(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Τιμήθηκε ο Προστάτης του Συλλόγου Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας

Με κάθε επισημότητα και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 11 Ιουνίου από τον Σύλλογο Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» και τον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών, η πανηγυρική δοξολογία για τη μνήμη του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως – Κριμαίας, προστάτη του Συλλόγου.
Το «παρών» στην θεία λειτουργία έδωσε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, εκπρόσωποι Αρχών, Συλλόγων, φορέων κ.ά. όπως επίσης και αντιπροσωπία του Συλλόγου Ποντίων Πάτρας «Φάρος», με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Λουκάς ο ιατρός και ομολογητής της Ρωσίας κατά κόσμον Βαλεντίν Βόϊνο-Γιασενέτσκι είχε γεννηθεί το 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου Κριμαίας και εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961.

Είχε έναν ταραχώδη βίο ενώ το 1995 η Ουκρανική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, προέβη στην αγιοποίηση και αγιοκατάταξη του.
Συνιστά μεγάλη ευλογία για την Πάτρα το γεγονός, ότι τα λείψανα του Αγίου, διατίθενται για προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.
Για το έργο και τον βίο του, μίλησε στους πιστούς με θαυμαστό και εμπνευσμένο τρόπο ο π. Στυλιανός Μασσαράς, ο οποίος παράλληλα εξήρε το θεόπνευστο και ουμανιστικό έργο του Συλλόγου Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας «ο Φάρος», ο οποίος πρέπει να αποτελεί πρότυπο για ανάλογες κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Ας σημειωθεί, ότι όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνο-Ουκρανκής Φιλίας «Ο Φάρος» κ. Μιχάλης Ροδόπουλος, η μνήμη του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως – Κριμαίας θα τιμάται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο, του οποίου είναι προστάτης, με θεία λειτουργία αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στην Πάτρα.