ΠΑΤΡΑ: Σήμερα, η εκδήλωση κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή – Από την ΟΙΚΙΠΑ

Στη δημιουργία μιας τοπικής πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων κατά των σχεδιαζόμενων εξορύξεων υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, στοχεύει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.
Για το λόγο αυτό καλεί συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες σε ανοικτή συζήτηση πάνω στο πλοίο της GREENPEACE, RainbowWarrior σήμερα 19 Ιουνίου το απόγευμα 5-8μμ.
Στη συζήτηση θα αναλυθούν οι επιπτώσεις των εξορύξεων και η σύνδεσή τους με την κλιματική κρίση.
Να σημειωθεί ότι το πλοίο θα βρίσκεται στην πόλη μας το διήμερο 18-19 Ιουνίου, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εκστρατείας της οργάνωσης «Κλίμα & Ενέργεια» και θα είναι επισκέψιμο στο κοινό (Τρίτη 5-8μμ. Τετάρτη 10-2 πμ, 5-8μμ)
Λόγω του περιορισμένου χώρου, θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία των ενδιαφερομένων με την ΟΙΚΙΠΑ, στα τηλ.2610-321010, email: oikipa@otenet.gr

 

Πλαίσιο- πρόγραμμα εκδήλωσης
Το πρόγραμμα και οι παρουσιάσεις/τοποθετήσεις είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να αναδείξουν τις επιπτώσεις της επέκτασης, παραγωγής και χρήσης ορυκτών καυσίμων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και πώς ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας δεν συνάδει με τις υποδείξεις της επιστήμης, οι οποίες προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. H προώθηση εξορύξεων σε Ήπειρο, Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος σε αντίθεση με την επιστήμη δεν εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία και ισότητα στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα καταστρατηγεί το ανθρώπινο δικαίωμα σε φτηνή καθαρή ενέργεια, καθαρό περιβάλλον, υγιή χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, και εκφράζει την παντελή αδιαφορία της πολιτείας για το πλήγμα που θα υποστούν οι παραγωγικοί τομείς της χώρας όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η γεωργία. Στόχος της συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων με τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Πάτρας ώστε οι ίδιοι να οργανωθούν, να συντονίσουν και να υλοποιήσουν στοχευμένες δράσεις τόσο σε σχέση με τις εξορύξεις σε Πατραϊκό Κόλπο και την υπόλοιπη επικράτεια όσο και σε σχέση με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που προωθείται.
AΤΖΕΝΤΑ/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
• 17.00-17.30 Προσέλευση συμμετεχόντων και καλωσόρισμα από ΟΙΚΙΠΑ
• 17.30-17.50 Παρουσίαση της Greenpeace για τις εξορύξεις και τη σύνδεσή τους με την κλιματικής κρίση: “Η Ελληνική Πραγματικότητα”
• 17.50-18.10 Παρουσίαση της μέχρι τώρα εμπειρίας της δράσης της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στις Εξορύξεις «Σώστε την Ήπειρο»
• 18.10-18.30 ΟΙΚΙΠΑ κάλεσμα για τη δημιουργία πρωτοβουλίας πολιτών και φορέων, ενάντια στις εξορύξεις και την κλιματική κρίση στην Πάτρα – η περίπτωση του Πατραϊκού Κόλπου & η ανάγκη ενεργοποίησης στην Πάτρα!
• 18.30-19.30 Ανοιχτή συζήτηση
• 19.30-20.00Ελαφρύ γεύμα