Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού υπό τον Ερντογάν για S-400

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξετάσει την κρίση που έχει προκύψει με τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, τον αποκλεισμό των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για τα πληρώματα των σκαφών που λαμβάνουν μέρος στις τουρκικές γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε αιφνιδιαστικά και τις 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο στις 23 Ιουνίου.

Η είδηση εξέπληξε πολλούς εντός Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν είχε πάρει όλο το προεκλογικό παιχνίδι πάνω του. Το στοίχημα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για την νίκη στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται θα κρίνει τα επόμενα βήμα του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εξεταστεί η κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα πληρώματα των σκαφών στις τουρκικές γεωτρήσεις. Η είδηση των ενταλμάτων προκάλεσε σοβαρή ενόχληση στην Άγκυρα αλλά και τα Κατεχόμενα.

Π. Σάναχαν και Χ. Ακάρ θα «ανταλλάξουν απόψεις» για τους S-400

Παράλληλα, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ανήγγειλε χθες ότι θα συζητήσει σήμερα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, από τον οποίο αναμένει ενημέρωση για την προγραμματιζόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400. «Αύριο [σ.σ. σήμερα Τετάρτη] θα έχω μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Ακάρ, ώστε να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Σάναχαν. «Ελπίζω ότι (…) θα ανταλλάξουμε απόψεις και ενημέρωση για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο Σάναχαν με επίσημη επιστολή στον Ακάρ διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτραπεί να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400. Συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος. Ο Σάναχαν διευκρίνισε χθες ότι το Πεντάγωνο δεν ανέστειλε την εκπαίδευση των συντηρητών.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτό: Reuters