(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το καφέ «Γέφυρες» του ΣΟΨΥ κέρδισε την Ευρώπη

«H ζωή ανήκει σε αυτούς που δεν την παρατάνε» είπαν και το έκαναν πράξη τα μέλη του ΣΟΨΥ (Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγείας) Πάτρας. Εστησαν μία ισχυρή γέφυρα με τη ζωή και την κοινωνία, ανοίγοντας το καφέ «Γέφυρες». Προσφέρουν καφέ, γευστικότατο πρωινό και πλέον παρέχουν και υπηρεσίες κέτερινγκ.
Τρία χρόνια μετά η προσπάθεια αυτή κερδίζει ένα πανευρωπαϊκό βραβείο ως παράδειγμα καλής πρακτικής κοινωνικής ένταξης των ψυχικά πασχόντων και γενικότερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Μεγάλο μερίδιο στο βραβείο έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας συμφωνίας για την προώθηση του πεδίου της κοινωνικής οικονομίας μέσα από το πολύτιμο παράδειγμα που προωθεί το όραμα του «Καφέ Γέφυρες».
Το βραβείο παρέδωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην πρόεδρο του ΣΟΨΥ και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ενταξης Ευάλωτων και Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού (ΚοινΣΕπ Ενταξης) – Οι Γέφυρες Χριστίνα Μπίκου, τον Παναγιώτη Μαγκαφά και τον Σπύρο Δούκα εκπροσώπους του «Καφέ Γέφυρες». Το «Καφέ Γέφυρες» είναι μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της κοινωνικής οικονομίας και θεωρείται ότι είναι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα πιλοτικό έργο με σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό της κοινωνικής πολιτικής της. Στόχος του εγχειρήματος είναι η εργασιακή επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
«Η βράβευση αυτή ήταν απρόσμενο γεγονός για εμάς. Προτάθηκε από την εκτελεστική γραμματέα της Περιφέρειας την κ. Διονυσία Μαράτου διότι πιστεύει ότι το ”Καφέ Γέφυρες” είναι μία καλή πρακτική για ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα και γενικότερα για ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Υπό το πρίσμα αυτό η Περιφέρεια μας έχει στηρίξει» μας είπε η κ. Μπίκου.
Σήμερα στο συγκεκριμένο καφέ απασχολούνται σε μόνιμη βάση δύο άτομα και εβδομαδιαίως σε βάρδιες, δέκα άτομα με ψυχικές ασθένειες. Πρόκειται για ένα έργο ζωής που συμβάλλει στην επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας – μελών του Συλλόγου, προσφέροντας το δικαίωμα της εργασίας και μεριμνώντας δραστικά για την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση. Παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα κατά του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική νόσο, τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση που βιώνουν οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Στο ερώτημά μας εάν η πόλη της Πάτρας έχει πλαισιώσει το συγκεκριμένο καφέ με την παρουσία της, η κ. Μπίκου μας είπε: «Ολη η Πάτρα το γνωρίζει και όλη η Πάτρα το συζητάει. Ωστόσο δεν είναι ανάμεσα στις επιλογές των συμπολιτών μας στον βαθμό που να είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση και να μας αφήνει περιθώρια απασχόλησης επιπλέον ατόμων. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τα μεροκάματα των παιδιών και τα υπόλοιπα έξοδά μας τα παλεύουμε. Εχουμε επεκταθεί πλέον και σε υπηρεσίες κέτερινγκ. Η Περιφέρεια μας έχει στηρίξει πάρα πολύ στο θέμα αυτό επιλέγοντάς μας για τις εκδηλώσεις που έχει και τις φιλοξενίες ξένων αντιπροσωπειών» προσθέτει η κ. Μπίκου.
ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ
Οσοι δεν έχετε γνωρίσει το κοινωνικό καφέ της Πάτρας (Πατρέως 86), το ερχόμενο Σάββατο είναι η ευκαιρία. Σας καλεί στην ετήσια συνάντηση φίλων που διοργανώνει στις 20:00 το βράδυ. Τα μέλη του σας περιμένουν στην όμορφη αυλή του, με εδέσματα και δροσερά κοκτέιλ. «Επίσης φέτος έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να μοιραστούμε μαζί σας, το βραβείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας Reves Excellence Award 2019, όπου τιμήθηκε η ΚοινΣΕπ Ενταξης Οι Γέφυρες, στις Βρυξέλλες με τη τρίτη θέση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» προσθέτει η κ. Μπίκου.