Μπρα ντε φερ µεταξύ κυβέρνησης και δηµάρχων για τα νηπιαγωγεία

Για «τεράστια προβλήµατα στη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήµων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, ο οποίος διαµαρτύρεται για την επικείµενη εφαρµογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλους τους δήµους της χώρας.

Η διαµάχη επί του θέµατος ανάµεσα στην κυβέρνηση και στους δηµάρχους έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Εως τότε τα παιδιά µέχρι την ηλικία των 5 ετών µπορούσαν να φιλοξενούνται σε παιδικό σταθµό και δεκάδες χιλιάδες επέλεγαν τις δοµές που έχουν δηµιουργήσει οι δήµοι. Με την απόφασή της η κυβέρνηση υποχρεώνει θεωρητικώς τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των 4 ετών.

Υπονοούµενα
Η ΚΕΔΕ διαµαρτυρήθηκε εξαρχής, διότι µε αυτόν τον τρόπο µειώνονται οι απαιτούµενες θέσεις στους δηµοτικούς παιδικούς σταθµούς. Υποστήριξε, επίσης, ότι όλο αυτό µεθοδεύθηκε προκειµένου να προκύψει ανάγκη για περισσότερα νηπιαγωγεία και προσλήψεις νηπιαγωγών, υπαινισσόµενη ότι πρόκειται για κοµµατικούς φίλους της κυβέρνησης. Πάντως, η εφαρµογή του σχεδίου προχώρησε -ούτως ή άλλως- σταδιακά, καθώς δεν υπήρχαν ούτε το προσωπικό ούτε οι κτιριακές υποδοµές.

Ξεκίνησε από µικρό αριθµό δήµων και επεκτάθηκε το 2018, ενώ, όπως αποκάλυψε χθες ο Γ. Πατούλης, οι τελευταίοι 27 δήµοι θα ενταχθούν το ερχόµενο σχολικό έτος (2020-2021). Με την επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και εκλεγµένος περιφερειάρχης Αττικής στις πρόσφατες εκλογές εκφράζει τη διαφωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «στην αιφνιδιαστική κίνηση να εφαρµόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο των δήµων της χώρας, εντάσσοντας και τους τελευταίους 27 δήµους για το σχολικό έτος 2020-2021».

 

Ο Γ. Πατούλης επισηµαίνει ότι η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση θα έχει δυσµενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζοµένους. Στη συνέχεια, υπογραµµίζει ότι σε «καµία χώρα της ΕΕ δεν υφίσταται υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία για τετράχρονα παιδιά» και συµπληρώνει ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη η ενιαία προσχολική αγωγή µέχρι το παιδί να φοιτήσει στην Α’ Τάξη ∆ηµοτικού Σχολείου ανήκει στις αρµοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις δοµές της οποίας και εντάσσεται. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνει αναφορά και στο άρθρο 220 του πρόσφατα ψηφισµένου νόµου 4610/2019, όπου προβλέπεται η δηµιουργία αιθουσών νηπιαγωγείων ελαφριάς κατασκευής, υποστηρίζοντας ότι αυτό «συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλεια των νηπίων».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει: «Είναι αδύνατη η εφαρµογή της υποχρεωτικής φοίτησης των τετράχρονων προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Οποιος για οποιαδήποτε σκοπιµότητα επιχειρήσει την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία θα έχει και την απόλυτη ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλειά τους».