Την άμεση εφαρμογή των ποινικών κωδίκων από 1ης Ιουλίου ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διάλεξε τη συζήτηση για την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την τελευταία ομιλία του στη Βουλή.

Κατέκρινε την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να απέχει από μία τόσο κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία και τόνισε ότι ομιλεί όχι μόνο με την κοινοβουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την επιστημονική.
Τόνισε, ότι παρά το γεγονός ότι οι κώδικες έρχονται με καθυστέρηση στη Βουλή, είναι επιτακτική η ψήφισή τους και η άμεση εφαρμογή τους.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη μη εφαρμογή των κωδίκων και μάλιστα άμεσα. «Δεν πρέπει οι δικαστές να βρεθούν στη θέση να είναι δημοσιευμένος ο νόμος και να μην μπορούν να τον εφαρμόσουν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

powered by Rubicon Project
-Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά και σύμφωνα με αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να έχει ψηφιστεί ο ποινικός κώδικας και να μην εφαρμοστεί άμεσα.
-Καταπατείται η αρχή της αναλογικότητας – Παραβιάζεται η ασφάλεια του δικαίου -Παραβιάζεται το άρθρο 7 του Συντάγματος
-Πώς θα μπορεί ένα δικαστήριο να βγάλει αποφάσεις;
– Όχι μόνο δεν πρέπει να καθυστερήσει η ουσιαστική και τυπική εφαρμογή του ποινικού κώδικα, αλλά θα έπρεπε και να ζητηθεί από τα δικαστήρια να μην εκδίδουν αποφάσεις μέχρι την 1η Ιουλίου, όπως ορίζεται.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε νωρίτερα την Πέμπτη ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος ζήτησε να μην ισχύσει ο νέος Ποινικός Κώδικας από 1η Ιουλίου του 2019. «Κάνω έκκληση προς υπουργό Δικαιοσύνης και τους παρόντες βουλευτές για το ζήτημα χρόνου έναρξης ισχύος ποινικού κώδικα. Είναι αδιανόητο μεσούσης δικαστικής περιόδου να μην ισχύσει ο νέος κώδικας. Ή να αρχίσει από την αρχή του δικαστικού έτους ή από την 1/1. Δεν θέλω να αναπτύξω το σκεπτικό. Κάνω έκκληση να ισχύει από 1.7 ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αντιλαμβάνεστε γιατί το λέω» είπε ο Σταύρος Κοντονής απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.