Πανελλαδικές: Οι απαντήσεις σε Φυσική και Ανάπτυξη Εφαρμογών – Βατή η Ιστορία

Τις απαντήσεις στα δύο από τα τρία μαθήματα – Ανάπτυξη Εφαρμογών, Ιστορία, Φυσική – στα οποία διαγωνίστηκαν την Τετάρτη οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις παρουσιάζει το protothema.gr σε συνεργασία με την ΟΕΦΕ.

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα ερωτήματα Α και Β στη Φυσική

Δείτε εδώ τις απαντήσείς στα ερωτήματα Γ και Δ στη Φυσική

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στην Ανάπτυξη Εφαρμογών

Για τα θέματα της Ιστορίας οι φροντιστές σχολιάζουν ότι κάλυπταν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και απαιτούσαν κριτική σκέψη, για την Φυσική κρίνουν ότι τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας συνολικά επισημαίνοντας ότι, όπως και πέρυσι, οι διατυπώσεις των θεμάτων ήταν μεγάλες και τα θέματα που πήραν στα χέρια τους οι υποψήφιοι ήταν πολλές σελίδες (8 στον αριθμό).

Για το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών λένε ότι τα θέματα ήταν σαφή και ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να γράψει και άριστα.

Τα θέματα της Ιστορίας για τα ημερήσια σχολεία

Τα θέματα της Ιστορίας για τα εσπερινά σχολεία

Τα θέματα της Φυσικής για τα ημερήσια σχολεία

Τα θέματα της Φυσικής για τα εσπερινά σχολεία

Τα θέματα της Ανάπτυξης Εφαρμογών για τα ημερήσια σχολεία

Τα θέματα της Ανάπτυξης Εφαρμογών για τα εσπερινά σχολεία

Απαιτούσαν κριτική σκέψη τα θέματα της Ιστορίας

Για την Ιστορία το πρώτο σχόλιο της ΟΕΦΕ ήταν ότι τα θέματα κάλυπταν όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και απαιτούσαν κριτική σκέψη από τους υποψηφίους.

Συγκριτικά, δε, με τα περσινά, τα φετινά θέματα χαρακτηρίζονται αντίστοιχης ποιότητας και ανάλογου βαθμού δυσκολίας, διαπίστωση που οδηγεί στην εκτίμηση ότι η προσέγγιση των θεμάτων στο μάθημα της Ιστορίας προϋποθέτει πλέον την κριτική ικανότητα των μαθητών και όχι απλώς τη στείρα αποστήθιση της ύλης.

Στην πρώτη ομάδα οι ερωτήσεις είχαν διατυπωθεί με σαφήνεια, ωστόσο προϋπόθεταν πλήρη αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης και συνθετική ικανότητα για την απάντηση κυρίως στο θέμα Β1.

Στη δεύτερη ομάδα στα θέματα Γ1 και Δ1 που αφορούν στον σχολιασμό πηγών, δόθηκαν κατανοητά κείμενα που ωστόσο για την ουσιαστική επεξεργασία τους απαιτούσαν την καλή προετοιμασία των υποψηφίων.

Σαφή τα θέματα στις Ανάπτυξης Εφαρμογών

Για το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών η ΟΕΦΕ σχολιάζει ότι τα θέματα είχαν σαφείς εκφωνήσεις, δεν έκρυβαν παγίδες και κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης.

«Ήταν ευκολότερα από άλλες χρονιές και ένας σωστά προετοιμασμένος υποψήφιος θα μπορούσε να αριστεύσει» σχολιάζει η ΟΕΦΕ.

Αναλυτικά ανά θέμα:

Θέμα Α: Απλά κομμάτια θεωρίας και μικρές εφαρμογές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία
Θέμα Β: Το Β1 θέμα συμπλήρωσης κενών δεν θα προβληματίσει τους υποψηφίους. Το Β2 απαιτούσε να έχει κατανοηθεί η ύλη των υποπρογραμμάτων.
Θέμα Γ: Δομή επανάληψης χωρίς ακριβή αριθμό επαναλήψεων, θέματα που διδάσκονται στην αρχή της ύλης που δεν θα προβληματίσει τους υποψηφίους
Θέμα Δ: Θέμα με πίνακες και υποπρόγραμμα που απαιτεί λίγο προσοχή στην εισαγωγή των στοιχείων στον πίνακα ΒΑΘ. Απαιτούσε προσκεκτικό διάβασμα της εκφώνησης για να μην ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν για τους υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια την Παρασκευή με Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιουνίου.