Γιατί χάθηκε η Περιφέρεια

Επρεπε να είχε αποτραπεί η ρήξη με τον Ευ. Βενιζέλο, λέει απερίφραστα στην «ΠτΔ» ο βουλευτής Αχαΐας -και ήδη υποψήφιος στην Β’ Αθήνας με το ΚΙΝΑΛ- Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, που δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για την ήττα της Περιφέρειας.
Πώς πάει η μάχη της Β’ Αθήνας;
Η μάχη στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας άρχισε εδώ και τρεις μήνες και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Νέο ξεκίνημα, νέοι αγώνες… τους οποίους τους πιστεύω και τους θέλω νικηφόρους. Προσπαθώ με όλη την ομάδα μου, όχι μόνο να μεταφέρουμε το μήνυμα Αλλαγής στα νότια, αλλά και να συμβάλουμε στην αύξηση του ποσοστού μας, να πείσουμε τους πολίτες ότι η δημοκρατική παράταξη αξίζει την εμπιστοσύνη τους ως μια δύναμη ευθύνης, σταθερότητας, μεταρρύθμισης και αλλαγής. Προχωράμε με δυναμική, λοιπόν.
Μάχες γίνονται και στην Αχαΐα, όπως ίσως είδατε. Η ρήξη στο μέτωπο των περιφερειακών δυνάμεων είχε προσωπικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά;
Οποια και να είναι τα χαρακτηριστικά της ρήξης, αυτή θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Εχω την πεποίθηση ότι όταν υπάρχουν οι σωστές πολιτικές απαντήσεις στα προβλήματα και κατάλληλοι πολιτικοί χειρισμοί, τα προσωπικά χαρακτηριστικά δεν αρκούν για να δημιουργήσουν πολιτικά γεγονότα. Αυτό προφανώς στην περίπτωσή μας δεν έγινε.

Γιατί χάθηκε η Περιφέρεια;
Ο βασικός λόγος, κατά τη γνώμη μου, ήταν πολιτικός και τον είχα επισημάνει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου από την αρχή. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής είχε και παραμένει να έχει θέσει ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την καταδίκη των πολιτικών του σε όλες τις κάλπες. Στρατηγική ήττα σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, δεν θα μπορεί να ελέγχει πλειοψηφίες την επόμενη μέρα ούτε να μπορεί να ελέγχει πολιτικές σε οποιοδήποτε επίπεδο. Αυτή η γραμμή έρχεται σε ευθεία πολιτική αντίθεση με την όποια συμμαχία, συνεργασία ή στήριξη με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ που τελικά παραμένει για εμάς πολιτικά αντίπαλος σε όλες τις κάλπες και σε όλες τις εκλογές. Αρα δεν μπορείς να είσαι ταυτόχρονα αντίπαλος στη μία κάλπη και σύμμαχος στην άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απλά αυτό οδηγεί σε αποτυχία. Αν σε αυτή την πολιτική αντίφαση, δε, προστεθούν προσωπικοί εγωισμοί, μικροκομματικοί τακτικισμοί από κάποιους δήθεν «πούρους του κομματικού πατριωτισμού», που αλλάζουν συνέχεια στρατόπεδο ανάλογα με τη σημαία ευκαιρίας και διάφορους άλλους «πονηρούς πολιτευτές» το αποτέλεσμα βγαίνει αρνητικό. Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής, η μάχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έπρεπε και μπορούσε να είχε κερδηθεί.

Πολλοί ψηφοφόροι δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς γίνεται να μη χωράει το Κίνημα έναν Ευάγγελο Βενιζέλο;
Προφανώς και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είπα, από την πρώτη στιγμή, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο με διαχρονική προσφορά στην παράταξη και στη χώρα, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης και παραμένει αναπόσπαστο μέρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Ο ίδιος στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή μίλησε με την ιδιότητα του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι τίποτα δεν μπορεί να διασπάσει την πολιτική και βαθιά ιστορική σχέση του Ευάγγελου Βενιζέλου με την παράταξή μας, ο οποίος και απολαμβάνει πάντα του σεβασμού όλων μας. Ο ρόλος παραμένει ενεργός. Σήμερα πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα και αγωνιζόμαστε ώστε στις εκλογές να έχουμε μία σημαντική ενίσχυση των ποσοστών μας με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.
Εντέλει είστε ένα κίνημα που διχάζεται ανάμεσα στη σύμπραξη με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
Ποτέ δεν ήταν έτσι, ούτε τώρα είναι. Καθαρά λοιπόν επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει διάλογος ή συνεργασία με τον λαϊκισμό και τον καθεστωτισμό, εκφραστής του οποίου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα συνεργαστούμε με ένα κόμμα, επιφανή στελέχη και υπουργοί του οποίου κατασκεύαζαν σκευωρίες και έστηναν ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών μας. Δεν θα συνεργαστούμε με αυτούς που επιχείρησαν να λεηλατήσουν τον χώρο μας, εξαγοράζοντας πολιτικά κάποιους από τα αζήτητα της κεντροαριστεράς έναντι υπουργικών ανταλλαγμάτων. Δεν θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ που έστησε την παγίδα της διάλυσης της αυτοδιοίκησης μέσω της απλής αναλογικής. Δεν συνεργαζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ που επί τέσσερα χρόνια πήγε τη χώρα πίσω, κατέστρεψε την οικονομία της, υπονόμευσε τους θεσμούς και υποθήκευσε το μέλλον της νέας γενιάς. Επιμένουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και αυτοδύναμο λόγο μας, ως το κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς που με ευθύνη και σταθερότητα υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη έχει ιστορικό βάθος, αλλά και προοπτική για το μέλλον. Ο λαός επιλέγει Κυβέρνηση, αλλά επιλέγει και αντιπολίτευση. Εμείς του ζητάμε να επιβεβαιώσει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και να μην δώσει λευκή επιταγή στη ΝΔ. Επομένως, από τη θέση που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός την επόμενη μέρα, θέλουμε να προωθήσουμε προοδευτικές λύσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη συνταγματική αναθεώρηση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, υγεία και δημόσια διοίκηση.

Μετακομίζοντας, είχατε πει ότι δεν θα αρθεί το ενδιαφέρον σας για τον νομό. Με δεδομένο ότι διαμορφώνεται άλλη κατάσταση πραγμάτων εδώ, πώς θα μπορέσετε να εξυπηρετήσετε το ενδιαφέρον αυτό;
Παραμένω σχεδόν καθημερινά σε επαφή με τον κόσμο της Αχαΐας, τόσο για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις και επιλογές. Ανταποκρίνομαι όσο μπορώ και θα συνεχίσω να το κάνω όσο μου το ζητούν. Οι δεσμοί μου με την Αχαΐα και το δημοκρατικό κόσμο της είναι ακατάλυτοι!

Θ.Παπαθεοδώρου

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ