Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Ελληνικά Πετρέλαια

Οι ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις του 2018, οι προτεραιότητες της τρέχουσας περιόδου  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε ένα ασταθές περιβάλλον διύλισης διεθνώς, η υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της πενταετίας 2019-2023, αλλά και η Στρατηγική του Ομίλου ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του Ενεργειακού Μετασχηματισμού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ένα βιώσιμο Αναπτυξιακό πρότυπο που θα εδραιώσει την εξωστρεφή, ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική του πορεία στη ΝΑ Ευρώπη κατά την  επόμενη δεκαετία, παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τον Πρόεδρο και  Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιο Τσοτσορό και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου κ. Ανδρέα Σιάμισιη, στη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Ασπρόπυργο.

Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Τσοτσορός, «η ισχυρή ανάπτυξη για τέταρτο συνεχή χρόνο, με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής (15,5 εκατ. Μ.Τ), πωλήσεων (16,5 εκατ. Μ.Τ) και εξαγωγών (9,5 εκατ. Μ.Τ), η σταθεροποίηση της κερδοφορίας σε ιστορικά υψηλότερα επίπεδα, η σημαντικότατη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Εταιρείας στα 2,6 δισ. ευρώ σήμερα, έναντι μόλις 900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, η αυξημένη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, οι αντίστοιχα αυξημένες παροχές προς τους εργαζόμενους και, τέλος, η διεθνής εμβέλεια της ΕΛΠΕ στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής μας, έχουν παγιώσει την εικόνα της επιτυχούς πορείας του Ομίλου.» Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, για τον Όμιλο ΕΛΠΕ «οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του 2018 σηματοδοτούν το γεγονός επιτυχούς αντιμετώπισης της περιόδου της κρίσης και της εισόδου σε μια νέα εποχή παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης στο πλαίσιο του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και των αυξημένων απαιτήσεων σε τεχνογνωσία και τεχνολογία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ υποστήριξε ότι, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον – λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού, των γεωπολιτικών κινδύνων, της διερευνόμενης ανάδειξης των ανισοτήτων και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία που δυσχεραίνει το εγχείρημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα κατ’ αρχή κλίμα αισιοδοξίας για τα πρώτα βήματα επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον είναι η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση συγκροτημένων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και του Φορολογικού συστήματος, αλλά και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους παραγωγής των Επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στη συνολική πορεία του Ομίλου κατά την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης, ο κ. Τσοτσορός τόνισε ότι τα σημαντικά κερδοφόρα αποτελέσματα της 4ετίας 2015-2018, μετά τη πλήρη λειτουργία του νέου διυλιστηρίου Ελευσίνας και των νέων μονάδων Θεσσαλονίκης, με Μ.Ο Συγκρίσιμων Κερδών EBITDA 763 εκατ. ευρώ, έναντι 373 εκατ. ευρώ της περιόδου 2009-2014 (+104,6%), έδωσαν τη δυνατότητα στον Όμιλο να βελτιώσει αποφασιστικά την επιβαρυμένη χρηματοοικονομική δομή που είχε, λόγω του εξωτερικού δανεισμού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος 2009-2014, ύψους €3,1 δισ., εκ των οποίων €2,1 δισ. αφορούσαν στις σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Αυτό το καθοριστικής σημασίας για το μέλλον αναπτυξιακό εγχείρημα την περίοδο της κρίσης, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποτελέσματα λόγω συνθηκών αγοράς και μη λειτουργίας ενός διυλιστηρίου, διαμόρφωσαν έως το 2015  τον τραπεζικό δανεισμό στα €3,2 δισ. έναντι 1,6 δισ. το 2008 (+100 %) και το ετήσιο χρηματοοικονομικό κόστος στα 217,2 εκατ. έναντι €79,7 εκατ. αντίστοιχα (+172,5%). Αντίθετα, η υψηλή κερδοφορία της περιόδου 2015-2018 είχε ως συνέπεια τη μείωση των συνολικών υποχρεώσεων κατά €1,6 δισ. (-25,8%), του τραπεζικού δανεισμού κατά €500 εκατ. (-15,6%), καθώς και του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους κατά €68 εκατ. (-31,2%).

Στην διατήρηση, για άλλη μια χρονιά, υψηλής κερδοφορίας και το 2018 αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης σημειώνοντας ότι, παρά το δυσμενέστερο περιβάλλον διύλισης σε σχέση με το 2017, τα Συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €730 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €296 εκατομμύρια. Υπογράμμισε δε, ότι «η θετική πορεία και η ισχυρή θέση του Ομίλου ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτυπώνονται, επίσης, στις βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις των Διυλιστηρίων και την αριστοποίηση εφοδιασμού, στα ιστορικά υψηλά παραγωγής και εξαγωγών που ανήλθαν στο 57% των συνολικών πωλήσεων, στη νέα μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 27% από το 2016, στις αυξημένες ταμειακές ροές λόγω και της επιτυχούς πώλησης της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, στην ισχυροποίηση του ισολογισμού με τον καθαρό δανεισμό να περιορίζεται κάτω από €1,5 δισ. ευρώ και τον συντελεστή μόχλευσης στο 38%, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα μετά το 2009, αλλά και στην υψηλότερη διαχρονικά μερισματική απόδοση για τον Όμιλο η οποία ανέρχεται συνολικά σε €229 εκατομμύρια, ήτοι €0,75 ανά μετοχή.»

Ο κ. Σιάμισιης σκιαγράφησε τις προτεραιότητες για το 2019 που εστιάζουν στο τρίπτυχο, αξιοποίηση διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης & ευκαιριών αγοράς, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε επιλεγμένους κλάδους και περιλαμβάνουν:

  • Διατήρηση παραγωγής σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και αριστοποίηση εφοδιασμού για νέες προδιαγραφές ναυτιλιακών καυσίμων
  • Διαχείριση κινδύνων λόγω ευμετάβλητου περιβάλλοντος και προστασία ταμειακών ροών
  • Περαιτέρω μείωση του χρηματοδοτικού κόστους
  • Εμπορική ανάπτυξη στο εξωτερικό αυτόνομα, ή με συνεργασίες
  • Υλοποίηση πρωτοβουλιών ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού, με στόχο την επανεκκίνηση του προγράμματος βελτίωσης ανταγωνιστικότητας
  • Αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη ΑΠΕ
  • Διαχείριση του χαρτοφυλακίου Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων και
  • Αξιοποίηση της συμμετοχής του Ομίλου στη ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η στρατηγική του Ομίλου στους κλάδους Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις θεσμικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά, και η στρατηγική των ΕΛΠΕ θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη και αυτό. Αναφερόμενες στις κύριες προκλήσεις της περιόδου, υποστήριξε ότι η εφαρμογή από το 2020 του Κανονισμού ΙΜΟ για τα καύσιμα ναυτιλίας θα έχει συνολικά θετικές επιπτώσεις για τον Όμιλο ΕΛΠΕ, του οποίου τα διυλιστήρια έχουν υψηλή παραγωγή μεσαίων κλασμάτων που ξεπερνά το 53% επί του συνόλου, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης.

Ωστόσο, τόσο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ, όσο και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επεσήμαναν το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον στον τομέα του πετρελαίου και ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέσα στο 2018 υπήρξε επιβάρυνση του κόστους παραγωγής στον κλάδο διύλισης, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της τιμής δικαιωμάτων CΟ2 – που κατά μέσο όρο τριπλασιάστηκε την τελευταία διετία- διευρύνοντας, έτσι, το σημαντικό έλλειμα ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων. Παράλληλα, όπως είπαν, παρατηρείται έντονη διαφοροποίηση και όσον αφορά την πτωτική πορεία των διεθνών περιθωρίων διύλισης, τα οποία το 2018 μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2017. Μάλιστα, η τάση αυτή εντείνεται το 2019 και, ήδη, στο Α’ εξάμηνο του έτους παρουσιάζουν σημαντική περαιτέρω συρρίκνωση κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με προφανείς τις αρνητικές επιπτώσεις στα εκτιμώμενα αποτελέσματα διύλισης.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, σε συνδυασμό με το γενικότερο αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον παγκοσμίως, τις διαφοροποιήσεις των προϊόντων αργού λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων, αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις για την επιτυχή πορεία της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή κανονικότητα και την ολοκλήρωση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο, «επιβάλουν συστηματικό ανακαθορισμό στρατηγικής και στόχων του Ομίλου, ώστε να διατηρηθεί το στιβαρό κεκτημένο της κερδοφόρου, εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής πορείας του και την επερχόμενη περίοδο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοτσορός.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Διοίκηση ολοκλήρωσε το νέο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο του Ομίλου ΕΛΠΕ και ήδη υλοποιεί, στο πλαίσιο μετάβασης στη μεταψηφιακή εποχή, το πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2023, με κεντρική στόχευση την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Στις Στρατηγικές Κατευθύνσεις και Προτεραιότητες της περιόδου, περιλαμβάνονται:

  1. η υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης,
  2. η αυξημένη ευαισθησία για θέματα Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος,
  3. τα εκσυγχρονισμένα συστήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Πληροφορικής,
  4. οι επενδύσεις για τη μετάβαση στη μεταψηφιακή εποχή και την οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα,
  5. η αποφασιστική ενδυνάμωση του τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία), και τέλος
  6. η αυξημένη συμβολή στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με συγκροτημένα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Παράλληλα, οι κύριοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι του πενταετούς Προγράμματος, δίνουν έμφαση στον Ενεργειακό και Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στην ανάπτυξη στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στο Φυσικό Αέριο, καθώς επίσης και στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, ενώ συνεχίζεται απαρέγκλιτα το στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων ΕΚΕ.

Ταυτόχρονα, η Ασφάλεια και το Περιβάλλον παραμένουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Ομίλου, όπως επεσήμανε ο κ. Σιάμισιης προσθέτοντας ότι το προηγούμενο έτος επετεύχθη ουσιαστική βελτίωση στους δείκτες ασφαλείας που κυμάνθηκαν στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ οι βασικές αέριες εκπομπές των διυλιστηρίων ανά μονάδα πρώτης ύλης έχουν μειωθεί δραστικά κατά την τελευταία πενταετία.

«Ολοκληρώνοντας την πλέον επιτυχή στη ιστορία του Ομίλου πενταετή περίοδο 2014-2018, με αυξημένες προσδοκίες για την επερχόμενη πενταετία και με όραμα την πρωταγωνιστική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική πορεία του Ομίλου την επόμενη δεκαετία, η Διοίκηση της ΕΛΠΕ ΑΕ ευχαριστεί όλους τους εργαζόμενους για τη σημαντική συνεισφορά τους στην αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου, καθώς και τους μετόχους για τη διαρκή στήριξη και εμπιστοσύνη τους», κατέληξε στην αποφώνησή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ευστάθιος Τσοτσορός.

«Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, πιο ισχυρός από ποτέ, αντιμετωπίζει το μέλλον με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, συνεχείς επενδύσεις και αυξημένη αισιοδοξία. Ευχαριστούμε τους μετόχους για τη διαρκή στήριξή τους, τους πελάτες μας για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλουν και, πρωτίστως, όλους τους εργαζόμενους. Η δική τους συλλογική δουλειά, εγγυάται την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και διασφαλίζει την ηγετική παρουσία του Ομίλου στη Ν.Α Ευρώπη και κατά την επόμενη δεκαετία», δήλωσε με τη σειρά του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης.