(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Διεθνείς συμμετοχές στο Jazz +Πράξεις – Ζωντανή εμφάνιση του Mathias Eick Quintet

Μια συναυλία που καταγράφηκε με ανεξίτηλο μελάνι στις διεθνείς συμμετοχές και στην ιστορία του Jazz +Πράξεις και έδωσε πανηγυρική όψη στο φινάλε της φετινής διοργάνωσης ήταν η ζωντανή εμφάνιση του Mathias Eick Quintet, που έδωσε έναν ξεχωριστό τόνο το Σαββατόβραδο της 8ης Ιουνίου στην Πάτρα.Πάτρα:Διεθνείς συμμετοχές στο Jazz +Πράξεις (Φωτο)
Ο Νορβηγός Μathias Eick με το εκρηκτικό κουιντέτο του άφησε την σφραγίδα του στην αποκορύφωση του τριημέρου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Η συναυλία είχε την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας. Το νορβηγικό κουιντέτο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποκλειστικά για το Jazz+Πράξεις προκαλώντας το ενδιαφέρον πλήθους Πατρινών και πολλών επισκεπτών από περιοχές της Ελλάδας που ταξίδεψαν για να τον απολαύσουν.
Από νωρίς ο χώρος διεξαγωγής της συναυλίας γέμισε ασφυκτικά από κόσμο, που απλώθηκε σε όλη την έκτασή του. Η μουσική του Mathias Eick Quintet ταίριαξε με έναν μοναδικό τρόπο με το ατμοσφαιρικό Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου δημιουργώντας τη συνθήκη μιας ανεπανάληπτης μουσικής βραδιάς.
Ο Μathias Eick ξεδίπλωσε τις συνθέσεις του από το αριστουργηματικό τελευταίο του άλμπουμ «Ravensburg» και επιλεγμένες στιγμές της πλούσιας δισκογραφίας του στην ECM όπως καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια στα άλμπουμ του «The Door», «Μidwest» και «Skala» σκιαγραφώντας με μοναδικό τρόπο το ολοκληρωμένο πορτρέτο ενός μουσικού που βρίσκεται στο ανώτατο σημείο της δημιουργικής του πορείας αυτή τη στιγμή σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο μαγευτικός ήχος της τρομπέτας του, ως φυσική απόληξη του σώματος και της ψυχής του, ξεδιπλώθηκε σε όλο του το μεγαλείο και σε συνδυασμό με την εκφραστική φωνή του δημιούργησε εικόνες σπάνιας ομορφιάς. Ένας γνήσιος λυρισμός, μια σπάνια συνύπαρξη λεπτών συναισθημάτων, μια ηχοχρωματική παλέτα εκφράσεων που λάμβανε απρόσμενες διαστάσεις μέσα από τη συνομιλία της τρομπέτας με το βιολί, το πιάνο, το ηλεκτρικό μπάσο και τα ντραμς, ανέδειξε την ομορφιά και τη θετική ενέργεια της ζωής μέσα από τη μουσική συνθήκη.
Υποδειγματικά παιξίματα, εκτελεστική αρτιότητα, σπάνια τεχνική, αυθεντικό συναίσθημα σε μια μπάντα υψηλού αισθητικού βεληνεκούς και εξαιρετικής συνοχής, προκάλεσαν την αφορμή να ξεδιπλωθεί μια μουσική που άγγιξε και τον πιο δύσκολο ακροατή και δημιούργησαν μια ονειρική ατμόσφαιρα. Γνήσιος μελωδιστής με επιρροές από ένα ευρύτατο πλαίσιο αναφορών που ενεργοποιούνται και από εκτός τζαζ στυλιστικές κατευθύνσεις, αλλά και από την αφομοιωμένη ενσωμάτωση της αίσθησης του νορβηγικού τοπίου, ο Εick με τους μουσικούς συμπαραστάτες του μας πρόσφερε ένα πανόραμα αισθήσεων και συναισθημάτων. Η ονειρική μουσική του, που χαρακτηρίζεται για το έντονο προσωπικό ύφος της, πέρασε με εξαιρετική επικοινωνιακή δύναμη στο κοινό. Ο λυρισμός ωστόσο αξιοποίησε την ρυθμική φλέβα και έθεσε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί ο Mathias Eick συνθέτει την ειρηνική του μουσική προκαλώντας συγκίνηση, αισιοδοξία και μια αίσθηση ευφορίας. Έμπνευσή του άλλωστε είναι η οικογένειά του, η αγαπημένη του, τα μικρά του παιδιά που δεν σταματούν ποτέ να με εκπλήσσουν, η γιαγιά του, οι φίλοι του και όλες οι συναισθηματικές καταστάσεις που εκκινούν από το σπίτι. Για αυτό άλλωστε και η μουσική του απεικονίζει τα έντονα συναισθήματα της ζωής χωρίς λόγια.
Ήταν μια σπάνια συναυλιακή εμπειρία, που καθήλωσε και μάγεψε το κοινό, το οποίο διαρκώς τον επιβράβευε με το πιο θερμό και ηχηρό χειροκρότημά του. Στο τέλος το υπέροχο encore του στη σκηνή ήρθε μετον πιο φυσικό τρόπο αφού το κοινό ζήτησε να παραταθεί η σπάνια αυτή εμπειρία.
Ήταν ένα συναυλιακό γεγονός, που δικαιολόγησε απόλυτα το διεθνή χαρακτήρα του φεστιβάλ, που έκλεισε με συναρπαστικό τρόπο το Jazz+Πράξεις. Ο ίδιος ο Mathias Eick και οι συνεργάτες του εξέφρασαν με πολλαπλούς τρόπους τον ενθουσιασμό τους από το Jazz+Πράξεις και την παρθενική εμφάνισή τους στην Ελλάδα, το κλίμα και τη ζεστασιά των ανθρώπων της χώρας μας.
Ένα ιδανικό φινάλε για το απόλυτα επιτυχημένο Jazz+Πράξεις, που με τις υψηλότατου επιπέδου φετινές συμμετοχές του έδωσε έναν άλλον αέρα στις πρώτες καλοκαιρινές νύχτες. Οι παρουσίες του ογκόλιθου της σύνθεσης και ενός από τα πιο ακριβά καλλιτεχνικά μεγέθη και κεφάλαια της μουσικής παραγωγής, του Κυριάκου Σφέτσα μέσα από το πρότζεκτ Greek Fusion Orchestra, της σύμπραξης του διάσημου σαξοφωνίστα, συνθέτη, λογοτέχνη και ακτιβιστή Gilad Atzmon με το εκρηκτικό Next Step Quartet και του Mathias Eick Quintet, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής στο απόγειο της καριέρας, αγκαλιάστηκαν φανατικά από ένα ευρύτατο κοινό, το σύνολο των τοπικών ΜΜΕ και από τη συντριπτική πλειοψηφία του αθηναϊκού τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, που εκφράστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για τη φετινή διοργάνωση.
Το Jazz+Πράξεις ενηλικιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο αφού η πρώτη απόπειρα για την δημιουργία τριημέρου τζαζ έγινε το 2002 με το αφιέρωμα «Η Φωνή: από την παράδοση στην τζαζ» και από το 2003 το φεστιβάλ μετεξελίχτηκε σε «Jazz+Πράξεις». Μια δημιουργική πορεία με πολλές συγκινήσεις, δυνατές εμπειρίες και πολλή μουσική, που καταξιώθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τον πρώτο βασικό ρόλο της ύπαρξής του, το κοινό.