Οι Γερμανοί «επιμένουν» στον μεγάλο συνασπισμό της Μέρκελ μέχρι τη λήξη της θητείας

Οι Γερμανοί θέλουν ο συνασπισμός της Μέρκελ να συνεχίσει να κυβερνά, παρόλο που τα κόμματα εξουσίας στη Γερμανία παρουσίασαν πτώση στις πρόσφατες ευρωεκλογές, προκαλώντας εικασίες ότι η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να πέσει.

Ενώ ο μεγάλος συνασπισμός της Γερμανίας φέρεται αλλοπρόσαλα, οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες θέλουν να παραμείνει στο τιμόνι της εξουσίας μέχρι το 2021, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βασίζεται επί του παρόντος στην υποστήριξη του συνασπισμού που αποτελείται από το δικό της CDU, το αδελφό της κόμμα CSU της Βαυαρίας και το κεντροαριστερό SPD ενώ υπηρετεί την τέταρτη, και πιθανότατα τελευταία της θητεία, ως καγκελάριος.

Η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Trendbarometer που δημοσιεύθηκε από τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς RTL και n-tv της Γερμανίας, μόνο το ένα τρίτο των συμμετεχόντων θέλει να τελειώσει ο συνασπισμός.

Το 59% των αποκριθέντων πιστεύει ότι τα κόμματα πρέπει να «τραβήξουν από κοινού και να κυβερνήσουν μέχρι το τέλος της θητείας».

Το υπόλοιπο 8% δήλωσε ότι δεν γνώριζε ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1003 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών των κυβερνώντων κομμάτων και των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης.

Μόνο οι υποστηρικτές του λαϊκιστικού κόμματος AfD τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ενώ οι Πράσινοι σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις ευρωεκλογές τον περασμένο μήνα, μόνο το 40% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο συνασπισμός που αποτελείται από τους αντιπάλους του θα πρέπει να λήξει.

Ακόμη και μεταξύ των μελών του Αριστερού Κόμματος, μόνο το 49% ήθελε να καταρρεύσει ο μεγάλος συνασπισμός. Οι ψηφοφόροι της FDP τάχθηκαν ακόμη περισσότερο υπέρ της διατήρησης του συνασπισμού – μόνο το 38% δήλωσε ότι η συμμαχία θα πρέπει να λήξει.

SPD σε κρίση, η κυβέρνηση κλυδωνίζεται

Αν ο συνασπισμός καταρρεύσει, η πλειοψηφία του 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν τότε να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Λιγότερο από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων προτιμά ανασχηματισμό για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού των Συντηρητικών της Μέρκελ, των Πράσινων και της FDP.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της FDP, το 54% θα ήταν υπέρ, αλλά μόνο το 16% των ψηφοφόρων των Πρασίνων είναι έτοιμοι να δεχτούν αυτό το ενδεχόμενο.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις της ΕΕ έδειξαν ότι τα κυβερνώντα κόμματα έχουν ακόμα λιγότερες προσδοκίες.

Αυτό δείχνει ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για το κεντροαριστερό SPD, οι ψηφοφόροι του οποίου λιγόστευαν χρόνο με το χρόνο, βλέποντας να μην μπορεί το κόμμα να κάνει τις επιθυμίες τους πραγματικότητα.