«Η Ιταλία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα»

Eντείνονται οι πιέσεις που ασκεί στην Ιταλία η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ζητούν από τη Ρώμη να κάνει τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό της προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, λίγο πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, διατύπωσαν ερωτήματα για τις επιπτώσεις του υψηλού δημοσίου χρέους της Ιταλίας στη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Νομισματικής Πολιτικής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε την ανάγκη η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού να κάνει ουσιώδεις αλλαγές στα δημοσιονομικά της, μιας και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η χώρα δεν κατόρθωσε να εναρμονιστεί με τους δημοσιονομικούς στόχους. «Είναι σημαντικό η Ιταλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν χθες, μεταξύ άλλων, η δημοσιονομική κατάσταση στην Ιταλία και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εις βάρος της.

Εντούτοις, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζοβάνι Τρία επεσήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν χαμηλότερο έλλειμμα, οπότε δεν χρειάζονται και επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση. Με πιο συμβιβαστική διάθεση, ωστόσο, υπογράμμισε πως επιδιώκει να επέλθει συνεννόηση με την Ε.Ε. και πως είναι έτοιμος να κάνει βελτιώσεις στα δημοσιονομικά, εάν υπάρξει ανάγκη.

Ο κ. Σεντένο έκανε λόγο, πάντως, για πιο ξεκάθαρη στάση της Ρώμης, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρξε καταιγισμός αντικρουόμενων δηλώσεων από επίσημα χείλη. Χθες, λόγου χάριν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μεγαλόπνοες φοροαπαλλαγές το 2020, ενώ ο τρόπος χρηματοδότησής τους θα εξετασθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό.