(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Άνοιξε το τριήμερο Jazz+Πράξεις 2019 του Διεθνούς Φεστιβάλ

Mε τον πιο ιδανικό τρόπο και με τους καλύτερους οιωνούς άνοιξε την Πέμπτη το βράδυ το τριήμερο Jazz+Πράξεις 2019 του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Η εξαιρετική μουσική του Κυριάκου Σφέτσα, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες στάθηκε η κύρια συνθήκη της μεγάλης επιτυχίας της εναρκτήριας βραδιάς.
Η μουσική του Κυριάκου Σφέτσα πλημμύρισε τον κατάμεστο από κόσμο ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Υπεύθυνη η εξαιρετική Greek Fusion Orchestra, αποτελούμενη από τους σπουδαίους δεξιοτέχνες μουσικούς Γιώργο Παλαμιώτη – μπάσο, Σάκη Τσινούκα – ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργο Μπερερή – πιάνο, Fender Rhodes, Κώστα Φόρτσα – κλαρίνο, Τάσο Φωτίου – φλάουτο, τενόρο σαξόφωνο και Γιάννη Αγγελόπουλο – ντραμς.
Ένα εξαιρετικό σχήμα με μουσικούς που επέλεξε ο Κυριάκος Σφέτσας και καθοδήγησε επί σκηνής ο Γιώργος Παλαμιώτης, απέδωσε την ονειρική μουσική του συνθέτη, που συνδύαζε υποδειγματικά τον ήχο της παραδοσιακής μουσικής με την τζαζ, τις αναφορές του συνθέτη από τη μουσική των τσιγγάνων και την φιούζιον μέσα από εξαιρετικές στιγμές γραμμένης σύνθεσης και το πνεύμα του αυτοσχεδιασμού. Ο ήχος του κλαρίνου σε πρωταγωνιστικό πλάνο με ιδανικό συμπαραστάτη αυτόν του τενόρο σαξοφώνου και του φλάουτου παντρεύτηκε με τις τζαζ progressive γραμμές της ηλεκτρικής κιθάρας και του μπάσου και υποστηρίχτηκε ιδανικά από τα ακουστικά και ηλεκτρονικά πλήκτρα και τους ρυθμικούς όγκους των ντραμς δημιουργώντας ένα εξαιρετικό εξωστρεφές μουσικό αποτέλεσμα σπάνιας ποιοτικής στάθμης. Μια μοναδικής αξίας ζωντανή συναυλιακή εμπειρία με εκλεκτούς σολίστ πάνω σε ένα εξαιρετικό μουσικό υλικό, που συνδέει την τζαζ με τις παραδοσιακές φόρμες και την ελληνική μουσική σε μια γέφυρα από τις πιο ξεχωριστές που έχουν επιχειρηθεί και φέρουν τη σφραγίδα ενός πολύ σημαντικού συνθέτη. Το αποτέλεσμα είναι ένα Progressive Jazz-Fusion αριστούργημα, που αποτελείται από περίπλοκες και συναρπαστικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις. Συνθέσεις από τα δυο υπέροχα άλμπουμ «Κυριάκος Σφέτσας-Greek Fusion Orchestra-Vol 1 και 2» απέδειξαν τη γοητεία και τη σύγχρονη, φρέσκια αύρα, που εκπέμπει σήμερα αυτή η μουσική, που συνέθεσε ο Κυριάκος Σφέτσας πριν από 42 χρόνια. Από μικρός έπαιζε μαζί με τσιγγάνικες ορχήστρες σε πανηγύρια. Αυτή ακριβώς η εμπειρία είναι που τον ενέπνευσε να συστήσει την Greek Fusion Orchestra το 1975, μια φιλοδοξία που είχε από την avant-garde περίοδο της καριέρας του στο Παρίσι την δεκαετία του ’60: να δημιουργήσει ένα έργο που θα διεύρυνε τα όρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. H Greek Fusion Orchestra δεν έπαιξε ποτέ ζωντανά την εποχή εκείνη. Δημιούργησε την Greek Fusion Orchestra το 1976, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία στην Ελλάδα, με την πτώση της δικτατορίας.

Ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η στιγμή που ο Γιώργος Παλαμιώτης κάλεσε τον Κυριάκο Σφέτσα στη σκηνή, που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ο συνθέτης θυμήθηκε την πρώτη επαφή του με την Πάτρα από το 1986 στη διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας όταν είχε κληθεί από τον Θάνο Μικρούτσικο να γράψει έργο που παρουσιάστηκε από τους Σολίστ των Μπολσόι. Αναφέρθηκε στην παρουσίαση άλλου έργου του στην Πάτρα και στο φεστιβάλ με κεντρικό άξονα τον κλαρινετίστα Τάκη Σούκα. Υπογράμμισε την περίοδο μετά την πτώση της χούντας, που κλήθηκε από τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι να αναλάβει ραδιοφωνικός παραγωγός και στη συνέχεια διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος τονίζοντας πως τα μεγάλα μουσικά έργα των συνθετών οφείλονταν και συνδέονταν πάντα με τους δημόσιους οργανισμούς και ποτέ με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ευχαρίστησε φανερά ενθουσιασμένος θερμά το κοινό της Πάτρας, το φεστιβάλ «Jazz+Πράξεις» και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων για τη μοναδική αυτή βραδιά.
Οι θερμές εκδηλώσεις και το ηχηρό χειροκρότημα του κοινού, τόσο στην παρουσία του Κυριάκου Σφέτσα όσο και στην μοναδική συναυλιακή εμπειρία που πρόσφερε η Greek Fusion Orchestra, ήταν η καλύτερη επιβράβευση για την δυναμική έναρξη του Jazz+Πράξεις 2019.
Η συνέχεια την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 9.30μμ στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου με την σύμπραξη του διάσημου σαξοφωνίστα, συνθέτη, λογοτέχνη και ακτιβιστή Gilad Atzmon, ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής (συνεργασίες με Ian Dury, Pink Floyd, Robert Wyatt, πληθωρική δισκογραφία που έχει εγκωμιαστεί από το σύνολο του διεθνούς τύπου, συναυλίες που κόβουν την ανάσα) με το εκρηκτικό ελληνικό τζαζ σχήμα Net Step Quartet προμηνύεται συναρπαστική.