπτος πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ αφορά την ακίνητη περιουσία με κύρια δέσμευση τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% ορίζοντια.

Ο έκτος πυλώνας αφορά τη στήριξη της οικογένειας με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και δέσμευση πως κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Ο έβδομος πυλώνας αφορά την κοινωνική συνοχή. Ο κ.Μητσοτάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αύξηση κατά ένα δις του προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο θα λαμβάνουν 800.000 πολίτες και την ενίσχυση κατά 200 εκ του κονδυλίου για το επιδομα ανεργίας ώστα να το λαμβάνουν περισσότεροι. Εκτίμησε όμως ότι η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας δεν είναι τα επιδόματα αλλά οι νέες θέσεις εργασίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Τσιάρας στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Τσιάρας στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας EUROKINISSI

Ο όγδοος πυλώνας αφορά την ποιοτική δημόσια υγεία, με τον πρόεδρο της ΝΔ να εστιάζει ιδίως στην πρόληψη. “Καθιερώνουμε, λοιπόν, πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ. Με ενημέρωση των πολιτών (με SMS ή email) για τις αναγκαίες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές. Ξεκινάμε από τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου” είπε μεταξύ άλλων και επανέλαβε ότι θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.

Ο ένατος πυλώνας αφορά στην ασφάλεια, στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην επαναφορά της ομάδας Δέλτα και την ενίσχυση της ομάδας Δίας με 1.500 νέους αστυνομικούς στο δρόμο, την προμήθεια αλεξίσφαιρων γιλέκων και νέων περιπολικών εάν χρειαστεί και με ΣΔΙΤ, στην κατάργηση του νόμου Παρασκευοπούλου και του ασύλου, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

“Δημιουργούμε σε πρώτη φάση τουλάχιστον μία φυλακή τύπου γ υψίστης ασφαλείας. Εφαρμόζουμε αυστηρά το νόμο για τη φθορά της δημόσιας περιουσίας κατά των βανδαλισμών στο μετρό στα δημόσια κτίρια, είναι περιουσία όλων των Ελλήνων” είπε επίσης και πρόσθεσε πως όπου πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα θα γίνουν με νόμο.

Ο δέκατος πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ αφορά στην προστασία των συνόρων και τη διαχείριση του μεταναστευτικού. “Και η θάλασσα έχει σύνορα και αυτά πρέπει να φυλάσσονται” είπε ο κ.Μητσοτάκης και εξήρε την εξαιρετική δουλειά του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αναφερόμενος στην πρόσληψη 10.000 συνοριοφυλάκων από την ΕΕ.

Ο ενδέκατος πυλώνας αφορά στην παιδεία με ένα δημόσιο Πρότυπο Σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, που θα συνεργάζονται με την τοπική οικονομία νέο πλαίσιο λειτουργίας των Ανώτατων Ιδρυμάτων και αξιολόγηση σε κάθε επίπεδο με σύνδεση με την αγορά.

Ο δωδέκατος πυλώνας αφορά το κράτος. “Εμπιστευόμαστε τους δημόσιους λειτουργούς. Κανείς δεν απομακρύνεται. Και, αντιθέτως, πολλές αρμοδιότητες μεταφέρονται σε υπηρεσιακούς, καθώς μειώνονται οι πολιτικές θέσεις στο Δημόσιο τουλάχιστον κατά 20%” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο δέκατος τρίτος πυλώνας αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, με τον κ.Μητσοτάκη να στέκεται μεταξύ άλλων στη διαχείριση των απορριμμάτων και με ΣΔΙΤ και στην πυροπροστασία.

Ο δέκατος τέταρτος πυλώνας αφορά τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με τον κ.Μητσοτάκη να δηλώνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα δώσει μάχες για την ΚΑΠ όπως είχε δώσει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Ο δέκατος πέμπτος πυλώνας αφορά τις υποδομές με 12 δισ για έργα εθνικής εμβέλειας, με στόχο την δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας, και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ετησίως. “Εμείς δε θα κάνουμε καραγκιοζιλίκια να φέρνουμε βαγόνια άδεια να τα επιδεικνύουμε” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης.

Και ο δέκατος έκτος πυλώνας αφορά την εξωτερική πολιτική.

“Ιδρύουμε, στα πρότυπα άλλων κρατών με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που θα είναι η μετεξέλιξη του ΚΥΣΕΑ. Το όργανο αυτό λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό και εντοπίζει κινδύνους για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, εισηγείται πολιτικές και υποστηρίζει την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσεων” ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι στο νέο φορέα οικονομικής εξωστρέφειας θα υπάγονται και οι οικονομικοί ακόλουθοι των πρεσβειών μας. “Το υπουργείο Εξωτερικών θα γίνει υπουργείο Εξωτερικών και οικονομικής διπλωματίας. Ολοι θα αξιολογούνται με βάση τα αποτελέσματα που φέρνουν και οι πρέσβεις με βάση μετρήσιμους δείκτες στο εμπορικό ισοζύγιο”, ανέφερε. Αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή εκστρατεία στήριξης του brand της “πραγματικής, αληθινής Μακεδονίας”.